Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι στην κουζίνα και να δοκιμάζω διάφορες συνταγές, αλμυρές και γλυκές. Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιο ξεχωριστό ταλέντο αλλά η δημιουργική αυτή διαδικασία με συναρπάζει. Όπως με συναρπάζει να μοιράζομαι τις συνταγές μου. Αυτό φυσικά το έχετε καταλάβει από τις τόσες – και άλλες τόσες που είναι στην αναμονή – συνταγές που δημοσιεύω. Επίσης έχω διαπιστώσει ότι αν και οι συνταγές είναι ίδιες για όλους το αποτέλεσμα ποικίλει. Ειδικά στα κέικ. Άλλο θα είναι πιο μαλακό, άλλο πιο σκληρό, άλλο θα φουσκώσει πολύ, άλλο καθόλου … Και όσο κάποιοι θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο στη συνταγή, το πρόβλημα είναι στον τρόπο παρασκευής και στην ακρίβεια. Ειδικά στην ζαχαροπλαστική, κάθε λεπτομέρεια μετράει. Κάποτε ένας φίλος σεφ μου είχε πει “Μάγειρας γεννιέσαι, ζαχαροπλάστης γίνεσαι”. Και δεν έχει άδικο. Στη ζαχαροπλαστική η ακρίβεια παίζει σπουδαίο ρόλο για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Πέρα από την ακρίβεια στα υλικά, που πρέπει πάντα να τηρείται, παρακάτω θα βρείτε 5+1 μυστικά για πετυχημένα κέικ.

Διαβάστε επίσης: 10 Μυστικά για νόστιμα γλυκά

5+1 Μυστικά για πετυχημένα κέικ

1| Σωστή θερμοκρασία υλικών

Τα υλικά πρέπει να είναι στη σωστή θερμοκρασία. Ιδανικά, εκτός και αν η συνταγή προστάζει διαφορετικά, τα υλικά για ένα υπέροχο και αφράτο κέικ θα πρέπει να είναι εκτός ψυγείου, τουλάχιστον, μια ώρα πριν. Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όπως επίσης τα αυγά και το γάλα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα αλλοιωθεί η υφή του μείγματος.

2| Χρησιμοποιούμε το σωστό σκεύος

Δεν χρησιμοποιούμε ότι φόρμα έχουμε. Οφείλουμε να σεβόμαστε το μέγεθος της φόρμας που δίνει η συνταγή. Σε μια μικρή φόρμα, το μείγμα θα ξεχειλίσει ενώ σε μια μεγάλη θα απλώσει και δεν θα είναι αφράτο. Αν η συνταγή δεν σας δίνει μέγεθος φόρμας, τότε απλά υπολογίστε ότι το μείγμα πρέπει να καλύπτει τα ¾ του ύψους της.

3| Δεν τροποποιούμε τα υλικά και τις ποσότητες

Καμιά φορά διαβάζοντας μια συνταγή, μπορεί να μας φανεί λίγη η ποσότητα των υλικών ή ακόμη και η επιλογή των υλικών. Η ζαχαροπλαστική όμως είναι χημεία και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα υλικά. Π.χ. ίσως το μπέικιν πάουντερ να σας φαίνεται λίγο για την ποσότητα του αλευριού, ή να μην θέλετε να προσθέσετε το αλάτι που αναγράφει η συνταγή. Αν αλλάξετε τα υλικά και τις ποσότητες τους, με το σκεπτικό ότι έτσι θα φουσκώσει πιο εύκολα και πιο πολύ το κέικ, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα είναι αυτό που θέλετε. Π.χ. αν το μπέικιν πάουντερ είναι υπερβολικό, τότε θα έχει μια περίεργη γεύση και το κέικ ενώ θα φουσκώσει πολύ, μετά θα ξεφουσκώσει.

Extra tip: Μην ξεπαγώνετε τα φρούτα

Αν η συνταγή περιέχει κατεψυγμένα φρούτα, τότε θα πρέπει να μην τα ξεπαγώσετε και να τα προσθέσετε παγωμένα. Εάν τα ξεπαγώσετε, θα νερουλιάσουν κατά το ψήσιμο και το κέικ θα αργήσει πολύ να ψηθεί. Προσθέστε τα φρούτα κατεψυγμένα στο μείγμα, ιδανικά τα μισά στο μείγμα και τα υπόλοιπα στην επιφάνεια του κέικ για να μοιραστούν έτσι καλύτερα.

4| Ακολουθούμε πιστά τους χρόνους της συνταγής

Ένα κλασσικό λάθος που κάνουμε είναι να χτυπάμε πολύ το μείγμα μας. Ειδικά, όταν προσθέτουμε το αλεύρι, πρέπει να ακολουθούμε τους χρόνους που δίνονται καθώς η γλουτένη που περιέχει το αλεύρι έχει την ιδιότητα να το κάνει πολύ ελαστικό.

5| Τηρούμε πιστά τις θερμοκρασίες και τους χρόνους ψησίματος

Αν τυχόν έχετε προθερμάνει το φούρνο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, για να ζεσταθεί πιο γρήγορα τότε το κέικ θα σχήματισει μια κρούστα στην επιφάνεια και δεν θα ψηθεί σωστά. Η ιδανική θερμοκρασία για τα κέικ είναι μεταξύ 170-180° – εκτός και αν προστάζει διαφορετικά η συνταγή – και ο χρόνος ψησίματος περίπου 40-50 λεπτά.

Extra tip: Μην ανοίγετε τον φούρνο

Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ δεν πρέπει να ανοίξουμε το φούρνο, πριν περάσουν τα πρώτα 30-35 λεπτά ψησίματος, γιατί το κέικ θα ξεφουσκώσει!

6| Δεν κρυώνουμε στη φόρμα

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα. Το σωστό είναι, να αφήνουμε 2-3 λεπτά το κέικ να “σταθεί” και μετά να το ξεφορμάρουμε, ώστε να μη συνεχίσει να ψήνετε μέσα στην φόρμα. Ιδανικά, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα, ώστε, ο ατμός να μην δημιουργήσει υγρασία.

Τώρα που μάθατε τα μυστικά για πάντα πετυχημένα, δοκιμάστε και αυτές τις πεντανόστιμες συνταγές για κέικ.

  1. Κλασικό Κέικ Μαρμπρέ Βανίλια-Σοκολάτα (βασική συνταγή)
  2. Κέικ Πορτοκάλι με πορτοκαλένιο γλάσο
  3. Απίθανο Κέικ Λεμόνι
  4. Red Velvet Cake με Cream Cheese Frosting
  5. Κέικ με Crumb Κανέλας
  6. Συροπιαστό Κέικ Καρύδα
  7. Νηστίσιμο Σοκολατένιο Κέικ
  8. Κέικ με καρύδα, λεμόνι και κολοκυθάκια
  9. Υγιεινό Κέικ Λεμόνι
  10. Αρωματικό Κέικ Κολοκύθας
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment