Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να στρέφομαι προς πιο υγεινές συνταγές. Ειδικά όσον αφορά τις γλυκιές παρασκευές, αναζητώ τρόπους και υλικά για πιο υγιεινά γλυκά με λιγότερη ζάχαρη. Κάπως έτσι ανακάλυψα και αυτή τη συνταγή για σοκολατένια μπισκότα βρώμης, την οποία “πείραξα” λιγάκι. Τραγανά αλλά ταυτόχρονα μαλακά στο κέντρο τους, είναι πραγματική απόλαυση. Αυτά τα σοκολατένια μπισκότα βρώμης θα γίνουν η νέα αγαπημένη σας συνήθεια.
Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή για να φτιάξετε αυτά τα πεντανόστιμα σοκολατένια μπισκότα βρώμης αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τα υλικά αλλά και για την αντικατάστασή τους.

Σοκολατένια Μπισκότα Βρώμης
Περίπου 30 τεμ. (αναλόγως το μέγεθος)
Προετοιμασία: 45 λεπτά – Ψήσιμο: 12 λεπτά περίπου
Υλικά
- 230 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. μέλι
- 190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις* (εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής)
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 240 γρ. νιφάδες βρώμης* (εγώ χρησιμοποίησα Nesquick Porridge, το οποίο περιέχει και κακάο, οπότε δεν έβαλα επιπλέον)
- 1/2 φλ. σκόνη κακάο*
- 1 1/2 φλ. κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά)
- χοντρό αλάτι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτουμε την βανίλια και το μέλι και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη βρώμη και τα κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά) και ανακατεύουμε ελαφρά, σε χαμηλή ταχύτητα.
- Το μείγμα πρέπει να είναι σφικτό και κολλώδες. Σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το ψυγείο για περίπου 30 λεπτά – 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα, 2 μεγάλα ταψιά.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια, περίπου 1 1/2 κ.σ. το καθένα, και τα τοποθετούμε σε απόσταση 5 εκ. στο ταψί.
- Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 11-12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα στις άκρες. Το κέντρο τους θα είναι αρκετά μαλακό και θα μοιάζει άψητο, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας προβληματίσει.
- Αποσύρεται από το φούρνο και πασπαλίστε τα αμέσως με λίγο χοντρό αλάτι. Αφήστε τα για 5 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια αποσύρετέ τα και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.
- Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.

Σημ.
- Εάν χρησιμοποιήσετε Nesquick Porridge το οποίο είναι βρώμη με κακάο, δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον κακάο.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής αλλά και με αλεύρι βρώμης. Για να φτιάξετε αλεύρι βρώμης, χτυπάτε στον πολυκόφτη νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν “αλεύρι”.
- Μπορείτε να διατηρήσετε τα ψημένα μπισκότα αλλά και την έτοιμη ζύμη στην κατάψυξη έως 3 μήνες. Εάν θέλετε μπορείτε να πλάσετε τη ζύμη σε μπαλάκια και στη συνέχεια να τα βάλετε στην κατάψυξη. Όταν θελήσετε να τα ψήσετε δεν χρειάζονται ξεπάγωμα, απλά τα βάζετε στο ταψί και προσθέτετε 1 λεπτό επιπλέον στον χρόνο ψησίματος.
- Εάν διατηρήσετε τη ζύμη γαι περισσότερο από 1 ώρα στο ψυγείο (διατηρείτε έως 2 ημέρες στο ψυγείο), τότε αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30-40 λεπτά και μετά πλάστε τα μπισκότα σας. Αν η ζύμη είναι πολύ κρύα, τα μπισκότα δεν θα απλώσουν και θα παραμείνουν μπαλάκια.
- Για τέλειο αποτέλεσμα, τα αυγά όπως και το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.