Διατροφικός προγραμματισμός, meal planning ή απλά το μενού της εβδομάδας (ή ακόμα και του μήνα!). Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, περίπλοκο ή ακόμα και ψυχαναγκαστικό αλλά πιστέψτε με μόλις το συνηθίσετε θα σας φανεί παιχνιδάκι και θα σας λύσει τα χέρια γιατί πόσες φορές δεν έχετε σπάσει το κεφάλι σας για να σκεφθείτε τι θα μαγειρέψετε ή έχετε γίνει έξαλλες στο άκουσμα της ερώτησης «Τι θα φάμε σήμερα;» Προσωπικά χρησιμοποιώ με μέθοδο meal planning τα 2 τελευταία χρόνια και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ.

Ουσιαστικά το Meal Planning αποτελείται από 3 βασικά στοιχεία:

  • Την επιλογή των συνταγών
  • Την αγορά των υλικών για τις συνταγές
  • Την προετοιμασία των συνταγών

Μπορεί φαινομενικά να φαίνονται απλά – και πραγματικά είναι – αλλά από πίσω τους κρύβεται ένα μελετημένο σχέδιο δράσης και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Γιατί το meal planning πέρα από την ευκολία που προσφέρει σε βοηθά να εξοικονομήσεις χρόνο αλλά και χρήμα και επιπλέον σε βοηθά να τρέφεσαι σωστά.

Σας έπεισα; Χαίρομαι! Ας δούμε λοιπόν πως θα ξεκινήσουμε.

1. Οργανώστε τα γεύματά σας

Ορίστε μια ημέρα που σας βολεύει για να κάνετε τον προγραμματισμό σας. Εγώ συνήθως το κάνω αυτό την Πέμπτη το απόγευμα μιας και το απόγευμα της Παρασκευής είναι αφιερωμένο στα ψώνια μας. Μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε το πρόγραμμά σας. Για τις «γεμάτες» ημέρες, προγραμματίστε είτε κάτι γρήγορο είτε κάτι που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα. Σημειώστε τυχόν προσκλήσεις για φαγητό και ιδιαίτερες ημέρες και κινηθείτε ανάλογα. Μπορεί να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε κάτι γι’ όλες τις ημέρες! Σε αυτή την οργάνωση θα σας βοηθήσει και το ΔΩΡΕΑΝ εκτυπώσιμο έντυπο για το Μενού της Εβδομάδας που θα βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.

2. Επιλέξτε τις συνταγές σας

Επιλέξτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας αγαπημένα φαγητά και γενικά φαγητά που σας αρέσει να τρώτε. Με αυτόν τον τρόπο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Επιπλέον δοκιμάστε να ορίσετε θεματικές ημέρες για ποικιλία. Μια ημέρα για ζυμαρικά, μια άλλη για θαλασσινά ή λαχανικά κλπ. και φροντίστε να κρατάτε μια ισορροπία στα φαγητά σας. Για παράδειγμα, το δικό μου πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά, λαχανικά ή όσπρια, πίτες και κρέας. Επιλέξτε τις συνταγές σας με βάση την εποχικότητα και διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών. Τα έχουμε ήδη πει αυτά … είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευθείτε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.  

Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε νέες συνταγές. Στο δικό μας πρόγραμμα, υπάρχει τουλάχιστον μια νέα συνταγή κάθε εβδομάδα. Όταν συναντήσω μια ενδιαφέρουσα συνταγή την τυπώνω αμέσως και την κρατάω στο βιβλίο συνταγών μου (περισσότερα γι’ αυτό το “βιβλίο” θα διαβάσετε σύντομα στο ειδικό άρθρο που ετοιμάζω).

Τέλος, επιλέξτε συνταγές με υλικά που έχετε ήδη στο ψυγείο και στο ντουλάπι σας αλλά και συνταγές τα περισσεύματα των οποίων μπορείτε να ανακυκλώσετε την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο που σας περίσσεψε μπορεί να γίνει μια γρήγορη κοτόπιτα για την επόμενη ή το ρύζι αντίστοιχα μπορεί να γίνει η βάση για ένα stir fry ή ριζότο. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!

Στη σχετική ενότητα Meal Planning του Ioanna’s Notebook θα βρείτε 100+ έτοιμα Εβδομαδιαία Μενού για να ξεκινήσετε.

3. Οργανώστε τη λίστα με τα ψώνια σας

Αφού έχετε ήδη ρίξει μια ματιά σε ντουλάπια και ψυγείο, καταγράψτε όλα τα υλικά που θα χρειαστεί να αγοράσετε για τις συνταγές σας. Έτσι όταν θα έρθει η ώρα για μαγείρεμα θα τα έχετε όλα διαθέσιμα. Καλό είναι πάντως να φροντίσετε να έχετε πάντα τα βασικά όπως αλεύρι, αυγά, τυρί, πατάτες, ψωμί. Ακόμα και εάν δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε κάτι, μια ομελέτα π.χ. γίνεται πολύ γρήγορα!

Διαβάστε επίσης: Τα βασικά που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ψυγείο σας

Κλείνω με μια “παρουσίαση”. Εδώ και αρκετό καιρό δουλεύω πάνω σε μια νέα σειρά εκτυπώσιμων εντύπων και ημερολογίων τα οποία θα σας παρουσιάσω σε λίγο καιρό. Παρόλ’ αυτά σήμερα νομίζω ότι είναι η ιδανική ημέρα για να σας παρουσιάσω το νέο ΔΩΡΕΑΝ εκτυπώσιμο έντυπο για το Μενού της Εβδομάδας.

One Click Download – Πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε

Meal Planning - Διατροφικός Προγραμματισμός - Το μενού της εβδομάδας - Είναι εύκολο, γρήγορο, θα κάνεις οικονομία και θα σε βοηθήσει να τρέφεσαι σωστά - Μικρές συμβουλές για το πως θα το υιοθετήσεις και εσύ! - Ioanna's Notebook
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment