Η Σαρακοστή είναι για μένα μια από τις πιο γλυκές και γεμάτες αναμνήσεις περίοδος των παιδικών μου χρόνων. Για το λόγο αυτό, θέλω να μοιραστώ μια αγαπημένη γλυκιά συνταγή, νηστίσιμες φλογέρες μήλου. Γρήγορη, εύκολη και υγιεινή. Υγιεινή, ναι τολμώ να το πω κι ας έχει φύλλο κρούστας. Αυτή η συνταγή για νηστίσιμες φλογέρες μήλου, σας επιτρέπει «το παιχνίδι» με ό,τι υλικά έχετε στην κουζίνα σας.


Νηστίσιμες φλογέρες μήλου
Προετοιμασία: 30 λεπτά – Ψήσιμο: 20 λεπτά
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 3 μήλα, τριμμένα στον τρίφτη ή κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 3 κ.σ. ταχίνι
- 3 κ.σ. μέλι
- Ξηρούς καρπούς, ψιλοκομμένους (ό,τι έχετε, εάν έχετε σε όση ποσότητα σας ικανοποιεί)*
- Σταφίδες ή κράνμπερις
- Κανέλα
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Λίγο αλάτι
- Χυμό από 1/2 πορτοκάλι*
- Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για επάλειψη
- Μαρμελάδα βερίκοκο ή ελαιόλαδο, για την νηστίσιμη εκδοχή, διαφορετικά ένα αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Απλώνετε τα φύλλα κρούστας ανά τρία, βάζοντας ελάχιστο ελαιόλαδο ανάμεσα τους*
- Με την μεγάλη πλευρά κάθετα προς εσάς, χωρίζετε σε 4 παραλληλόγραμμα κομμάτια.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, να ομογενοποιηθούν.
- Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για 5-10 λεπτά, ώστε να σταθεί η γέμιση.
- Τυλίγετε σε φλογέρες (ρολάκια, μπουρεκάκια … όπως θέλετε πείτε τα, πόσα χιλιάδες ονόματα υπάρχουν!
- Σε ένα μικρό μπολ αραιώνετε τη μαρμελάδα με λίγο ζεστό νερό ή χτυπάτε το αυγό με λίγο νεράκι και αλείφετε τα ρολάκια. Πασπαλίζετε με σουσάμι.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Σημ.
- Χρησιμοποιείστε ότι ξηρούς καρπούς θέλετε, σε όποια ποσότητα σας ικανοποιεί.
- Το πορτοκάλι που αναφέρεται στην συνταγή είναι μεγάλο, εάν δεν έχετε χρησιμοποιήστε ένα ολόκληρο μικρό.
- Για την επάλειψη των φύλλων κρούστας, αντί για ελαιόλαδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το λάδι που έχει το ταχίνι, αυτό που μένει στο βαζάκι. Ούτως ή άλλως χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα.
