Η παράδοση θέλει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, να μοιράζομαι μαζί σας μια συνταγή για γιορτινό ποτό. Έτσι λοιπόν μετά τη συνταγή για λικέρ μανταρίνι και λικέρ ρόδι που σας έχω ήδη δώσει – και είμαι σίγουρη ότι έχετε ήδη φτιάξει – φέτος σκέφτηκα να φτιάξουμε παρέα και να απολαύσουμε Glühwein – Ζεστό Γλυκό Κρασί με Μπαχαρικά, γεμάτο αρώματα που θα ζεστάνει την καρδία μας αλλά και το σώμα μας.

Το Glühwein είναι ένα παραδοσιακό ποτό, πολύ δημοφιλές στις γερμανόφωνες χώρες, το οποίο σερβίρετε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ουσιαστικά, είναι η χειμωνιάτικη εκδοχή της Σαγκρία. Ενδεχομένως να το έχετε προσέξει στα ράφια μεγάλων super market αλλά σήμερα θα σας δώσω τη συνταγή για να το φτιάξετε μόνοι σου. Γιατί και πιο οικονομική είναι και ως γνωστό ότι φτιάχνει κανείς μόνος του είναι – τις περισσότερες φορές – καλύτερο από το έτοιμο. Επιπλέον, αυτό το ζεστό γλυκό κρασί το θεωρώ ως μια πολύ καλή πρόταση ποτού για γιορτινά πάρτι και συγκεντρώσεις, δεδομένου ότι μπορείτε να το ετοιμάσετε από νωρίς και να το διατηρήσετε ζεστό, πάνω στο μάτι της κουζίνας σας.

Ζεστό κρασί με μπαχαρικά – Glühwein

Περίπου 1.5 λίτρα

Προετοιμασία: 20 λεπτά 

Υλικά

  • 2 μπουκάλια κόκκινο κρασί (2 x 750 ml)*
  • ½ φλ. μέλι (ή 1 φλ. ζάχαρη)
  • 6 γαρύφαλλα (καρφάκια)
  • 3 αστεροειδής γλυκάνισοι
  • 3-4 ξυλάκια κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μοσχοκάρυδο (ολόκληρο)
  • 2 πορτοκάλια, κομμένα σε φέτες
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
  • 100 ml κονιάκ
  • ξυλάκια κανέλας & φέτες πορτοκαλιού για το σερβίρισμα
Αυτό το Glühwein, Mulled wine ή ζεστό γλυκό κρασί με μπαχαρικά είναι γεμάτο αρώματα και υπόσχεται να φέρει τα Χριστούγεννα στο ποτήρι σας.

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το μέλι, τις φέτες πορτοκαλιού, λεμονιού και όλα τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τόσο κρασί, όσο να καλύψει τα υλικά μας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά (από το σημείο βρασμού) ανακατεύοντας τακτικά για να διαλυθεί το μέλι (ή η ζάχαρη).
  2. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την ένταση και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Μόλις το μείγμα μας ζεσταθεί και αρχίσει να βγάζει τα αρώματά του είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
  3. Σερβίρουμε το ζεστό κρασί σε χαμηλά ποτήρια, γαρνίροντάς το με ½ φέτα πορτοκάλι και 1 ξυλάκι κανέλας. Εναλλακτικά εάν το ετοιμάσουμε για πάρτι μπορούμε να το σερβίρουμε σε κανάτα ώστε να εξυπηρετούνται οι καλεσμένοι μόνοι τους.

Στην υγειά σας!

Σημ.

  1. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ακριβό κρασί. Ακόμα και με τα πολύ οικονομικά μπορούμε να έχουμε υπέροχο ζεστό κρασί. Επιλέξτε κάποιο ημίγλυκο κόκκινο, Cabernet Sauvignon, ή Merlot. 
  2. Μπορούμε να το διατηρήσουμε ζεστό, μέσα στην κατσαρόλα, πάνω στο μάτι για πολλές ώρες. Επιπλέον μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο και να το ξαναζεστάνουμε την επόμενη ημέρα.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment