Μια ανάσα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς ήρθε δυστυχώς η ώρα και η στιγμή να μαζευτούμε και να οργανωθούμε για το σχολείο. Όλοι μαζί, γονείς και μαθητές, γιατί η οργάνωση και το πρόγραμμα μόνο θετική επίδραση έχουν στη ζωή των μαθητών και κατ’ επέκταση και των γονιών τους. Έτσι λοιπόν σήμερα θα ασχοληθούμε με το πώς θα βοηθήσουμε τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους να οργανωθούν για τη σχολική χρονιά. Ανεξαρτήτως της ηλικίας των παιδιών, το να κρατάς οργανωμένες όλες τις εργασίες, τα χαρτιά αλλά και τις δραστηριότητες είναι μια πρόκληση από μόνο του. Κακά τα ψέματα, το να οργανωθείς και να παραμείνεις οργανωμένος είναι δύσκολο για όλους, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Μια μικρή βοήθεια λοιπόν στο πώς να οργανωθούν, είτε μόνα τους είτε μαζί σας, είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς απλούς και εύκολους τρόπους για το πως να βοηθήσετε τους μαθητές να οργανωθούν.

Διαβάστε επίσης: 3+1 Συμβουλές για τους γονείς των μαθητών

1| Back to school εκκαθάριση

Αν και τα δικά σας παιδιά είναι όπως τα δικά μου, το σίγουρο είναι ότι στα δωμάτιά τους θα έχει δημιουργηθεί αρκετή ακαταστασία. Τα παιχνίδια στη γωνία σε έναν μεγάλο σωρό και μερικοί μικρότεροι σωροί με χαρτιά, μολύβια, βιβλία πάνω στο γραφείο. Αφήστε τις ντουλάπες! Ενθαρρύνεται λοιπόν τα παιδιά να τα τακτοποιήσουν ή αν είναι πολύ μικρά να σας βοηθήσουν να το κάνετε παρέα. Πετάξτε οτιδήποτε άχρηστο και χαρίστε παλιά παιχνίδια και ρούχα που δεν τους κάνουν πια.

2| Ορίστε τον χώρο μελέτης

Όποιο χώρο πάντως και αν ορίσετε, φροντίστε να έχει καλό φωτισμό και να υπάρχουν τα απαραίτητα εκεί (μολύβια, γόμες, μαρκαδόρους).

3| Αγοράστε μαζί τα σχολικά είδη

Μια από τις πιο όμορφες βόλτες που κάνουμε πάντα τέτοιο καιρό είναι αυτή για την αγορά των σχολικών. Είναι πολύ όμορφο να τα βλέπεις να διαλέγουν τα αγαπημένα τους, να συγκρίνουν τις τιμές (πάντα τους δίνω ένα budget), τα χρώματα. Έχετε υπόψη σας ότι όπως και στα ρούχα έτσι και στα σχολικά, αν κάτι δεν αρέσει στα παιδιά δεν πρόκειται να μπουν στον κόπο να το χρησιμοποιήσουν, όσο και αν το χρειάζονται.

Εμείς εδώ και χρόνια ψωνίζουμε εγκαίρως τα σχολικά μας από τα καταστήματα Public. Βέβαια την λίστα με τα απαραίτητα δεν την έχουμε ακόμη αλλά πλέον γνωρίζω περίπου τι περιέχει αυτή, οπότε ψωνίζω εκ των προτέρων. Στο Public, η επιστροφή στα θρανία γίνεται πιο εύκολη από ποτέ! Κι αυτό γιατί με μία βόλτα σε ένα από τα καταστήματα Public ή ηλεκτρονικά στο public.gr, μικροί και μεγάλοι μπορούν να βρουν όλα όσα χρειάζονται για να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά, μέσα από τη μεγαλύτερη ποικιλία επώνυμων σχολικών ειδών, στις καλύτερες τιμές.

4| Στοκάρετε τα βασικά

Οτιδήποτε και αν γράφει η σχολική λίστα το σίγουρο είναι ότι θα τα χρειαστείτε στο διπλάσια μέσα στη χρονιά. Φροντίστε λοιπόν να στοκάρετε τα βασικά ώστε να μην χρειαστεί να τρέχετε την τελευταία στιγμή για κολλά και μαρκαδόρους. Εγώ έχω ένα μεγάλο κουτί από παπούτσια στη ντουλάπα μου όπου μέσα κρατάω έξτρα σχολικές προμήθειες όπως κολλά στικ, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μολύβια, γόμες, ξύστρες, ψαλίδι αλλά και αυτοκόλλητο για το ντύσιμο των βιβλίων. Επιπλέον στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, κάνω εκκαθάριση στη γραφική τους ύλη. Κρατάω οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά π.χ. ξύστρα, ψαλίδι κλπ. και ξεφορτώνομαι οτιδήποτε χαλασμένο.

5| Επενδύστε σε μια καλή σχολική τσάντα

Μέχρι να έρθει η στιγμή που το κάθε παιδί θα έχει το δικό του ντουλάπι στο σχολείο, όπως στο εξωτερικό, δυστυχώς είναι αναγκασμένα να κουβαλούν τις τσάντες τους παντού. Σακίδια απλά ή με ροδάκια είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει εμάς τους γονείς πολύ. Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, βασικό κριτήριό σας θα πρέπει να είναι αν το σχολείο έχει εσωτερικές σκάλες, καθώς οι τσάντες τρόλεϊ είναι ασήκωτες. Πέραν τούτου, θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να έχει ανατομική πλάτη και αρκετές θήκες ώστε να εξυπηρετεί το παιδί.

6| Μηνιαίο οικογενειακό ημερολόγιο

«Αν δεν είναι γραμμένο στο ημερολόγιο, τότε δεν υπάρχει». Αυτό λέω κάθε φορά που ακούω διάφορα στο σπίτι. Για τη δική σας πρώτα από όλα ψυχική υγεία, σας προτείνω να αναρτήσετε κάπου βολικά ένα μηνιαίο ημερολόγιο, όπου θα γράφετε τις δραστηριότητες, τα μαθήματα, τα πάρτυ και τις διάφορες άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις. Εγώ έχω το δικό μας κολλημένο στο ψυγείο όπου γράφουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εκδήλωση έχουμε. Μάλιστα ο καθένας μας έχει διαφορετικό χρώμα ώστε με μια ματιά να βλέπουμε τι μας περιμένει. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να ρωτάμε ο ένας τον άλλο γιατί … «Αν δεν είναι γραμμένο στο ημερολόγιο, τότε δεν υπάρχει»!

7| Τακτοποιήστε τις ντουλάπες

Μιλήσαμε παραπάνω για Back to School εκκαθάριση. Αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ εκπλήξεων γιατί ο καιρός αλλάζει γρήγορα και τα πρωινά μια ψύχρα την κάνει, φροντίστε να υπάρχουν στην ντουλάπα ρούχα στο μέγεθός τους. Αν όχι, εκμεταλλευθείτε τις Back to School προσφορές και εφοδιαστείτε με τα βασικά (φόρμες, φούτερ, κολάν, μπλουζάκια, αθλητικά παπούτσια κλπ. ). Τα παιδιά μου προτιμούν άνετα και μαλακά ρούχα για το σχολείο και είναι ήδη σε μια ηλικία που μπορούν να αξιολογήσουν αν ένα ρούχο είναι στο μέγεθός τους ή τους έχει μικρύνει. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει στην ντουλάπα τους μια πάνινη τσάντα όπου μέσα βάζουν όποιο ρούχο δεν τους κάνει πια ή έχει τρύπες κλπ. Φροντίστε επίσης όχι μόνο όταν γυρίζουν από το σχολείο να αλλάζουν ρούχα αλλά και να τα τακτοποιούν. Μερικές κρεμάστρες τοίχου είναι πολύ χρήσιμες. Εμάς μας έχουν σώσει κυριολεκτικά οι κρεμάστρες πάνω από τις πόρτες.

8| To do list

Ας το παραδεχθούμε … εμείς οι μαμάδες κάνουμε πολλές ερωτήσεις. Έπλυνες τα δόντια σου; τακτοποίησες τα ρούχα σου; Έφτιαξες την τσάντα σου; Επειδή καμιά φορά τα παιδιά βαριούνται ακόμη και να απαντήσουν, κάντε τις ερωτήσεις αυτές παιχνίδι δημιουργώντας μια To do list. Μην ξεχάσετε να ορίσετε και κάποια επιβράβευση ώστε να υπάρχει κίνητρο!

9. Σχολικό Ημερολόγιο

Αγαπώ πολύ τα ημερολόγια, δεν το κρύβω. Έτσι λοιπόν βρίσκω πολύ χρήσιμο το σχολικό ημερολόγιο. Τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί πολύ με την χρήση του στα μαθήματα των αγγλικών καθώς τα βοηθούσε με τις εργασίες και το πρόγραμμά τους. Νομίζω ότι θα είναι πολύ χρήσιμο και στο σχολείο.

Σχολικά Ημερολόγια 2019 Ο Μικρός Δράκος Καρύδας & Ντεντέκτιβ Κλούζ

Έτσι λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές να οργανωθούν για τη νέα σχολική χρονιά. Ποιες είναι οι δικές σας συμβουλές; Αφήστε το σχόλιό σας παρακάτω. Καλή Σχολική Χρονιά!

Διαβάστε επίσης: Back to School – 5 Τρόποι για να οργανωθείτε

Μια ανάσα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς ήρθε δυστυχώς η ώρα και η στιγμή να μαζευτούμε και να οργανωθούμε για το σχολείο. Όλοι μαζί, γονείς και μαθητές, γιατί η οργάνωση και το πρόγραμμα μόνο θετική επίδραση έχουν στη ζωή των μαθητών και κατ’ επέκταση και των γονιών τους. Έτσι λοιπόν σήμερα θα ασχοληθούμε με το πώς θα βοηθήσουμε τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους να οργανωθούν για τη σχολική χρονιά.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment