Τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το αίμα και την θυσία του Χριστού. Άλλωστε, το ίδιο το αυγό εδώ και αιώνες αποτελεί σύμβολο της αναγέννησης της ζωής. Σύμφωνα με το έθιμο, βάφουμε πάντα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη, για να τιμήσουμε τη σταύρωση και τα πάθη του Χριστού.

Σύμφωνα με μια εκδοχή η αφετηρία της παράδοσης των κόκκινων αυγών εντοπίζεται στο πρόσωπο της Μαρίας Μαγδαληνής. Μετά την ανάσταση του Χριστού, η Μαρία Μαγδαληνή επισκέφτηκε τον αυτοκράτορα της Ρώμης και τον χαιρέτησε λέγοντας «Χριστός Ανέστη». Ο αυτοκράτορας λέγεται ότι απάντησε «ο Χριστός Ανέστη, όπως αυτό το αυγό είναι κόκκινο» δείχνοντας ένα αυγό που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, το αυγό έγινε μπροστά στα μάτια τους κατακόκκινο και η Μαρία Μαγδαληνή βρήκε ευκαιρία να κατηχήσει τον αυτοκράτορα στον χριστιανισμό. Μια άλλη ερμηνεία λέει πως η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Ιησού, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Πάντως ως σύμβολο της αναγέννησης, τα αυγά είχαν συνδυαστεί – πολύ νωρίτερα από τον Χριστιανισμό – με παγανιστικές παραδόσεις και γιορτές της άνοιξης, που σχετίζονταν με την αναγέννηση της ζωής μετά το χειμώνα. Κάποιοι λαογράφοι υποστηρίζουν ότι το έθιμο του αυγού έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο και την Περσία, όπου φίλοι και συγγενείς αντάλλαζαν αυγά κάθε εαρινή ισημερία.

Πασχαλινά Κόκκινα Αυγά

Υλικά

  • 20 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
  • 1 1/2 λίτρο νερό, χλιαρό
  • 50 γρ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
  • 3 γρ. βαφή αυγών, κόκκινη
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα αβγά σε ένα μπολ και το γεμίζουμε με νερό. Προσεκτικά, καθαρίζουμε τα αυγά για να φύγουν τυχόν βρωμιές.
  2. Απλώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας μια απορροφητική πετσέτα και βάζουμε πάνω τα αυγά.
  3. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά. Προσθέτουμε το ξίδι και σιγοβράζουμε τα αυγά σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε τα αυγά από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν, για περίπου 15-20 λεπτά.
  5. Μόλις τα αυγά κρυώσουν, ξεκινάμε το βάψιμο. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ξίδι, την κόκκινη βαφή και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
  6. Βάζουμε τα αυγά στο μπολ σε μονή στρώση και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τα αυγά απο τη βαφή και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
  7. Μολις τα αυγά στεγνώσουν, βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί λίγο ελαιόλαδο και περνάμε τα βαμμένα αυγά για να γυαλίσουν.

Avatar photo
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment