Οι πίτες είναι το αγαπημένο μας φαγητό στο σπίτι. Ειδικότερα οι γρήγορες πίτες, αυτές που τις ετοιμάζεις και τις βάζεις στον φούρνο χωρίς καν να το καταλάβεις. Πρώτη διδάξας η πεθερά μου που μπορεί να ετοιμάζει πίτα – με χειροποίητο φύλλο παρακαλώ – σε χρόνο ρεκόρ. Αυτή η συνταγή λοιπόν είναι δική της. Μπατζίνα, η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο από τη Θεσσαλία. Εκτός από κολοκυθάκι, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λάχανικά όπως κρεμμύδι (φρέσκο ή ξερό) και άνηθο. Ενώ μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με ανθότυρο. Η μπατζίνα είναι μια νόστιμη και εύκολη λύση τόσο για ένα γρήγορο ορεκτικό, όσο και για ένα ελαφρύ μεσημεριανό.
Μπατζίνα, παραδοσιακή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
6 άτομα
Προετοιμασία: 20 λεπτά – Ψήσιμο: 40-50 λεπτά
Υλικά
- 500 γρ. κολοκυθάκια χονδροτριμμένα στον τρίφτη
- 250 γρ. φέτα, τριμμένη
- 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- 4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- βούτυρο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί, ιδανικά την λαμαρίνα του φούρνου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το γάλα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το τυρί, τα αυγά, το μπέικιν και το αλεύρι.
- Προσθέτουμε αρκετό αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός.
- Στρώνουμε τον χυλό στο ταψί και ρίχνουμε στην επιφάνειά του μικρά κομματάκια βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Τρώγεται τόσο ζεστή όσο και κρύα.
Καλή απόλαυση!