Οι τάρτες και οι πίτες είναι ίσως από τα πιο παρεξηγημένα φαγητά. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι απαιτούν πολύ χρόνο για να ετοιμαστούν αλλά εάν ρωτήσετε κάποια παλιά και έμπειρη νοικοκυρά-μαγείρισσα θα σας απαντήσουν με σιγουριά ότι μαζί με τα μακαρόνια είναι από τα πιο εύκολα φαγητά. Εάν χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη ζύμη τότε η όλη διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορη. Τώρα που τα πράσα είναι στα καλύτερά τους, σας προτείνω να ετοιμάσετε αυτή την Τάρτα πράσου με μπλέ τυρί και μπέικον. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ.
Ετοιμάστε την τάρτα πράσου με μπλέ τυρί και μπέικον είτε με έτοιμη ζύμη τάρτας είτε με την δική σας σπιτική ζύμη τάρτας και απολαύστε την ως ορεκτικό αλλά και ως ένα γρήγορο γεύμα δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα.
Τάρτα πράσου με μπλέ τυρί και μπέικον
6-8 άτομα
Προετοιμασία: 30 λεπτά – Ψήσιμο: 30 λεπτά
Υλικά
- 1 σπιτική ζύμη τάρτας
- 4 πράσα, καθαρισμένα (κρατάμε μόνο το λευκό μέρος) και ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 250 γρ. τυρί Gouda τριμμένο
- 150 γρ. μπλέ τυρί θρυμματισμένο
- 3 αυγά
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
Εκτέλεση
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το μπέικον να βγάλει τα λίπη του. Προσθέτουμε τα πράσα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5 λεπτά (μέχρι να γυαλίσουν τα λαχανικά).
- Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5-10 λεπτά.
- Μόλις κρυώσει προσθέτουμε στο μείγμα τα τυριά και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα (και κάτω εάν υπάρχει αυτή η ρύθμιση) στους 180 βαθμούς.
- Αλείφουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψάκι με βούτυρο και στρώνουμε την ζύμη μας φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα κατά
- τα 3/4 του ύψους τους.
- Αδειάζουμε την χλιαρή γέμιση πάνω στην ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Περιχύνουμε την τάρτα με το μείγμα αυγών-κρέμας γάλακτος.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορέσουμε να την κόψουμε σε κομμάτια.
Καλή απόλαυση!