Από παιδί το πρωϊνό δεν ήταν ποτέ μέρος της καθημερινής ρουτίνας μου, ένα ποτήρι γάλα στα γρήγορα και μετά βίας προλάβαινα την πρώτη ώρα στο σχολείο. Με τα χρόνια το πρωϊνό συνδέθηκε με τις διακοπές όπου ο ελεύθερος χρόνος ήταν σχεδόν ατελειώτος και το καλό πρωινό είναι απαραίτητο για να γλιτώσεις τα άσκοπα τσιμπολογήματα. Φτάνοντας στο σήμερα, η έλλειψη χρόνου εξακολουθεί να υπάρχει αλλά πρέπει να αρχίσεις σωστά την ημέρα σου, για να μπορέσεις να σταθείς στα πόδια σου. Τι επιλέγουμε λοιπόν για γρήγορο και θρεπτικό πρωινό; Γκρανόλα! Ψημένες νιφάδες βρώμης με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για ένα θρεπτικό πρωϊνό.

Τις περισσότερες φορές επιλέγω να προσθέσω γκρανόλα σε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά άλλες φορές σε γάλα, που είναι εξίσου νόστιμο και θρεπτικό. Βέβαια, τα παιδιά τρελαίνονται και τρώνε γκρανόλα σκέτη, κατευθείαν από το βάζο ως σνακ! Αυτή η συνταγή για σπιτική γκρανόλα είναι εύκολα προσαρμόσιμη και μπορείτε να προσθέσετε ότι ξηρούς καρπούς και φρούτα σας αρέσουν. Τα υλικά μπορεί να φαίνονται πολλά αλλά μην αποθαρυνθείτε. Αυτή η σπιτική γκρανόλα ετοιμάζετε γρήγορα, μέσα σε μισή ώρα και έχετε εξασφαλίσει το πρωϊνό σας για τις επόμενες 2 εβδομάδες τουλάχιστον.

Σπιτική Γκρανόλα

περίπου 600 γρ.

Προετοιμασία: 10 λεπτά – Ψήσιμο: 20-30 λεπτά

Υλικά

  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο + 1 κ.σ. επιπλέον
  • 6 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 4 φλ. νιφάδες βρώμης
  • 1/2 φλ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1/2 φλ. φουντούκια χοντροκομμένα
  • 1/2 φλ. αποξηραμένα κράνμπερις
  • 1/4 φλ. αποξηραμένα γκοτζι μπέρις
  • 1/2 φλ. αποξηραμένες φέτες μπανάνας
  • 1/4 φλ. αποξηραμένη καρύδα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC και λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί με 1 κ.σ. ηλιέλαιο.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε τις 3 κ.σ. ηλιέλαιο με το μέλι και την ζάχαρη. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, προσοχή όχι να βράσει!. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την βανίλια και το αλάτι.
  3. Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τη βρώμη με τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. Περιχύνουμε με το ζεστό μείγμα ηλιελαίου-ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
  4. Απλώνουμε την γκρανόλα στο ταψί και την ψήνουμε για 10 λεπτά στους 160οC.
  5. Ανοίγουμε τον φούρνο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
  6. Αποσύρουμε την γκρανόλα από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
  7. Την ποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο και την διατηρούμε στο ντουλάπι μας για περίπου 3 εβδομάδες.

Καλή απόλαυση!

Avatar photo
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment