Το χούμους (hummus) είναι ένας παραδοσιακός μεζές σε μορφή αλοιφής με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή. Φτιαγμένο με ταπεινά αλλά θρεπτικά υλικά έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο τραπέζι και αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για ντιπ. Ευκαιρία λοιπόν να εντάξετε αυτή τη συνταγή για παραδοσιακό χούμους στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.

Συνταγή για παραδοσιακό χούμους από τη Μέση Ανατολή | Νόστιμο και θρεπτικό θα απογειώσει γευστικά το τραπέζι σας.

Παραδοσιακό Χούμους

Υλικά

  • 250 γρ. ρεβίθια, άβραστα
  • 1,5 λίτρο νερό, στο περίπου
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. ταχίνι κλασικό
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • 1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • μπούκοβο για το σερβίρισμα
Συνταγή για παραδοσιακό χούμους από τη Μέση Ανατολή | Νόστιμο και θρεπτικό θα απογειώσει γευστικά το τραπέζι σας.

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν με τόσο νερό, όσο να τα σκεπάζει άνετα και πασπαλίζουμε με τη μαγειρική σόδα.
  2. Την επόμενη μέρα, σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα ξεπλένουμε καλά.
  3. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν για 40 λεπτά έως 1 ώρα. Εναλλακτικά μπορούμε να τα βράσουμε στη χύτρα ταχύτητας για περίπου 30 λεπτά.
  4. Στραγγίζουμε καλά τα ρεβύθια, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε το νερό που Έβρασαν.
  5. Βάζουμε τα ρεβύθια ζεστά στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το ταχίνι, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  6. Πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια.
  7. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  8. Σερβίρουμε το χούμους σε βαθύ μπολ, πασπαλισμένο με ελαιόλαδο και μπούκοβο.

Καλή απόλαυση!

Avatar photo
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment