Τα πλατό, αλμυρά ή γλυκά, είναι αγαπημένη λύση για κάθε οικοδέσποινα και για κάθε περίσταση. Ιδανικά φυσικά και για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, που φέτος είναι καθημερινή. Εάν λοιπόν αποφασίσετε να απολαύσετε μια ρομαντική βραδιά στο σπίτι, ελάτε να ετοιμάσουμε το πλατό του Αγ. Βαλεντίνου με αλμυρές και γλυκιές λιχουδιές που σίγουρα θα εντυπωσιάσει.

Αυτό το πλατό του Αγίου Βαλεντίνου είναι γεμάτο χρώμα και λιχουδιές που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο! Άλλωστε, ο έρωτας περνά και από το στομάχι!

Τα απαραίτητα του πλατό του Αγίου Βαλεντίνου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λιχουδιές προτιμάτε. Ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, μπορείτε να αυξομειώσετε τις ποσότητες αλλά και την ποικιλία. Για το πλατό του Αγίου Βαλεντίνου, επικεντρωθείτε σε αποχρώσεις του κόκκινου αλλά και του ροζ. Μπορεί να αποτελείτε μόνο από τυριά ή αλλαντικά ή μόνο από γλυκιές λιχουδιές. Προσωπικά προτιμώ να φτιάχνω ένα πλατό που να περιλαμβάνει λίγο από όλα για να καλύπτω όλα τα γούστα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις.

Αυτό το πλατό του Αγίου Βαλεντίνου είναι γεμάτο χρώμα και λιχουδιές που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο! Άλλωστε, ο έρωτας περνά και από το στομάχι!
  • 2-3 τυριά (ιδανικά κομμένα σε καρδούλες) όπως γκούντα, κασέρι, γραβιέρα, έμμενταλ κλπ.
  • στρογγυλό Brie
  • κόκκινα φρούτα (φράουλες, raspberries, ρόδι, πορτοκάλι σαγκουίνι κλπ.)
  • ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα (π.χ. κράνμπερι)
  • 2-3 αλλαντικά όπως προσούτο, σαλάμι, ζαμπόν
  • αλμυρά κράκερς, κριτσίνια
  • λεπτοκομμένες φέτες ψωμιού
  • ποικιλία από chutneys και dips
  • σοκολατάκια σε διάφορες γεύσεις
  • μπισκοτάκια, καραμελάκια κλπ.

Πως στήνουμε το πλατό

Ξεκινάμε κόβοντας τα τυριά. Εάν έχετε μεγάλα κομμάτια τυριού, καλύτερα να τα κόψετε οριζόντια πρώτα ώστε να λεπτύνουν. Εάν θέλετε μπορείτε να τα κόψετε σε καρδιές με κουπ-πατ. Εάν χρησιμοποιήσετε Brie, αφαιρέστε την πάνω πλευρά, κόψτε σε 8 κομμάτια και τοποθετήστε το στο πλατό. Προσθέστε τα φρούτα και συνεχίστε γεμίζοντάς το με τις υπόλοιπες λιχουδιές, ξεκινώντας με τα κράκερς. Τυλίξτε τα αλλαντικά σε ρολό και γεμίστε τα «κενά» με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και γλυκάκια. Προκειμένω να μην “μουλιάσουν” τα κράκερς και τα κριτσίνια, είναι προτιμοτερο να βάλετε τα υγρά στοιχεία όπως τα dips και τα  chutneys σε μικρά μπολάκια. 

Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε να κόψετε τα τυριά, τα φρούτα και τα αλλαντικά από την προηγούμενη ημέρα και να τα διατηρήσετε σε ξεχωριστά αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο. 

Να έχετε υπόψη σας σας ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να συνθέσετε ένα πλατό. Απλά δείτε το ως έναν υπέροχο καμβά όπου μπορείτε να δημιουργήσετε αριστουργήματα.

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment