Όταν η καταγωγή σου – κατά το ήμισυ – είναι από την Καλαμάτα, τότε δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι σου το λάδι και οι ελιές. Αγαπημένο snack για όλες τις ώρες με φρέσκο ψωμάκι και φέτα αλλά βρε παιδί μου, πολλές ελιές, πολλές περισσότερες από ότι μπορούν να φαγωθούν σε μια χρονιά! Τι κάνω λοιπόν; Τις κάνω πολτό ο οποίος συνοδεύει ιδανικά όλων των ειδών τα τυράκια και είναι νόστιμο dip για κριτσίνια και πιτούλες ή ως άλειμμα στα σάντουιτς.
Αυτή η συνταγή για πολτό ελιάς ή πάστα ελιάς ή tapenade (όπως και να το πείτε, το ίδιο νόστιμο είναι) είναι ευκολη, γρήγορη και ιδανική για κάθε πλατό τυριών και αλλαντικών. Προετοιμάστε τον πολτό ελιάς και διατηρήστε τον στο ψυγείο. Είναι ένα υγιεινό dip και ταιριάζει υπέροχα με φρυγανισμένο ψωμάκι και κριτσίνια.
Πολτός ελιάς (Tapenade)
150 γρ. περίπου
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Υλικά
- 2 φλ. ελιές μαύρες Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
- 1 κ.σ. κάππαρη
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. ρίγανη
- λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε την κάππαρη σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε με μπόλικο νερό, προκειμένου να την ξαλμυρίσουμε.
- Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά στο δοχείο του πολυκόφτη (multi) και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας προσαρμόζουμε τον χρόνο πολτοποίησης, ώστε να είναι περισσότερο ή λιγότερο λεία η υφή του πολτού.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον λάδι, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.
- Αδειάζουμε τον πολτό ελιάς σε ένα καθαρό βαζάκι και καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλή απόλαυση!