Πάντα όταν τρώω μοσχαράκι με τις μελιτζάνες, θυμάμαι την γιαγιά μου με νοσταλγία. Ζούσε με τον παππού μου σε ένα πολύ μικρό χωριό και κάθε καλοκαίρι, όταν τα σχολεία τελείωναν, πηγαίναμε να την επισκεφτούμε. Αυτό ήταν το γιορτινό φαγητό της και κάθε φορά φρόντιζε πάντα να μας το μαγειρέψει για να μας περιποιηθεί. Όσοι την γνώριζαν, ήξεραν ότι τα φαγητά που έφτιαχνε ήταν μετρημένα στα δάκτυλα – του ενός χεριού – αλλά ότι έφτιαχνε ήταν ασυναγώνιστο.
Μοσχαράκι με μελιτζάνες
6 άτομα
Προετοιμασία: 1 ώρα & 30 λεπτά – Μαγείρεμα: 2 ώρες & 40 λεπτά
Υλικά
- 1½ κιλό μελιτζάνες Τσακώνικες
- 1 κιλό μοσχάρι νουά (από σπάλα), κομμένο σε μερίδες.
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1½ φλ. τομάτα τριμμένη στον τρίφτη
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ
- 1 φλ. ζεστό νερό
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γλ. ξερή μαντζουράνα
- Μερικούς κόκκους μπαχάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Τις αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρύσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κρέας, την πάπρικα και λίγο μαύρο πιπέρι και σοτάρουμε να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την φρέσκια τομάτα, τον πελτέ, την ζάχαρη, το νερό, την ματζουράνα, το μπαχάρι και αλάτι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψάκί και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
- Βάζουμε το κρέας με την σάλτσα του σε ένα αντικολλητικό σκεύος (ή γάστρα) και προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Εάν το σκεύος μας διαθέτει καπάκι το χρησιμοποιούμε, διαφορετικά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το μοσχαράκι με τις μελιτσάνες στους 200°C για 2 ώρες.
Καλή απόλαυση!
