Είθισται την Μεγάλη Παρασκευή, οι κατσαρόλες να είναι γεμάτες με ταχινόσουπα, ένα αριστούργημα θαλπωρής και θρέψης. Ταχινόσουπα της Μεγ. Παρασκευής λοιπόν, μιας και το απαιτεί η ημέρα. Λίγο «πειραγμένη» βέβαια, μα το ίδιο «ηθική» μιας που δεν έχει ίχνος από λάδι. Σίγουρα απέχει πολύ από τις βραστές πατάτες με αλάτι που μας τάιζε η γιαγιά μετά την αποκαθήλωση. Σας προτείνω να τη δοκιμάσετε.
Ταχινόσουπα της Μεγ. Παρασκευής
2 άτομα
Υλικά
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 πράσο
- 1 φλυτζ. αστράκι ή όποιο άλλο ψιλό ζυμαρικό προτιμάτε
- Λίγα αποξηραμένα βασιλομανίταρα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ταχίνι
- Χυμός από ½ λεμόνι
- Χυμός από ½ πορτοκάλι
- Αλάτι
- Πιπέρι

Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα λαχανικά με τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει και τα σιγοβράζουμε μόνο με αλάτι και πιπέρι.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το αστράκι για 5-6 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα βασιλομανίταρα και σκεπάζουμε με το καπάκι για άλλα 5 λεπτά.
- Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, κρατάμε μια κούπα από το νερό τους και τα πολτοποιούμε.
- Ρίχνουμε στον πολτό των λαχανικών το ζυμαρικό μας και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια αποσύρουμε από την φωτιά.
- Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζουμε το ταχίνι, τον χυμό από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο-λίγο από το νερό των λαχανικών που έχουμε κρατήσει.
- Τέλος, ενσωματώνουμε το «ταχινολέμονο» στην ταχινόσουπα της Μεγ. Παρασκευής και σερβίρουμε με ξύσμα πορτοκαλιού.
Καλή απόλαυση!