Μόλις το σπίτι μυρίσει φρέσκο βούτυρο και αρχίζουν τα πρώτα “ίχνη” ζάχαρης άχνης στο χαλί, τότε ναι έρχονται Χριστούγεννα! Σίγουρα όλοι έχουμε μια συνταγή για κουραμπιέδεςαλλά αυτή είναι “Η Συνταγή”. Η απόλυτη συνταγή για κουραμπίεδες είναι της πεθεράς μου και δεν το διαπραγματεύομαι! Όπως συνηθίζει να μου λέει, το μυστικό δεν είναι τόσο στο καλό βούτυρο, όσο στο σωστό χτύπημα. Θα σας πάρει λίγο παραπάνω άλλα μόλις τους δοκιμάσετε, θα καταλάβετε την διαφορά. 

Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες

περίπου 2.500 γρ. 

Προετοιμασία: 1 ώρα – Ψήσιμο: 15-20 λεπτά 

Υλικά

  • 600 γρ. βούτυρο γάλακτος 
  • 250 γρ. αμύγδαλα
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. κονιάκ ή ρούμι μαύρο
  • 1.200 γρ. αλεύρι 
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (περίπου 1 κιλό)

Εκτέλεση

  1. Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, απλώνουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε στους 160οC έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά (όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη).
  3. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το κονιάκ (ή ρούμι). Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά. 
  5. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, πιέζοντας με το δάκτυλό μας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15-20 λεπτά. 
  6. Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στην συνέχεια τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
  7. Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 15-20 ημέρες.

Καλή απόλαυση!

Σημ.

  1. Μπορείτε να παραλείψετε το καβούρδισμα των αμυγδάλων, αλλά εάν έχετε χρόνο μην το κάνετε. Θα δώσει υπέροχο άρωμα στους κουραμπιέδες.
  2. Όσο περισσότερο χτυπάτε το βούτυρο με την άχνη, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.
  3. Εκτός από στρογγυλούς, μπορείτε να κόψετε τη ζύμη με κουπ πατ σε σχέδια.
  4. Μην μπείτε στον πειρασμό να διπλασιάσετε τις δόσεις, εκτός και αν έχετε μεγάλο μίξερ.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment