Μελιτζανοκεφτέδες φούρνου που «μυρίζουν» καλοκαίρι. Μελιτζανοκεφτέδες πεντανόστιμοι, γεμάτοι αρώματα όχι τηγανητοί αλλά ψημένοι στον φούρνο. Είτε είστε στην πόλη, είτε τρέχετε ανέμελοι στας εξοχάς, το καλοκαίρι είναι εδώ (όσο κι αν καμιά φορά θυμίζει και λίγο Νοέμβρη) και καλοκαίρι = ελαφρύ φαγητό. Αυτό το φαγητό, που μας ξυπνάει όλες τις παιδικές μας αναμνήσεις. Με τη γιαγιά στο χωριό, που μετά μας έταζε παγωτό αν πέφταμε για εκείνη την ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ μεσημεριανή σιέστα, που τώρα παρακαλάμε. Αυτούς τους μελιτζανοκεφτέδες φούρνου, τους τρως τινάζοντας την άμμο από τα πόδια. Αυτό το φαγητό πάντα θα είναι το αγαπημένο σου γιατί κουβαλάει πολλές αναμνήσεις.
Μελιτζανοκεφτέδες φούρνου – Η συνταγή
Υλικά
5 μεσαίες μελιτζάνες
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2 φρέσκια κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη (εγώ έτριψα στη μισή κούπα μερικά χαρουποντακάκια)
1 αβγό
6 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα, το οποίο έχουμε βρέξει με νερό
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. δυόσμος ξερός
Δυόσμος φρέσκος
Μαϊντανός φρέσκος
Κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
- Αφού πλύνουμε καλά τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30-50 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους.
- Αφού κρυώσουν, αδειάζουμε προσεκτικά λίγο τη σάρκα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Εάν είναι πολύ υγρό το μείγμα, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγη ακόμη φρυγανιά.
- Πλάθουμε και αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαιόλαδο. Προαιρετικά μπορούμε να τα πασπαλίσουμε και με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε στους 200οC για 30-35 λεπτά.
- Σερβίρουμε τους μελιτζανοκεφτέδες με ντιπ γιαουρτιού (τι ωραίο που ακούγεται, στην πραγματικότητα είναι σκέτο γιαούρτι και ξερός δύοσμος τριμμένος).
Καλή απόλαυση!
Δοκιμάστε επίσης