Στο χωρίο της μητέρας μου, το Δαφνιά Μεσολογγίου φτιάχνουν ένα απίθανο γλυκό που το ονομάζουν Ρεβανί ή Ριβανί ή Ραβανί ή Λαδοραβανί. Αυτό το γλυκό ταψιού, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αφράτο σιροπιαστό Ραβανί που γνωρίζουμε. Πρόκειται για ένα νηστίσιμο γλυκό που μοιάζει με σιμιγδαλένιο χαλβά και ψήνεται στο φούρνο. Είναι ένα τοπικό, σπιτικό γλυκό, που σπάνια θα συναντήσετε οπουδήποτε αλλού. Θυμάμαι με νοσταλγία την γιαγιά μου να το φτιάχνει κάθε καλοκαίρι με την ευκαιρία της νηστείας αλλά και της Γιορτής του Δεκαπενταύγουστου. Σαν χθες μου μοιάζει που την παρακολουθούσα να ανακατεύει με υπομονή το μείγμα στη φωτιά, να το κόβει, να το στολίζει με τα καρφάκια γαρύφαλου και στο τέλος να αφήνει και λίγο μειγμα στην κατσαρόλα ως αποζημίωση για την βοήθειά μου.

Η συνταγή που θα βρείτε παρακάτω αποτελεί σημαντικό κειμήλιο για εμένα γιατί είναι της γιαγιάς μου και την έχω κρατήσει ως πολύτιμο θησαυρό. Οι δοσολογίες είναι σε ποτήρι νερού (το κλασικό του καφενείου). Εξαρχής οφείλω να ομολογήσω ότι όσες φορές και αν το έχω φτιάξει στο σπίτι μου, η γεύση με εκείνο που έψηνε η γιαγιά μου στον ξυλόφουρνο δεν συγκρίνεται. Εάν σας αρέσει να δοκιμάζετε νέες γεύσεις, σας προτρέπω να δοκιμάσετε αυτό το Ρεβανί Αγρινίου της γιαγιάς μου. Εϊμαι σίγουρη ότι η γεύση θα σας αποζημιώσει για την προσπάθειά σας.

Ρεβανί Αγρινίου

25 κομμάτια περίπου

Προετοιμασία: 30-40 λεπτά – Ψήσιμο: 1 ώρα περίπου

Υλικά

  • 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ή καρφάκια γαρύφαλλο
  • ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και την ζάχαρη, το νερό και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα δύο ειδών σιμιγδάλια και βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην μας κολλήσει.
  3. Όταν το μείγμα (που θα μοιάζει με χαλβά) δεν μένει κολλημένο στην κουτάλα αλλά ανακατεύεται γύρω από αυτή σαν μπάλα, είναι έτοιμο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και λαδώνουμε ένα ταψάκι. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε τον πάτο με λίγο σιμιγδάλι.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα και απλώνουμε καλά να πάει παντού (πατάμε ελαφρά) και να γίνει επίπεδο. Κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους μέχρι κάτω στο ταψί. Στο κέντρο κάθε ρόμβου βάζουμε ένα αμύγδαλο ή ένα καρφάκι γαρύφαλλο.
  6. Ψήνουμε το ρεβανί για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα ελαφρύ καφέ χρώμα και να είναι ξεροψημένη αρκετά.
  7. Θα ψηθεί περισσότερο κυρίως στις άκρες, οι οποίες είναι και οι πιο νόστιμες για μένα, γιατί είναι ξεροψημένες. Όταν δημιουργηθούν και κάνουν κενά ανάμεσα τους τα κομμάτια όπως τα έχουμε κόψει σημαίνει ότι έχει ψηθεί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. 
  8. Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο. Όμως το γλυκό αυτό είναι καλύτερο την επόμενη ημέρα όταν είναι κρύο. 
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment