Έχω μια εξομολόγηση να κάνω. Κάθε φορά που πηγαίνουμε για ουζάκι, παίρνω μαζί μου τα άδεια μπουκαλάκια. Ονόματα δεν λέμε, αλλά ξέρετε ποια εννοώ. Είναι ιδανικά για το αρωματικό μου λαδάκι. Τα πλένω πολύ καλά με νερό και λευκό ξύδι για να φύγει η μυρωδιά και μετά είναι έτοιμα. Πάντα μου άρεσαν τα αρωματικά ελαιόλαδα και κατά καιρούς έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές αλλά αυτές οι 3 που σας δίνω παρακάτω είναι αυτές που φτιάχνω ξανά και ξανά. Το μυστικό για υπέροχα σπιτικά αρωματικά ελαιόλαδα είναι η καλή πρώτη ύλη, δηλαδή το ελαιόλαδο. Εάν είστε και εσείς από τους τυχερούς που έχουν ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής, τότε πρέπει να φτιάξετε οπωσδήποτε αυτά τα αρωματικά ελαιόλαδα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είτε για μαρινάρισμα, για τη σαλάτα αλλά και σε ένα πιατάκι με νόστιμο, φρεσκοψημένο κατά προτίμηση ψωμάκι.

Υπάρχουν δύο τρόποι παρασκευής για τα σπιτικά αρωματισμένα ελαιόλαδα. Η ωρίμανση, αφήνοντάς τα για κάποιο διάστημα μέχρι να χρησιμοποιήσουμε (συνήθως 2-3 εβδομάδες) και το βράσιμο. Εγώ προτιμώ την πρώτη μέθοδο. Μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα αλλά είναι πιο εύκολη.

DIY Σπιτικά αρωματικά ελαιόλαδα για τις συνταγές σας

Ελαιόλαδο με ρίγανη για καλοκαιρινές σαλάτες και ψητά ψάρια

Υλικά 

  • 3 κλαδάκια ρίγανη (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τριμμένη)
  • 2 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι και το σφραγίζουμε. Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι και φροντίζουμε να το ανακινούμε τακτικά.
  2. Το ανοίγουμε ύστερα από 1 εβδομάδα. Διατηρείτε για περίπου 6 μήνες. Καλό είναι πριν από κάθε χρήση να το ανακινούμε.

Ελαιόλαδο με βασιλικό και σκόρδο για ωμές & βραστές σαλάτες, μακαρονοσαλάτες, ρύζι

Υλικά

  • 1/4 φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τον βασιλικό και τον σκουπίζουμε πολύ καλά. Τον βάζουμε σε ένα μπουκάλι μαζί με το σκόρδο και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  2. Κλείνουμε το μπουκάλι και το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για 2 εβδομάδες, φροντίζοντας να το ανακινούμε τακτικά.
  3. Διατηρείτε για περίπου 6 μήνες. Καλό είναι πριν από κάθε χρήση να το ανακινούμε.

Ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι για ψάρια και κοτόπουλο σχάρας

Υλικά

  • την φλούδα από ένα λεμόνι ακέρωτο
  • 2 κλωνάρια ρίγανη
  • 2 κ.σ. κόκκους πολύχρωμο πιπέρι 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά το λεμόνι, το στεγνώνουμε και κόβουμε όλη την φλούδα του. Ρίχνουμε την φλούδα στο μπουκάλι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σφραγίζουμε.
  2. Αποθηκεύουμε το μπουκάλι σε  σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για 1 εβδομάδα, φροντίζοντας να το ανακινούμε τακτικά.
  3. Διατηρείτε για περίπου 4 μήνες. Καλό είναι πριν από κάθε χρήση να το ανακινούμε.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment