Τα Τρίκαλα είναι ένας προορισμός που επισκεπτόμαστε συχνά και πάντα περνάμε υπέροχα. Πηγαίνουμε τόσο συχνά δε που αισθάνομαι σχεδόν ντόπια. Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη που κάνει την διαφορά με το ποτάμι της, τα ποδήλατα, το καλό φαγητό αλλά και το σεβασμό των αυτοκινήτων στους πεζούς που σπάνια το βλέπεις στην Αθήνα!

Travel Files | Στα Τρίκαλα … στα δυο στενά

Εάν λοιπόν το μόνο που γνωρίζεται για αυτήν την όμορφη πόλη είναι ότι «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά», ο οποίος λέγεται πως ήταν ένας μεγάλος – άραγε υπάρχει όντως κλίμακα; – μάγκας μεταξύ 1900-1930, που γύριζε από εδώ και από εκεί, είχε πολλές γυναίκες και στενές επαφές με τον υπόκοσμο της εποχής, διαβάστε την σημερινή ανάρτηση. Βέβαια άκρη για το ποιος ήταν ο Σακαφλιάς δεν έχει βγει επίσημα, όπως επίσημα δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα τρία καλά της πόλης που της έχουν χαρίσει το όνομά της. Τα γλυκά, το ποτάμι, τα φαγητά; Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν τους λείπει τίποτα. Ένα πανέμορφο ποτάμι γεμάτο κύκνους και πάπιες διασχίζει την πόλη, η οποία είναι γεμάτη ποδηλάτες όλων των ηλικιών και εάν θελήσετε να βγείτε και εκτός πόλης θα εντυπωσιαστείτε από το τοπίο και τα όμορφα χωριά. Τα Τρίκαλα αποτελούν το τέλειο ορμητήριο για να εξερευνήσετε την Ελάτη, το Περτούλι αλλά και τα μαγευτικά Μετέωρα.

Τα σημάδια της Ανατολής

Το επιβλητικό Οσµάν Σαχ ή Κουρσούµ Τζαµί καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο της πόλης. Το µεγαλοπρεπές αυτό τέµενος µε τον χαρακτηριστικό του µιναρέ, Μνηµείο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς της UNESCO, χτίστηκε το 1557 και σήµερα, µετά τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασής του φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το οκταγωνικό µαυσωλείο του Οθωµανού πρίγκιπα Οσµάν Σαχ, όπου θάφτηκε το 1567.

Το εντυπωσιακό αυτό συγκρότηµα συµπληρώσουν τα hammam που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα κάτω από τις παλιές φυλακές. Το σπουδαίo αυτό εύρηµα αποδεικνύει την ύπαρξη των λουτρών που ανέφερε ο Οθωµανός γεωγράφος Κιατίπ Τσελεµπί στην περιγραφή του για την πόλη. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι από το 1896 κάτω από τους τοίχους ενός σωφρονιστικού ιδρύµατος «αναπαυόταν» ένα ολόκληρο σύστηµα γυναικείων και αντρικών λουτρών το οποίο περίμενε υπομονετικά να έρθει ξανά στο φως. Η ανακάλυψη αυτή έγινε η αφορµή ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο, το Πάρκο Πολιτισµού Βασίλης Τσιτσάνης – προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη – το οποίο φιλοξενεί και µουσείο αφιερωµένο στον µεγάλο δηµιουργό.

Θέα από ψηλά

Την καλύτερη θέα της πόλης θα την βρείτε στο περίφηµο βυζαντινό της Κάστρο. Χτισµένο στα βόρεια της πόλης, ανακατασκευάστηκε ριζικά από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αι. µ.Χ. και σήµερα δεσπόζει επιβλητικό στη θέση της Ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Διασχίστε την κύρια είσοδό του και περιπλανηθείτε ανάµεσα στα τρία διαζώµατά του.

Με παραλείψετε να συνδυάσετε την επίσκεψή µας στο φρούριο µε µια ανάβαση στο χαρακτηριστικό Ρολόι ύψους 33 µ., το σήµα κατατεθέν των Τρικάλων. Πάρτε μια ανάσα και ανεβείτε τα 107 σκαλιά µέχρι την κορυφή του, η θέα θα σας ανταμείψει.

Στα στενά του … Σακαφλιά

Το Βαρούσι, στους πρόποδες του Κάστρου, ξεκίνησε ως συνοικία του Κάστρου, υπήρξε η χριστιανική γειτονιά στην Τουρκοκρατία και παρέµεινε ως η αρχοντογειτονιά των Τρικάλων µέχρι το 1930. Εκεί θα βρείτε τις περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης. Αυτό όµως που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει είναι τα περίτεχνα αρχοντικά του! Τα σπίτια της περιοχής είναι διώροφα με χαγιάτια και µακριές µαρκίζες, αποπνέουν την αρχοντιά και την ευηµερία των κατοίκων της πόλης στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας και έχουν κριθεί διατηρητέα. Τα στενά δρομάκια της γραφικής αυτής γειτονιάς έχουν περάσει στην αιωνιότητα µέσα από το τραγούδι «Ο Σακαφλιάς» του Βασίλης Τσιτσάνης.

Παλιά Μανάβικα στην πόλη Τρίκαλα, Τρίκαλα:

Tα πρώην κακόφημα στέκια

Ανάμεσα στο Βαρούσι και την Κεντρική Πλατεία βρίσκετε μια από τις πιο ζωντανές και ιδιαίτερες γειτονιές των Τρικάλων, τα Μανάβικα, η οποία πήρε το όνομά της από την Λαχαναγορά που λειτουργούσε εκεί από το 1920. Η λαχαναγορά δεν υπάρχει πια και τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα κτίρια έχουν ανακαινισθεί, οι δρόµοι έχουν πεζοδροµηθεί και τη θέση των παλαιών εγκαταλειµµένων αποθηκών πήραν παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και µπαράκια μετατρέποντας την περιοχή σε κέντρο της νυχτερινής και όχι μόνο ζωής. Όταν βρεθείτε εκεί, αναζητήστε την τεράστια τοιχογραφία που φιλοτεχνήθηκε το 2006 στην ορατή πλευρά μιας σύγχρονης οικοδοµής από ξένους καλλιτέχνες, η οποία αναπαριστά εικόνες µια λαϊκής γειτονιάς.

Περατζάδα στην Ασκληπιού

Με αφετηρία την κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου διασχίστε την περίφηµη κεντρική γέφυρα που ενώνει τις όχθες του Ληθαίου, αφού πρώτα κοντοσταθείτε – μαζί με τους υπόλοιπους περαστικούς – για να χαζέψετε από ψηλά τη ροή του νερού, τις ανήσυχες πάπιες, τους περήφανους κύκνους αλλά και το άγαλµα του Ασκληπιού απέναντι. Προχωρώντας προς τον πεζόδροµο, θα βρείτε αριστερά το ιστορικό ξενοδοχείο “Πανελλήνιον” και το εστιατόριο “Αίγλη”, τα οποία γυρίζουν τον χρόνο πίσω στις αρχές του προηγούµενου αιώνα και δεξιά το ξενοδοχείο “Αχίλλειον”. Από εδώ ξεκινάει ο πεζόδροµος της οδού Ασκληπιού, ο πιο ζωντανός δρόμος της πόλης. Από τη διάνοιξή του τη δεκαετία του 1890 καθιερώθηκε ως δρόµος περιπάτου, ενώ μετά την πεζοδρόµησή του το 1988 µετατράπηκε στον κατεξοχήν εµπορικό δρόµο της πόλης.

Βόλτα στο Μύλο Ματσόπουλου

Μπορεί κατά τη διάρκεια των Γιορτών ο Μύλος Ματσόπουλου να μεταμορφώνεται σε Μύλο των Ξωτικών, όμως λειτουργεί όλο τον χρόνο και αξίζει μια επίσκεψη, καθώς είναι ένας από τους πιο ζωντανούς χώρους της πόλης. Ο Μύλος Ματσόπουλου κατασκευάστηκε το 1884 και κληροδοτήθηκε στο Δήµο Τρικαίων το 1977 από τον Ι. Ματσόπουλο, ευεργέτη της πόλης. Σε μια έκταση 3.500 τ.µ. δίπλα στο ποτάμι θα βρείτε θερινό και χειµερινό κινηµατογράφο, θέατρο, cafe-bar και χώρους για παιδικό παιχνίδι.

Επιπλέον ο Μύλος εγκαινιάστηκε το 2017 ως βιοµηχανικό µουσείο. Ο χώρος αποτελεί ένα µοναδικό επισκέψιµο µνηµείο, το µοναδικό στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα της Ευρώπης που λειτουργούν ως αλευρόµυλοι. Η καινοτοµία έγκειται στο ότι ο Μύλος µπορεί να λειτουργήσει κανονικά ως µύλος! Μπορεί δηλαδή να παραγάγει αλεύρι όλων των τύπων. Επιπλέον, το κτίριο λειτουργεί και ως µουσείο Αγροτικής Ζωής.

Ελβετικό τοπίο στην Ελάτη

Μπορεί οι ντόπιοι να την αποκαλούν ακόµα µε το παλιό της όνοµα, Τύρνα, όµως το νέο της όνομα δεν είναι τυχαίο µιας και ο γραφικός αυτός οικισµός – µόλις 35 χλµ. από τα Τρίκαλα – είναι κυριολεκτικά πληµµυρισµένος από έλατα. Τα τελευταία χρόνια η Ελάτη αποτελεί έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς καθώς βρίσκεται σε απόσπαση αναπνοής από το χιονοδροµικό κέντρο στο γειτονικό Περτούλι και όταν χιονίζει, το σκηνικό θυµίζει Ελβετικές Άλπεις!

Περτουλιώτικα Λιβάδια

Επόµενη στάση το Περτούλι. Σε κοντινή απόσταση από την Ελάτη, ανάµεσα στα βουνά Κόζιακας και Λουπάτα της Πίνδου, θα βρούμε τις εγκαταστάσεις του χιονοδροµικού κέντρου με 4 πίστες ανάβασης και 3 αναβατήρες, το οποίο ενδείκνυται κυρίως για οικογένειες. Mπορεί να είναι σχετικά µικρό, όµως είναι εύκολα προσβάσιµο, φιλικό προς αρχάριους σκιέρ, και συνδυάζει το αγαπηµένο σας σπορ σ’ ένα µοναδικό τοπίο ανάµεσα στα έλατα. Ακόμα και εάν δεν είστε λάτρεις του σκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον διθέσιο εναέριο αναβατήρα για µια βόλτα ή να ενοικιάσετε έλκηθρα και snowmobiles για να εξερευνήσετε τα χιονισµένα περτουλιώτικα λιβάδια! Το Κέντρο διαθέτει δύο chalets, ένα κάτω και ένα στην κορυφή στα οποία μπορείτε να απολαύσετε ζεστά ροφήματα και λαχταριστά snacks.

Βόλτα στα Μετέωρα, τις ιερές αετοφωλιές

Εάν βρεθείτε στα Τρίκαλα, δεν γίνεται να µην επισκεφτείτε τα γειτονικά Μετέωρα! Μόλις 21 χλµ. από την πόλη των Τρικάλων, θα μείνετε άναυδοι µπροστά σε ένα λίθινο δάσος, µοναδικό στον κόσµο. Στις κορυφές των βράχων έχουν χτιστεί μοναστήρια τα οποία είναι … µετέωρα µεταξύ ουρανού και γης και στα οποία φυλάσσονται ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια. Σταθείτε για λίγο και απολαύστε την μαγευτική θέα από τον Όλυµπο µέχρι την Πίνδο και τον θεσσαλικό κάµπο. Γνωρίζατε ότι τα Μετέωρα αποτελούν πόλο έλξης για πεζοπόρους και αναρριχητές από όλο τον κόσµο;

Τα μονοπάτια των μανιταριών

Κάντε μια στάση στην Καλαμπάκα και επισκεφτείτε το μοναδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων – Μουσείο Μανιταριών. Κατά την περιπλάνησή σας στο Μουσείο, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε δίπλα στα σημαντικότερα άγρια ζώα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης και των άλλων Ηπείρων, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από εκπληκτικές αναπαραστάσεις του φυσικού περιβάλλοντος που ζούν. Περπατήστε ανάμεσα σε μονοπάτια και θαυμάστε τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα σε μανιτάρια, όπως αυτά που φυτρώνουν στα λιβάδια και τα δάση της οξιάς, του πεύκου, του έλατου και του δρυ. Δείτε πανάκριβες τρούφες και εμπλουτίστε τις γνώσεις σας για τον θαυμαστό αλλά και άγνωστο για πολλούς κόσμο των μανιταριών. Αγοράστε  μοναδικά δώρα από το πωλητήριο και χαλαρώστε στο café του Μουσείου. Μην φύγετε εάν δεν αποτυπώσετε την επίσκεψή σας στον ειδικό
χώρο φωτογράφισης, δίπλα σε αγαπημένα ζώα.

Αναζητώντας προϊστορικά ανθρώπινα αποτυπώματα

Στο δρόμο Τρικάλων–Καλαμπάκας, περίπου 3 χλμ. πριν από τα Μετέωρα είναι αδύνατον να μην προσέξετε τον βραχώδη όγκο που ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο, ένα μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα από ιστορικής άποψεως σπήλαια της Ελλάδας. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων από την πεδιάδα και 280 από τη θάλασσα. Μπροστά από το σπήλαιο ρέει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού. Προχωρώντας στο εσωτερικό, συναντά κανείς την κύρια αίθουσα περίπου 500 τ.μ.. Είναι το πρώτο σπήλαιο που ανασκάπτεται στη Θεσσαλία και έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς είναι το μόνο στην Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής. Πολύ σημαντικά είναι τα ανθρώπινα κατάλοιπα – δύο σκελετοί, ο ένας της ανώτερης Παλαιολιθικής και ο άλλος από μία κανονική ταφή που χρονολογείται στη Μεσολιθική εποχή – καθώς και τα σκελετικά κατάλοιπα ζώων που ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο σπήλαιο Θεόπετρας βρέθηκαν τα γνωστά «ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας» που χρονολογούνται 130.000 χρόνια πριν και αποτελούν ένα ιδιαίτερα σπάνιο εύρημα τόσο για τον ελλαδικό όσο και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment