Αχ πόσο αγαπώ τις σπιτικές πίτες. Ειδικά οι αλμυρές είναι οι αγαπημένες μου. Η γιαγιά μου συνήθιζε να κάνει τις νοστιμότερες πίτες που έχω φάει ποτέ, με χειροποίητο φύλλο και ελάχιστα υλικά, ψημένες πάντα στον ξυλόφουρνο που είχε στην αυλή. Μεγαλώντας προσπάθησε να με μάθει τα μυστικά του φύλλου, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι απέτυχα οικτρά στο συγκεκριμένο μάθημα. Ευτυχώς η μαμά μου έχει κληρονομήσει την τέχνη της γιαγιάς και έτσι ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα την πείσω να μου κάνει μαθήματα για το φύλλο. Εμείς λοιπόν, τις πίτες τις τρώμε για μεσημεριανό. Έτσι έχω μάθει, έτσι κάνω και εγώ! Προσπαθώ λοιπόν πέρα από τις παραδοσιακές να δοκιμάζω διάφορες συνταγές. Κατά καιρούς έχουν πέσει στα χέρια μου αμέτρητες συνταγές για πίτες και έχω φτιάξει άλλες τόσες αλλά αυτή η αφράτη τυρόπιτα είναι πια “σταθερή” συνταγή.

Είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή, η οποία θα μπορούσε να ονομάζεται και τυρόπιτα της τεμπέλας. Σε αυτή την αφράτη τυρόπιτα, μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό τυριών θέλουμε, προσαρμόζοντας βέβαια ανάλογα το αλάτι. Προσωπικά θα σας πρότεινα να αποφύγουμε τα πολύ λιπαρά τυριά όπως είναι το κασέρι.

Αφράτη τυρόπιτα χωρίς κόπο

6-8 άτομα 

Προετοιμασία: 30 λεπτά – Ψήσιμο: 40-45 λεπτά

Υλικά

  • 500 γρ. τυρί φέτα τρίμμα
  • 250 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά τριμμένα (γκούντα, γραβιέρα, ρεγκάτο)
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. ελαιόλαδο (& λίγο ακόμα για το ταψί)
  • 4 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 250 ml ανθρακούχο νερό

Εκτέλεση

  1. Λαδώνουμε ελαφρά ένα παραλληγραμμο ταψί διαστάσεων 25×35 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200oC.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα τυριά.
  3. Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο και το πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά του με το μείγμα τυριού. Στη συνέχεια το τυλίγουμε ρολό (όχι πολύ σφικτά) και το τοποθετούμε στο ταψί.
  4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα, βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας και τυχόν κενά που δημιουργούνται. Εάν τυχόν μας περισσέψει τυρί, το ρίχνουμε από πάνω.
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε το ανθρακούχο νερό με προσοχή (θα αφρίσει λίγο) στο μείγμα των αυγών. Περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα και την ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
  6. Ιδανικά τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα είναι το ίδιο νόστιμη!

Καλή απόλαυση!

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment