Γιορτές έρχονται, τα καλέσματα πολλά και καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με το πως θα γίνουμε ο καλύτερος καλεσμένος. Όχι γιατί θέλουμε να μας ξανακαλέσουν αλλά κυρίως γιατί πρέπει να είμαστε σωστοί καλεσμένοι!

Party Files | Πως να είσαι ο καλύτερος καλεσμένος

Αφού λοιπόν ανταλλάξαμε συμβουλές για το πως να είμαστε ή να γίνουμε η καλύτερη οικοδέσποινα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το πως να είμαστε ο καλύτερος καλεσμένος. Πολλές φορές λέμε ότι είναι στο χέρι του οικοδεσπότη να διοργανώσει ένα επιτυχημένο πάρτυ παρόλ’ αυτά όταν κάποιος σε καλεί στο σπίτι του είναι σημαντικό να έχεις καλούς τρόπους και να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου για την πρόσκληση. Χρειάζεται απλά να ακολουθήσεις τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, τίποτε άλλο.

Πως να είσαι ο καλύτερος καλεσμένος | Όχι γιατί θέλουμε να μας ξανακαλέσουν αλλά κυρίως γιατί πρέπει να είμαστε σωστοί καλεσμένοι!

Νομίζω ότι κανείς δεν πρόκειται να καλέσει ξανά κάποιον στο σπίτι του εάν είναι αγενής και κάνει τους υπόλοιπους να αισθάνονται άβολα. Ο #1 κανόνας μου είναι “Φέρσου στους άλλους όπως θα ήθελες να φερθούν οι άλλοι σε σένα”. Με άλλα λόγια, ποτέ μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν.  Έτσι λοιπόν σήμερα σας έχω 10 συμβουλές για το πως θα είστε ο καλύτερος καλεσμένος!

1| RSVP

Απλά απαντήστε (RSVP) και απαντήστε εγκαίρως. Σίγουρα έχετε και εσείς φίλους και γνωστούς οι οποίοι απαντούν στις κάθε είδους προσκλήσεις με ένα “Δεν ξέρω ακόμα, θα σου πω αργότερα” και σίγουρα ξέρεις ότι το λένε αυτό γιατί περιμένουν κάποια πιο ενδιαφέρουσα πρόσκληση από τη δική σου. Εάν όντως το πρόγραμμα σου είναι κενό και θέλεις να πας απλά αποδέξου την πρόσκληση! Εάν πάλι έχεις κανονίσει κάτι άλλο ή απλά δεν έχεις όρεξη αρνήσου. Είναι τόσο απλό! Εάν παρόλ’ αυτά συμβεί κάτι απρογραμμάτιστο την τελευταία στιγμή, ενημέρωσε την οικοδέσποινα (ή τον οικοδεσπότη) εγκαίρως.  

2| Σεβάσου το λεγόμενο Dress Code

Business casual; Formal; Casual; Δεν είναι ωραίο να φτάνεις σε ένα πάρτι και να είσαι είτε underdressed ή overdressed. Εάν δεν είσαι σίγουρη, απλά ρώτα την οικοδέσποινα και ντύσου κατάλληλα.  

3| Άργησε μόνο το ακαδημαϊκό τέταρτο και όχι παραπάνω

Είναι αποδεκτό να εμφανιστείς 10-15 λεπτά μετά την καθορισμένη ώρα αλλά ούτε λεπτό νωρίτερα από την ώρα του καλέσματος. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεις στον οικοδεσπότη να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες ειδικά σε περίπτωση που έχει μείνει λιγάκι πίσω με τις προετοιμασίες. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι δείγμα καλών τρόπων να αργείς και να καθυστερείς το φαγητό των υπόλοιπων καλεσμένων. Εάν παρόλ’ αυτά δεν έχεις άλλη λύση και πρέπει να αργήσεις, μην αργήσεις περισσότερο από 30 λεπτά. Όπως και να έχει πάντως φρόντισε να ενημερώσεις τον οικοδεσπότη για την κατάσταση. 

Πως να είσαι ο καλύτερος καλεσμένος | Όχι γιατί θέλουμε να μας ξανακαλέσουν αλλά κυρίως γιατί πρέπει να είμαστε σωστοί καλεσμένοι!

4| Πάντα να φέρνεις δώρο

Ακόμα και εάν ο οικοδεσπότης σου πει ότι δεν χρειάζεται να φέρεις δώρο, φρόντισε να κρατάς ένα μπουκάλι κρασί ή ένα κουτί σοκολατάκια. Είναι μια ωραία, ευγενική κίνηση. 

5| Απέφυγε τις άβολες καταστάσεις

Εάν σκοπεύσεις να συνοδεύεσαι (ή να φέρεις και άλλους μαζί σου), φρόντισε να ειδοποιήσεις εγκαίρως τον οικοδεσπότη ώστε να κάνει την απαραίτητη προετοιμασία.  

6| Κλείσε το κινητό σου (ή βάλτο στο αθόρυβο)

Εκτός και εάν είσαι γιατρός ή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, φρόντισε να μην ασχολήσε με το τηλέφωνό σου όσο είσαι στο τραπέζι τουλάχιστον. Δεν είναι καθόλου ευγενικό να απαντάς στο τηλέφωνο όσο βρίσκεσαι στο τραπέζι (πόσο μάλλον να σηκώνεσαι και να βγαίνεις έξω!). Εξίσου αγενές είναι και να κάνεις scroll στη ροή των social media ή (ακόμα χειρότερα) να παίζεις παιχνίδια στο κινητό. Εάν βαριέσαι απλά φύγε ή ακομα καλύτερα απλά μην αποδεκτείς την πρόσκληση! 

7| Μίλα, δικτυώσου! 

Κάνε μια βόλτα στο χώρο και μίλα με κόσμο. Εάν δεν γνωρίζεις κάποιον, μην περιμένεις να σε συστήσουν. Μην κάθεσαι μουτρωμένη στη γωνιά κοιτάζοντας με μισό μάτι και περιμένοντας να έρθουν να σου μιλήσουν. Κυκλοφόρησε, δικτυώσου, ανακατέψου με τον κόσμο. Ακόμα και εάν θα ήθελες να ήσουν κάπου αλλού, να είσαι ευγενική και χαμογελαστή. Μπορείς να φύγεις νωρίς αν θέλεις αλλά μην φύγεις αφήνοντας την εντύπωση της “ξινής”. 

8| Πες έναν καλό λόγο για το φαγητό, τη διακόσμηση, τη μουσική

Δώσε τα συγχαρητήριά σου στην οικοδέσποινα για το πάρτυ, για το πόσο νόστιμο ήταν το φαγητό … ξέρεις εσύ βρες κάτι καλό. Απέφυγε αρνητικά σχόλια ακόμα και εάν σε ρωτήσουν, και προς Θεού μην αναφερθείς στο πόσο καυτερό είναι το dip γιατί οι πιθανότητες είναι ότι η οικοδέσποινα να το γνωρίζει ήδη αυτό αλλά να μην μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό! Επίσης … μια απλή υπενθύμιση εάν δεν ξέρεις ουτε να μαγειρεύεις ούτε καν να ζεσταίνεις το φαγητό στα μικροκύμματα μην πεις τίποτε άλλο από ένα “Ευχαριστώ”, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η γνώμη σου! Γενικά ακολούθησε τον κανόνα “αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, μην πεις τίποτα”.  

9| Πες “Ευχαριστώ!”

Πάντα πριν φύγεις, φρόντισε να ευχαριστήσεις τον οικοδεσπότη για την πρόσκληση και την υπέροχη βραδιά. Μπορείς ακόμη και να στείλεις ένα ευχαριστήριο μήνυμα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στο τέλος μιας βραδιάς από μια ζεστή αγκαλιά και μια απλή λέξη “Ευχαριστώ”.

10| Κάλεσε και εσύ!

Όταν αποδέχεσαι μια πρόσκληση για οποιδήποτε κάλεσμα να είσαι προετοιμασμένη να ανταποδώσεις και εσύ το κάλεσμα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να καλείς συνέχεια κόσμο και εσένα να μην σε καλεί κανείς. Μπορεί να μην “το έχεις” με το μαγείρεμα αλλά υπάρχουν πολύ καλά και οικονομικά catering τα οποία κάνουν θαύματα! Προσωπικά μιλώντας, όλα αυτά τα χρόνια έχω ελαττώσει τα καλέσματά μου και καλώ μόνο αυτούς που με καλούν … κανέναν άλλο!  

Απλές συμβουλές για να είσαι ο καλύτερος καλεσμένος
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment