Το bullying ή αλλιώς ο εκφοβισμός αφορά στην εκ προθέσεως, απρόκλητη, επαναλαμβανόμενη άσκηση βίας (σωματικής και ψυχικής) μεταξύ παιδιών όλων των σχολικών βαθμίδων με στόχο το σωματικό και το ψυχικό πόνο του παιδιού ή των παιδιών που τον υφίστανται.

Το bullying είναι η μάστιγα της εποχής | Συμβουλές προς τους γονείς

Η σωματική κακοποίηση συνήθως συμπεριλαμβάνει σπρωξίματα, χτυπήματα, μπουνιές, κλωτσιές, χαστούκια, μαλλιοτραβήγματα, σκισίματα ρούχων κ.α. Η λεκτική και η ψυχική κακοποίηση από την άλλη αφορούν στις κοροϊδίες, στις βρισιές, στην ειρωνεία, στην υποτίμηση, στον εξευτελισμό, σε ψευδείς φήμες, στην απομόνωση του ατόμου από την ομάδα, στην αφαίρεση προσωπικών του αντικειμένων ή ακόμα και στη καταστροφή αυτών.

 Το bullying είναι η μάστιγα της εποχής. Συμβουλές προς τους γονείς από την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια Ήρα Σαρακηνού.

Έχει τεράστια σημασία να ακούμε το παιδί μας και να αφουγκραζόμαστε το συναίσθημα του όπως και να εμπιστευόμαστε και το ένστικτο μας αν νιώθουμε οτι κάτι δε πάει καλά και το παιδί μας δε το εκφράζει, πράγμα σύνηθες. Σε μία τέτοια περίπτωση καλό είναι να παρατηρούμε για τυχόν σημάδια στο σώμα του, να παρακολουθούμε τις επιδόσεις του, τη διάθεση του καθώς και ενδείξεις άγχους ή κατάθλιψης.

Αν διαπιστώσουμε με κάποιο τρόπο οτι το παιδί μας εκφοβίζεται τότε καλό είναι:

  • Να ενημερώσουμε – μιλήσουμε στο δάσκαλο ή στους καθηγητές και το διευθυντή για ό,τι συμβαίνει στο σχολικό περιβάλλον και στο παιδί μας όσο το δυνατόν συντομότερα.
  • Να ενημερωνόμαστε συχνά από τους εκπαιδευτικούς για τη καθημερινότητα του παιδιού στο σχολείο.
  • Να απευθυνθούμε σε ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να προστατέψουμε το παιδί μας και να το βοηθήσουμε να διαχειριστεί με καλύτερη ψυχολογία και με σωστότερη καθοδήγηση το πρόβλημα.

Άρθρο από την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια Ήρα Σαρακηνού.

Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια σε γραφείο που διατηρεί στη Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 1, 14561) από το 2002. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία και έλαβαν χώρα στα Manchester Metropolitan University και University of Manchester, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και στο Universita di Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6232636 ή επικοινωνήστε μέσω e-mail: irasarak@yahoo.com.

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment