Μια από τις σπιτικές παρασκευές που θα βρείτε στο ντουλάπι μου όλο το χρόνο είναι το σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας. Αυτό το μικρό μπουκαλάκι που μέσα του κρύβει το μαγικό υγρό που θα αρωματίσει μοναδικό κάθε συνταγή μου. Μπορεί τώρα πια να βρίσκουμε εκχύλισμα βανίλιας σε κάθε μαγαζί αλλά το σπιτικό έχει τη δική του ξεχωριστή μυρωδιά. Το μόνο που απαιτεί είναι ένα σκοτεινό ντουλάπι και υπομονή για να κάνει ο χρόνος τη δουλειά του. Σας προτείνω να το ετοιμάσετε τώρα ώστε να το χαρίσετε σε φίλους και συγγενείς. Είμαι σίγουρη ότι θα το εκτιμήσουν.

Αυτό το σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας φτιάχνετε κυρίως με βότκα αλλά μπορείτε να το φτιάξετε και με ρούμι, κονιάκ ή ουίσκι. Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε κάποιο οικονομικό.

Σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας

Περίπου 250 γρ.
Προετοιμασία:
5 λεπτά – Αναμονή: 2 μήνες (τουλάχιστον)

Υλικά

  • 5 βανίλιες (μπαστουνάκια)
  • 1 φλ. βότκα

Εκτέλεση

  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τις βανίλιες κατά μήκος, σταματώντας περίπου 2 εκ. πριν την άκρη της.
  2. Βάζουμε τις βανίλιες σε ένα μπουκαλάκι με καπάκι και ρίχνουμε την βότκα. Κλείνουμε και κουνάμε. Αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι για τουλάχιστον 2 μήνες πριν το χρησιμοποιήσουμε. Μια φορά την εβδομάδα ανακινούμε το μπουκαλάκι.
  3. Σε περίπου 2 μήνες το εκχύλισμα θα είναι έτοιμο για χρήση, αλλά όσο περισσότερο μένει τόσο ωριμάζει, καθώς η μυρωδιά του αλκοολ θα εξατμίζεται και το άρωμα της βανίλιας θα δυναμώνει. Μπορούμε να συμπληρώνουμε βότκα όσο το χρησιμοποιούμε για να ανανεώνεται. Κάθε 6 μήνες είναι προτιμότερο να ανανεώνουμε την βανίλια για να διατηρείται το άρωμα του εκχυλίσματος.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment