Ακούμε κατά καιρούς διάφορα για την κουζίνα και τα τρόφιμα. Πόσο και ποια από αυτά όμως ισχύουν; Κάποιες πρακτικές αποδεικνύονται πολύ σοφές και χρήσιμες ενώ κάποιες άλλες είναι σκέτοι μύθοι. Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι μύθοι και αλήθείες για την κουζίνα.
Μύθοι και αλήθειες για την κουζίνα

1.Το ελαιόλαδο μισεί το φως του ήλιου
Αλήθεια! Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες το άμεσο φως, η θερμότητα και ο αέρας υποβαθμίζουν τις νόστιμες αρωματικές ενώσεις που συναντάμε στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το υπεριώδες φως είναι “θανατηφόρο” καθώς προκαλεί φωτοοξείδωση. Γι’ αυτό πρέπει να αγοράζουμε το ελαιόλαδο σε τενεκέ ή να αποθηκεύουμε τα μπουκάλια σε σκοτεινό ντουλάπι, με το καπάκι σφιχτά βιδωμένο.

2. Το ψωμί διατηρείτε φρέσκο στο ψυγείο
Μύθος! Το ψυγείο όχι μόνο δε διατηρεί φρέσκο το ψωμί αλλά επιταχύνει το μούχλιασμα του καθώς το άμυλο που περιέχει επανέρχεται στην κρυσταλλική μορφή του και έτσι το ψωμί γίνεται σκληρό και κοκκώδες.
3. Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσουμε
Αλήθεια! Η ποιότητα και η φρεσκάδα των αβγών επηρεάζονται σημαντικά όταν υπάρχουν διακυμάνσεις στη θερμοκρασία τους. Γι’ αυτό καλό είναι να τα βάζουμε στο σημείο του ψυγείου που έχει σταθερή θερμοκρασία. Παρόλ’ αυτά, όπως θα έχετε δει, όλες οι συνταγές απαιτούν τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Ο λόγος είναι απλός, τα παγωμένα αυγά έχουν έχουν κακή γεύση και συμπεριφορά π.χ. το τσόφλι ενός παγωμένου αβγού σπάει πάντα κατά το βράσιμο.
4. Το τυρί δεν πρέπει να τυλίγεται σε μεμβράνη
Μύθος! Μπορεί η μεμβράνη να μην είναι η πιο σωστή επιλογή, αλλά αν δεν το αποθηκεύετε για μεγάλο διάστημα δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Το καλύτερο είναι να αποθηκεύετε το τυρί στο ειδικό χαρτί που το αγοράζετε καθώς επιτρέπει κάποια ροή αέρα και διατηρεί την υγρασία γύρω από το τυρί.

5. Τα βαζάκια των μπαχαρικών τα σφραγίζουμε καλά
Αλήθεια! Τα μπαχαρικά έχουν δυνατές γεύσεις και αρώματα λόγω των πτητικών ελαίων, τα οποία όμως είναι πολύ ευαίσθητα και εξατμίζονται χωρίς την κατάλληλη αποθήκευση. Οι λεπτές πλαστικές σακούλες, το σελοφάν ή το χαρτόνι δεν βοηθούν στη σωστή αποθήκευσή τους γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε βαζάκια (γυάλινα ή μεταλλικά) που κλείνουν καλά.
Διαβάστε επίσης: Πώς αποθηκεύω σωστά τα μπαχαρικά
6. Δεν αποψύχουμε το κρέας σε ζεστό νερό
Μύθος! Το να αποψύχουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος σε ζεστό νερό (περίπου 50οC) μπορεί όντως να ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων, γιατί το κρέας πρέπει να μείνει για αρκετή ώρα μέσα στο ζεστό νερό. Ωστόσο, αν δεν αφαιρέσουμε την συσκευασία του κρέατος, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
7. Οι πατάτες αποθηκεύονται ιδανικά σε σκοτεινά, δροσερά μέρη
Αλήθεια! Οι πατάτες, σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά, παραμένουν “ζωντανές” και προσπαθούν να αναπτυχθούν σε νέα φυτά ακόμα και μακρυά από το χωράφι. Για να μην αρχίσουν λοιπόν να “φυτρώνουν” (να βγάζουν “ματάκια”), πρέπει να αποθηκεύουμε τις πατάτες σε χάρτινη συσκευασία ή σε ένα τσουβαλάκι από λινάτσα κάπου δροσερά και σκοτεινά. Καλό είναι στην αποθήκη ή ακόμη και το γκαράζ αλλά σε κάθε περίπτωση όχι στο ψυγείο γιατί το κρύο θα αρχίσει να μετατρέπει τα άμυλα τους σε σάκχαρα. Το σκοτάδι βοηθά τις πατάτες να μην πρασινίσουν.
8. Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων
Μύθος! Και μάλιστα ο μεγαλύτερος από όσους κυκλοφορούν. Ακόμα και αν σας πέσει φαγητό στο πάτωμα και το μαζέψετε σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα, μην το φάτε … δεν υπάρχει πιο φιλόξενος χώρος για τα μικρόβια από το ίδιο μας το πάτωμα!
9. Τα μεταλλικά σκεύη πρέπει να πλένονται στο χέρι
Αλήθεια! Τα μεταλλικά σκεύη δεν έχουν καλές σχέσεις με το πλυντήριο πιάτων, καθώς τείνουν να σκουριάζουν πιο εύκολα. Ιδανικά, τις μεταλλικές κατσαρόλες, τα τηγάνια αλλά και το γουόκ τα πλένουμε πάντα στο χέρι και στη συνέχεια τα θερμαίνουμε ελαφρά στην εστία για να στεγνώσουν καλά. Για ακόμη καλύτερη συντήρηση, μπορούμε να αλείψουμε την επιφάνειά τους με ελάχιστο λάδι πριν τα φυλάξουμε στο ντουλάπι.
10. Ο αέρας είναι εχθρός του καφέ
Αλήθεια! Η οξείδωση δίνει στον καφέ μπαγιάτικη γεύση, ενώ από η υγρασία οδηγεί στην ανάπτυξη μούχλας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να έχετε φρεσκότατο καφέ κάθε φορά, είναι να τον αγοράζετε σε κόκκους και να αλέθετε την επιθυμητή ποσότητα κάθε φορά. Όπως και να έχει πάντως, φροντίστε να αποθηκεύετε τον καφέ σας σε αεροστεγές δοχείο και να τον φυλάτε σε δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι και ποτέ στο ψυγείο.
