Υπάρχουν κάποια παραδοσιακά φαγητά, τα οποία κατάφερα να δοκιμάσω όταν πια είχα μεγαλώσει αρκετά. Ένα από αυτά είναι και η φάβα. Η μητέρα μου – με καταγωγή από τη Ρούμελη – δεν έφτιαχνε ποτέ και δεν είχε τύχει να δοκιμάσουμε σε κάποια ταβέρνα γιατί του μπαμπά δεν του αρέσαν ποτέ οι “αλοιφές”. Πρώτη φορά δοκίμασα λοιπόν φάβα στην Σαντορίνη και την λάτρεψα! Τόσο τη φάβα όσο και την υπόλοιπη σαντορινιά κουζίνα αλλά και το πανέμορφο αυτό νησί γενικότερα! Γευστικότατη και κρεμώδες, την προτιμώ πάντα “παντρεμένη” με μπόλικο ελαιόλαδο, κρεμμυδάκι αλλά και κάπαρη.
Η φάβα λοιπόν έχει μπει για τα καλά στο μενού μας. Ειδικά όταν έχουμε θαλασσινά, δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μας. Εύκολη και γρήγορη έχει και αυτή το δικό της μυστικό … Το μυστικό λοιπόν για μια νόστιμη φάβα είναι η ίδια η φάβα. Εχω πειραματιστεί με πολλές και αυτή της Σαντορίνης είναι μακράν η καλύτερη. Αν βρείτε μην την προσπεράσετε! Θα με θυμηθείτε!
Φάβα “παντρεμένη”
6 άτομα
Προετοιμασία: 10 λεπτά – Μαγείρεμα: 40-50 λεπτά
Υλικά
- 500 γρ. φάβα (η Σαντορίνης είναι η καλύτερη, μπορείτε όμως να δοκιμάσετε και άλλες)
- 3 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 1/2 φλυτζ. ζεστό νερό
- χυμός από 2 λεμόνια
- 1/3 φλυτζ. ελαιόλαδο
- θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
- κάπαρη και ψιλοκομμένο κρεμμύδι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε την φάβα με μπόλικο νερό.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι.
- Μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε την φάβα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και το ελαιόλαδο.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
- Σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι η φάβα να μαλακώσει.
- Κάθόλη την διάρκεια του μαγειρέματος θα δημιουργηθεί λευκός αφρός στην επιφάνεια του νερού. “Ξαφρίζουμε” με μια τρυπητή κουτάλα.
- Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και μεταφέρουμε το μείγμα σε μπλέντερ. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο, κρεμώδες μείγμα.
- Περιχύνουμε την φάβα με μπόλικο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κάπαρη και σερβίρουμε.
Σημ.
Η φάβα όσο κρυώνει, πήζει. Είναι προτιμότερο να την απολαύσετε ζεστή. Εάν σας περισσέψει, μπορείτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο.