Οι τάρτες, αλμυρές και γλυκιές … δεν κάνω διαχωρισμούς, είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές. Ειδικά οι αλμυρές είναι ιδανικές για να “ξεφορτωθείς” ότι έχει μείνει στο ψυγείο. Τυριά, αλλαντικά, λαχανικά … όλα γίνονται νοστιμότερα όταν μπουν σε μια τάρτα και καλυφθούν από νόστιμη κρέμα. Το ίδιο ισχύει και με τις γλυκιές τάρτες. Τα παραγινωμένα φρούτα είναι η ιδανική γέμιση. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το ψυγείο μας μια ζύμη τάρτας. Μπορεί η αγοραστή να είναι η εύκολη λύση για όλους μας, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται – γευστικά και οικονομικά – με μια σπιτική ζύμη τάρτας.

Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσουμε σπιτική ζύμη τάρτας και να την βάλουμε στην κατάψυξη. Σίγουρα θα ευγνωμονείτε όταν θα έρθουν οι γιορτές και θα τρέχετε. Η συνταγή που σας δίνω παρακάτω είναι αρκετή για 2 ζύμες. Συνεπώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως πάνω και κάτω αλλά και για ξεχωριστές παρασκευές. Προσωπικά τις χρησιμοποιώ ξεχωριστά καθώς αποφεύγω να σκεπάζω τις τάρτες-πίτες μου με ζύμη και προτιμώ τα τυριά ή την επικάλυψη crumble για τις γλυκιές δημιουργίες μου.

Χρησιμοποιήστε αυτή τη σπιτική ζύμη τάρτας για να φτιάξετε Τάρτα πράσου με μπλέ τυρί και μπέικον, Γρήγορο Banoffee αλλά Μηλόπιτα.

Σπιτική ζύμη τάρτας

Για 2 κομμάτια ζύμης

Προετοιμασία: 15 λεπτά – Αναμονή: 2 ώρες

Υλικά

  • 2+1/2 φλ. (315 γρ.) αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 220 γρ. βούτυρο, κομμενο σε κύβους (κρύο, από το ψυγείο)
  • 1/2 φλ. (120 ml) παγωμένο νερό
Συνταγή για σπιτική ζύμη τάρτας για αλμυρές και γλυκιές δημουργίες | Ετοιμάστε την τώρα και διατηρήστε την στην κατάψυξη.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με το χέρι. Το μείγμα πρέπει να μοιάζει με χοντρές πέτρες.
  3. Σε ένα μπολ μετράμε 120 ml παγωμένο νερό και προσθέτουμε παγάκια. Ανακατεύουμε. Από το μείγμα νερού και πάγου, παίρνουμε 120 ml νερό (μιας και τα παγάκια ίσως έχουν λιώσει).
  4. Ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά το παγωμένο νερό στο μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας κάθε φορά με ένα πηρούνι. Μόλις το μείγμα αρχίσει να έχει μεγάλους σβώλους, σταματάμε το νερό.
  5. Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί με το βούτυρο. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, εύκολη στο ζύμωμα και να μην κολλάει. Αποφύγεται να την παραζυμώσετε. Εάν την αισθάνεστε στεγνή ή να σπάει, βουτήξτε τα δάκτυλά σας στο παγωμένο νερό και ζυμώστε για λίγο ακόμη. Εάν την αισθάνεστε ότι κολλάει, πασπαλίστε την με λίγο αλεύρι.
  6. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, σχηματίστε μια μπάλα και χωρίστε την στα 2 με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ισιώστε κάθε ζύμη και δώστε της στρογγυλό σχήμα με τα δάκτυλά σας.
  7. Καλύψτε κάθε δίσκο ζύμης με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 2 ώρες. Μετά από τις 2 ώρες, θα είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσετε.
  8. Εάν η συνταγή σας απαιτεί 2 ζύμες, δουλέψτε κάθε μια χωριστά, διατηρώντας την άλλη στο ψυγείο. Πασπαλίστε την επιφάνεια με αλεύρι και δουλέψτε τη ζύμη μαλακά με τον πλάστη και τα χέρια σας.

Σημ.

  1. Η σπιτική ζύμη τάρτας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 5 ημέρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες. Για να την αποψύξετε απλά αφήστε την στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  2. Αυτή η σπιτική ζύμη τάρτας δουλεύετε καλύτερα στο χέρι. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και το μίξερ, αλλά πιστεύω ότι το παρακάνει με το ζύμωμα και δεν γίνεται τόσο αέρινη και ανάλαφρη.
  3. Εάν χρειάζεστε διπλή ζύμη τάρτας είναι καλύτερα και την φτιάξετε ξεχωριστά και να μην διπλασιάσετε τις δόσεις καθώς δεν θα μπορείτε να δουλέψετε σωστά τη ζύμη λόγω όγκου.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment