Ποιος δεν αγαπά τα κέικ; Μπορεί τα αλμυρά να κερδίζουν όλα και περισσότερους θαυμαστές, τα γλυκά κέικ όμως συνεχίζουν να μονοπολούν το τετράδιο συνταγών μας. Η τελευταία μου προσθήκη είναι αυτό το Σιροπιαστό Κέικ Καρύδας με άρωμα λεμονιού και πλούσια γεύση. Μια λαχταριστή – εξωτική – συνταγή που είναι σίγουρη ότι θα αγαπήσετε και εσείς, ειδικά εάν αγαπάτε την καρύδα.
Σιροπιαστό Κέικ Καρύδας
8-10 άτομα
Προετοιμασία: 20 λεπτά – Ψήσιμο: 50 λεπτά
Υλικά
- 1 φλ. βούτυρο, μαλακωμένο
- ½ φλ. ζάχαρη
- 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. φρέσκο γάλα
- 2 φλ. τριμμένη αποξηραμένη καρύδα
- 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Για το σιρόπι
- 3 φλ. νερό
- 2½ φλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα κέικ.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε ένα ανοιχτόχρωμο και σχετικά αφράτο μείγμα και η ζάχαρη να λιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας χωρίς να σταματήσουμε, μέχρι να ενωθούν καλά με το μείγμα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα, την τριμμένη καρύδα και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και λείο μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε το ψήσιμο με το τρικ του μαχαιριού.
- Όσο ψήνετε το κέικ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Τα βράζουμε για 7-8 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
- Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με τριμμένη καρύδα.
Καλή απόλαυση!