Χρησιμοποιώ πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά και πάντα αναζητώ τρόπους για το πως αποθηκεύω σωστά τα μπαχαρικά ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Κρίμα δεν είναι να αγοράζουμε μοσχομυριστά μπαχαρικά, κάποια από αυτά σπάνια και ακριβά, και να τα αφήνουμε να ξεθυμάνουν λόγω κακής συντήρησης; Ακόμα και αν δεν είναι ακριβά, νομίζω ότι αξίζουν λίγη από την προσοχή και την φροντίδα μας. Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους για το πώς αποθηκεύω σωστά τα μπαχαρικά μου ώστε να έχει διάρκεια το άρωμά τους.
Διαβάστε επίσης: Προετοιμαστείτε για τις γιορτές – 10 Πράγματα που πρέπει να κάνετε το Νοέμβριο
1.Ξηρός & σκοτεινό μέρος
Κανόνας απαράβατος: Τα μπαχαρικά διατηρούνται απαραιτήτως σε χώρο ξηρό και σκοτεινό. Η απευθείας έκθεση τους στο ηλιακό φως, την υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν αστραπιαία τη δύναμη του αρώματός τους. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε οι περισσότερες είναι να αποθηκεύουμε τα μπαχαρικά μας στο ντουλάπι δίπλα από την ηλεκτρική κουζίνα και τον απορροφητήρα. Με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς υπογράφουμε την καταδίκη τους. Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας του χώρου από τους υδρατμούς του μαγειρέματος τα μπαχαρικά καταστρέφονται.
2. Προσβάσιμο σημείο
Τα μπαχαρικά πρέπει να βρίσκονται σε σημείο εύκολα προσβάσιμο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Διαλέξτε ένα μέρος που να μπορείτε να τα βλέπετε εύκολα και γρήγορα. Ένα μεγάλο και βαθύ ντουλάπι είναι η ιδανική λύση. Επίσης μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα μεγάλο και βαθύ συρτάρι, όπου τα βαζάκια θα χωρούν όρθια. Σε αυτή την περίπτωση, κολλήστε στο καπάκι ένα αυτοκόλλητο με το είδος του μπαχαρικού ώστε να το ξεχωρίζετε εύκολα.
3. Γυάλινα βαζάκια
Προτίμησε να τα φυλάξετε σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν πολύ καλά. Αποφύγετε τα πλαστικά, γιατί θα αλλοιώσουν το άρωμά τους.
4. Κολλήστε ετικέτες
Δεδομένου ότι πολλά από αυτά έχουν παρόμοιο χρώμα ή/και εμφάνιση, ειδικά τα τριμμένα, φροντίστε να γράψετε έξω από τα βαζάκια το είδος τους. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπερδευτείτε (έχω φτιάξει με μεγάλη «επιτυχία» κρέμα βανίλιας με αλάτι αντί για ζάχαρη!) αλλά και θα μπορείτε να τα ξεχωρίσετε εύκολα ανάμεσα στα τόσα που έχετε.
5. Προτιμήστε ολόκληρα μπαχαρικά
Μην ξεχνάτε ότι τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται περισσότερο και καλύτερα από ότι τα τριμμένα σε σκόνη. Επιπλέον, περισσότερα από τα τριμμένα μπαχαρικά έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος της μυρωδιάς τους. Αν δεν με πιστεύετε απλά συγκρίνετε την τριμμένη κανέλα του εμπορίου με κανέλα σε ξυλάκι που μόλις τρίψατε … Θα εκπλαγείτε από την έντασή της! Φροντίστε λοιπόν να αγοράσετε τρίφτη μπαχαρικών ή/και μύλο μπαχαρικών ώστε να τα αλέθεται την στιγμή που τα χρειάζεστε.
Αυτά είναι τα δικά μου μυστικά για το πώς αποθηκεύω σωστά τα μπαχαρικά. Ποια είναι τα δικά σας; Αφήστε το σχόλιό σας παρακάτω.