Εάν και εσείς αναζητάτε την καλύτερη συνταγή για νόστιμα sugar cookies με ζαχαρόπαστα ή γλάσο … μην ψάχνετε άλλο! Θα την βρείτε παρακάτω! Όλα αυτά τα χρόνια έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές για cookies με διακόσμηση και μέχρι πριν από μερικές ώρες δεν είχα βρει καμιά. Έτσι λοιπόν όσο περιμένω να στεγνώσει η ζαχαρόπαστα, σας γράφω την συνταγή γιατί πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσετε ακόμα και τώρα αμέσως!
Μαλακά με τραγανές άκρες, πεντανόστιμα, όχι πολύ γλυκά, μοσχομυρίζουν βούτυρο και βανίλια αυτά τα sugar cookies είναι ιδανικά και για διακόσμηση καθώς κρατούν το σχήμα τους και έχουν επίπεδη επιφάνεια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς, σωστά; Είμαι σίγουρη ότι αυτά τα sugar cookies θα τα λατρέψετε και θα ξυπνήσουν την δημιουργικότητά σας. Παρόλο που η αρχική συνταγή πρότεινε διακόσμηση με royal icing, εγώ επέλεξα να τα διακοσμήσω με έτοιμη χρωματιστή ζαχαρόπαστα (την είχα στο ντουλάπι μου!) και το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από ότι περίμενα. Βγάλτε λοιπόν τα κουπ πατ σας και ελάτε να δημιουργήσουμε. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή αλλά και μικρές συμβουλές-σημειώσεις για εγγυημένη επιτυχία.

Best Ever Sugar Cookies
Προετοιμασία: 2 ώρες – Ψήσιμο: 10-12 λεπτά
Περίπου 20-25 κομμάτια
Υλικά
- 280 γρ. (2 + 1/4 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γλ. baking powder
- 1/4 κ.γλ. αλάτι
- 170 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. (3/4 φλ.) ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (δείτε εδώ πως να φτιάξετε το δικό σας)
- 1/4 κ.γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου (προαιρετικά)
- Ζαχαρόπαστα ή royal icing για διακόσμηση
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Αφήστε το στην άκρη.
- Στο μπολ του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα (περίπου 2 λεπτά). Προσθέστε το αυγό, τα εκχυλίσματα και συνεχίστε το χτύπημα σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν (περίπου 1 λεπτό).
- Προσθέστε το μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα αυτή τη φορά, μέχρι να ενσωματωθούν. Η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή, αλλά αν κολλάει και δεν μπορείτε να την απλώσετε προσθέστε 1 κ.σ. αλεύρι.
- Χωρίστε τη ζύμη σε 2-3 μέρη, βάλτε τα σε αντικολλητικό χαρτί και απλώστε τα (το καθένα χωριστά) με τον πλάστη σε πάχος περίπου 0,5 εκ.
- Πασπαλίστε την επιφάνειά της κάθε ζύμης με λίγο αλεύρι, βάλτε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε κάθε ανοιγμένη ζύμη, την μία πάνω από την άλλη. Αν έχετε χώρο στο ψυγείο, μπορείτε να κρυώσετε κάθε ζύμη χωριστά (εγώ αυτό έκανα). Καλύψτε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και βάλτε τις ζύμες στο ψυγείο για 1-2 ώρες (έως και 2 ημέρες).
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτετε 1-2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Προσεκτικά αφαιρείτε την πρώτη ζύμη και κόβετε στα σχέδια που θέλετε. Όση ζύμη απομείνει, ζυμώστε την ξανά, απλώστε την με τον πλάστη και κόψτε σε σχέδια. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Τοποθετήστε προσεκτικά με σπάτουλα κάθε μπισκότο στο ταψί, φροντίζοντας να κρατήστε κάποια απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν (δεν απλώνουν βέβαια πολύ).
- Ψήνετε κάθε ταψί χωριστά για περίπου 10-12 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των μπισκότων. Μην τα παραψήσετε, πρέπει να είναι λευκά με ελαφρώς ψημένες άκρες. Αποσύρετε από το φούρνο, αφήστε τα στην άκρη γαι 5 λεπτά και μεταφέρετε τα σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς πριν τα διακοσμήσετε.
- Μπορείτε να διακοσμήσετε τα sugar cookies με royal icing ή ζαχαρόπαστα. Για την ζαχαρόπαστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ή να φτιάξετε τη δική σας. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη τον πάγκο σας και απλώστε τη ζαχαρόπαστα με τον πλάστη σε λεπτή στρώση. Κόψτε χρησιμοποιώντας τα ίδια κουπ-πατ με τα μπισκότα. Για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα στα μπισκότα, περάστε την μια της πλευρά με λίγο νερό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
- Μόλις ολοκληρώσετε την διακόσμηση, αφήστε τα μπισκότα στην άκρη ώστε να σταθεροποιηθεί, χωρίς να τα καλύψετε (ο αέρας θα κάνει όλη τη δουλειά).
- Απολαύστε τα αμέσως ή μόλις σταθεροποιηθεί η διακόσμηση. Αυτά τα sugar cookies είναι ιδανικά για δώρο, candy bars, ακόμα και για να τα στείλετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Διατηρούνται έως 5 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένα ή 10 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Σημ.
- Ένα από τα μυστικά της συνταγής αυτής, είναι να ανοίξετε τη ζύμη, πριν την βάλετε στο ψυγείο. Πρώτα από όλα, δεν πρέπει να παραλείψετε το βήμα ψυγείο, γιατί έτσι δεν θα απλώσουν πολύ στο ψήσιμο. Απλώστε τη ζύμη σε μικρότερα κομμάτια (κάνει το άνοιγμα πιο εύκολο). Στο σημείο αυτό, η ζύμη είναι πολύ μαλακή για να κοπεί. Αποφύγετε να κρυώσετε τη ζύμη και μετά να την απλώσετε γιατί θα είναι πολύ σκληρή και θα δυσκολευτείτε να την δουλέψετε. Εγώ μοίρασα τη ζύμη σε 3 κομμάτια, για να είναι μικρότερη ώστε να χωρέσει πιο εύκολα στο ψυγείο.
- Βοηθάει πολύ να ανοίξετε τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, ώστε να τη μεταφέρετε πιο εύκολα στο ψυγείο (εγώ τα έβαλα πάνω σε δίσκους). Εάν δεν έχετε αρκετό χώρο στο ψυγείο, βάλτε την μια ζύμη πάνω στην άλλη προσεκτικά (όπως αναφέρετε στις οδηγιές εκτέλεσης) αλλά εάν έχετε χώρο, σας συνιστώ να τις βάλετε χωριστά.
- Μην κάνετε πολύ λεπτή τη ζύμη σας, 0,5 εκ. είναι οτι καλύτερο για μαλακά μπισκότα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο είναι εύκολα διαχειρίσιμα.
- Με αυτή τη συνταγή φτιάχνετε περίπου 20-25 μπισκότα μετρίου προς μεγάλου μεγέθους. Εννοείται ότι ανάλογως το μέγεθος των σχεδίων, αυξομειώνεται και το πλήθος των μπισκότων.
- Αυτά τα μπισκότα (διακοσμημένα ή μη) διατηρούνται πολύ καλά και στην κατάψυξη έως και 3 μήνες. Περιμένετε μέχρι η ζαχαρόπαστα ή το γλάσο να σταθεροποιηθούν εντελώς, βάλτε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις και καταψύξτε τα. Για να τα ξεπαγώσετε, απλά αφήστε τα στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Επίσης, μπορείτε να παγώσετε και τη ζύμη για έως 3 μήνες. Προετοιμάστε τη ζύμη, χωρίστε την στα 2, τυλίξτε την με μεμβράνη και βάλτε τη στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε, απλά ξεπαγώστε την, ανοίξτε την με τον πλάστη, βάλτε την ανοιγμένη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια κόψτε σε σχέδια και συνεχίστε σύμφωνα με τη συνταγή.
- Προκειμένου να ενσωματωθεί το βούτυρο με τη ζάχαρη αλλά και αυγό στο μείγμα, είναι σημαντικό και τα δύο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για να αρωματίσετε τη ζύμη σας, αντί για εκχύλισμα αμυγδάλου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κ.γλ. εκχύλισμα καρύδας, λεμονιού, πορτοκαλιού κλπ. ή 1 κ.γλ. κανέλα. Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο το άρωμα μπορείτε να προσθέσετε και 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Φτιάξατε τη συνταγή; Κάντε tag τον λογαριασμό μου στο Instagram @ioanna_limberopoulou και χρησιμοποιήστε το #ioannasnotebook για να τα δω και εγώ και να τα ανεβάσω στα Insta Stories μου.
