Quick & Easy mini salted caramel apple pies recipe | Ioanna's Notebook

(scroll down for English)

Οκτώβριος σημαίνει μήλα! 
Πολλά μήλα και αυτομάτως πολλά γλυκά με μήλα γιατί πόσα μπορείς να φας άλλωστε. Έχω ήδη μοιραστεί μαζί σας την αγαπημένη συνταγή για πανεύκολη μηλόπιτα και σήμερα σκέφτηκα να ετοιμάσουμε μια άλλη αγαπημένη και εξίσου εύκολη συνταγή, μηλοπιτάκια με αλμυρή καραμέλα! 

Ο συνδιασμός αλάτι+καραμέλα+μήλα είναι ένας από τους αγαπημένους μου (μετά τον φράουλα+σοκολάτα βέβαια!) και αυτά τα μηλοπιτάκια είναι πραγματικά υπέροχα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας ξετρελάνουν.

Quick & Easy mini salted caramel apple pies: These quick and easy mini pies are tender, flaky, and buttery with a salted caramel apple filling. They taste absolutely amazing and no boiling for the filling is required | Ioanna's Notebook

Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποιώ έτοιμη σφολιάτα και καραμέλες βουτύρου, ξερετε αυτές με το χρυσό περιτύλιγμα που μας κερνούσαν στο παντοπωλείο της γειτονιάς … Ελάτε να τα φτιάξουμε λοιπόν! 
 Εκτυπώστε τη συνταγή

ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΑΛΜΥΡΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

12 τεμάχια
Προετοιμασία: 10 λεπτά – Ψήσιμο: 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο ζύμη σφολιάτας
1 μεγάλο πράσινο μήλο Granny Smith, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους*
2 κ.γλ. φρέσκος χυμός λεμόνι
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γλ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
8 καραμέλες βουτύρου, χοντροκομμένες
νιφάδες χοντρού αλατιού*
Μείγμα αυγού για επάλλειψη (1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό)
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τα μήλα, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Κρατάμε στην άκρη. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και κόβουμε 12 τετράγωνα. Μεταφέρουμε τα τετράγωνα της ζύμης σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε στην μια άκρη του τετραγώνου λίγη από τη γέμιση, αφήνοντας χώρο γύρω-γύρω. Πάνω από τη γέμιση βάζουμε λίγα κομματάκια καραμέλας και μια τσιμπιά χοντρό αλάτι. Καλύπτουμε με το άλλο άκρο του τετραγώνου, σχηματίζοντας τρίγωνο. Με ένα πηρούνι κλείνουμε καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν. Αλοίφουμε κάθε τρίγωνο με το μείγμα αυγό-νερό και με ένα μαχαίρι κάνουμε 2-3 χαρακιές σε κάθε ένα, ώστε να φεύγει ο ατμός. Ψήνουμε τα μηλοπιτάκια για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. 
Αποσύρουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. 
Σημ.
1. Υπολογίστε οι κύβοι του μήλου να είναι περίπου όσο ένα σπιρί καλαμπόκι, ώστε να μαλακώσουν κατά το ψήσιμο. 
2. Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό αλάτι σε αυτή τη συνταγή. Ταιριάζει απίστευτα με την καραμέλα απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα. 
Διάβασε επίσης 
Apple dessert recipes round up - Ioanna's Notebook

Μήπως θέλεις κι άλλες συνταγές; Κάνε εγγραφή στο newsletter και θα έχεις όλα τα τελευταία μου νέα κατευθείαν στο inbox σου! 
Ααα! Μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις σε Instagram, Facebook, Twitter και Pinterest για να λέμε και εκεί τα νέα μας!


October means apple season! Lots of apples and of course lots of apple desserts. Since I’ve already shared with you my recipe for the easiest ever Apple Pie, today is the day for another easy and absolutely delicious recipe, Mini Salted Caramel Apple Pies!

Quick & Easy mini salted caramel apple pies: These quick and easy mini pies are tender, flaky, and buttery with a salted caramel apple filling. They taste absolutely amazing and no boiling for the filling is required | Ioanna's Notebook

The salt+caramel+apple combo is one of my favorites (after the strawberry+chocolate one!) and these mini hand pies are amazing. No forks, no plates, no sharing required!

 Print the recipe

QUICK & EASY MINI SALTED CARAMEL APPLE PIES

Makes 12 pieces
Preparation: 10 minutes – Baking: 15 minutes

INGREDIENTS
1 sheet puff pastry
1 large Granny Smith apple, peeled & diced into small cubes*
2 tsp fresh lemon juice
1/2 tsp cinnamon
1/4 cup brown sugar
2 tsp all-purpose flour
8 store-bought soft caramels, roughly chopped
sea salt flakes*
Egg wash (1 egg lightly whisked with 1 tbsp water)
powdered sugar (optional)

INSTRUCTIONS
In a small bowl, combine the apples, lemon juice, cinnamon, sugar and flour, stirring until thoroughly mixed. Set aside.
Preheat the oven to 180ºC, unfold puff pastry and cut it into 12 squares. Place the dough squares on a parchment paper-lined oven pan. Spoon a small portion of the apple filling into one side of each square, leaving enough of a border around the filling. Top the apple filling with a portion of the chopped caramels and a pinch of sea salt. Place the other side on the top, forming a triangle and then use a fork to crimp the edges together, sealing each pie.
Brush each pie with the egg wash, and using a sharp knife, cut two or three vents on the top of each pie. Bake the pies for about 15 minutes, or until they’re golden brown.
Remove the pies from the oven and allow them to rest for 15 minutes. Sprinkle with some powdered sugar and serve.

Just some notes
1. The cubed apples should be no larger than the size of corn kernels to ensure they become tender during the quick 15-minute bake time.
2. Don’t be afraid to use sea salt in this dessert recipe. A pinch of sea salt is necessary as it lends a savory balance to these handheld treats.

Read also 
Apple dessert recipes round up - Ioanna's Notebook
Craving more? Sign up for the Ioanna’s Notebook newsletter for a fresh serving of content delivered straight to your inbox!
Don’t forget to stay in touch on Instagram, Facebook, Twitter and Pinterest for all of the latest updates.

Quick & Easy mini salted caramel apple pies: These quick and easy mini pies are tender, flaky, and buttery with a salted caramel apple filling. They taste absolutely amazing and no boiling for the filling is required | Ioanna's Notebook

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment