Η πρώτη “γνωριμία” μου με την συγγραφική πένα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη ήταν μέσα από το βιβλίο “Μυθιστόρημα με κλειδί” το οποίο μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Τόσο καλές που περίμενα με ανυπομονησία να διαβάσω το νέο του βιβλίο “Στον 5ο όροφο της Νομικής”. Το επίπεδο άλλωστε που είχε θέσει ο συγγραφέας ήταν ήδη αρκετά υψηλό και είχα βάσιμες υποψίες ότι δεν θα απογοητευόμουν. Ένα βιβλίο γεμάτο δράση και κατεγιστική πλοκή, που δίκαια η γαλλική του έκδοση έχει αποσπάσει το βραβείο της Académie du Var.
Λίγα λόγια για το βιβλίο “Στον 5ο όροφο της Νομικής”
Πέμπτος όροφος της Νομικής Αθηνών, Τομέας Εγκληματολογίας. Ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης ανακαλύπτει το πτώμα της Οχιάς, κατά κόσμον καθηγήτριας Λαμπρινής Σιώμου, πριν δολοφονηθεί κι αυτός με τη σειρά του. Ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφορος Μάρκου, απόφοιτος του τομέα και παλιός γνώριμος των θυμάτων, αναλαμβάνει την έρευνα της διπλής ανθρωποκτονίας.
Κινούμενος στο σκοτάδι του πέμπτου ορόφου, σ’ έναν λαβύρινθο μυστικών, διαπλοκής, προσωπικών εμπαθειών κι ακαδημαϊκών φιλοδοξιών, καλείται να ανακαλύψει με τη βοήθεια ενός «πασπαρτού» ποιος μετέτρεψε το κτίριο του πανεπιστημίου σε σκηνικό δολοφονιών, και ν’ απαντήσει: Υπάρχει, τελικά, το τέλειο έγκλημα;

Η προσωπική μου άποψη
Το “Στον 5ο όροφο της Νομικής” είναι ένα γνήσιο αστυνομικό μυθιστόρημα από αυτά που τολμώ να πω ότι θα έγραφε η Αγκάθα Κρίστι εάν ζούσε στην εποχή μας. Ταυτόχρονα όμως ξεφεύγει εντελώς από το κλισέ των σύγχρονων αστυνομικών βλ. αποτρόπαιο έγκλημα, ψυχοπαθής δολοφόνος, αστυνομικός με προσωπικά προβλήματα.
Οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, η αληθοφάνεια, η αγωνία και το μυστήριο συνθέτουν μια ιστορία που ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη του είδους ενώ η ανατροπή έρχεται στο σημείο που δεν το περιμένει ο αναγνώστης. Εάν έχετε αγαπήσει τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε με το βιβλίο “Στον 5ο όροφο της Νομικής”.