Καταρχήν τι είναι το “Cacio e Pepe”; Η συνταγή προέρχεται από την Ρώμη και τα γύρω βουνά, όπου οι βοσκοί καθώς δεν μπορούσαν να έχουν πολλά υλικά για το φαγητό τους χρησιμοποιούσαν το τυρί Πεκορίνο που έφτιαχναν, πιπέρι και ζυμαρικά. “Cacio e Pepe” σημαίνει “τυρί και πιπέρι”, τα δύο βασικά υλικά αυτής της πεντανόστιμης και θρεπτικής μακαρονάδας. Ένα συγκλονιστικό μέσα από την απλότητά του πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε.

Σπαγγέτι "Cacio e Pepe" μια πεντανόστιμη και θρεπτική μακαρονάδα. Ένα συγκλονιστικό μέσα από την απλότητά του πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε.

Σπαγγέτι Cacio e Pepe

4 Άτομα

Προετοιμασία: 10 λεπτά – Μαγείρεμα: 10 λεπτά

Υλικά
  • 250 γρ. Πεκορίνο Romano, πολύ ψιλά τριμμένο (σκόνη)
  • 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/3 φλ. παγωμένο νερό
  • 500 γρ. ζυμαρικά spaghetti
  • επιπλέον Πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Η ποσότητα του νερού να είναι τόση, ώστε να έχουμε πηχτή διάλυση του αμύλου στο νερό. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα αλατιού από την συνηθισμένη, καθώς το Πεκορίνο είναι αρκετά αλμυρό τυρί.
  2. Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με το χρόνο βρασμού που αναγράφεται στην συσκευασία για al dente αποτέλεσμα.
  3. Στο μπολ του πολυκόφτη (multi), προσθέτουμε το ψιλοτριμμένο Πεκορίνο Romano και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια πηχτή πάστα.
  4. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, κρατάμε 1 φλυτζάνι από το νερό που έβρασαν και τα στραγγίζουμε.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μισή ποσότητα της πάστας τυριού, τα ζυμαρικά και 1/2 φλ. από το νερό που έβρασαν. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις ώστε να ενωθούν τα ζυμαρικά με την “σάλτσα”. Στη συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη πάστα τυριού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια παχύρεστη σάλτσα τυριού. Ανάλογα με την κρίση μας, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
  6. Σερβίρουμε αμέσως με έξτρα Πεκορίνο Romano και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημ.
  • Σίγουρα θα βρείτε πολλές συνταγές Cacio e Pepe στο διαδίκτυο, όπως βρήκα και εγώ. Επειδή το έψαξα αρκετά, να ξέρετε ότι η αυθεντική Ιταλική συνταγή Cacio e Pepe δεν περιέχει ούτε βούτυρο ούτε κρέμα γάλακτος.
  • Το πολύ ψιλά τριμμένο σαν σκόνη Πεκορίνο είναι το κλειδί για την επιτυχία αυτής της συνταγής.
  • Γι’ αυτή τη συνταγή επιλέγω να χρησιμοποιώ Σπαγγέτι με Καρότο της Melissa, το οποίο πιστεύω ότι αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την συνταγή αυτή. Εναλλακτικά μπορείτε αντί για spaghetti να χρησιμοποιήσετε bucatini ή οποιοδήποτε άλλο “μακρύ” ζυμαρικό.
  • Εναλλακτικά μπορείτε αντί για τον πολυκόφτη, να φτιάξετε την σάλτσα σας στην κατσαρόλα που έβρασαν τα ζυμαρικά. Προσωπικά το βρήκα δύσκολο, καθώς από την θερμότητα το τυρί έλιωνε και σχημάτιζε σβόλους, πράγμα που δυσκόλεψε την ομογενοποίηση.
  • Είναι σημαντικό να “ενώσετε” τα ζυμαρικά με την σάλτσα αμέσως, καθώς η θερμότητα από τα ζυμαρικά θα βοηθήσει την σάλτσα να γίνει κρεμώδης.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment