Οι πίτες είναι το αγαπημένο μας φαγητό στο σπίτι. Ειδικότερα οι γρήγορες πίτες, αυτές που τις ετοιμάζεις και τις βάζεις στον φούρνο χωρίς καν να το καταλάβεις. Πρώτη διδάξας η πεθερά μου που μπορεί να ετοιμάζει πίτα – με χειροποίητο φύλλο παρακαλώ – σε χρόνο ρεκόρ.  Αυτή η συνταγή λοιπόν είναι δική της. Μπατζίνα, η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο από τη Θεσσαλία. Εκτός από κολοκυθάκι, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λάχανικά όπως κρεμμύδι (φρέσκο ή ξερό) και άνηθο. Ενώ μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με ανθότυρο. Η μπατζίνα είναι μια νόστιμη και εύκολη λύση τόσο για ένα γρήγορο ορεκτικό, όσο και για ένα ελαφρύ μεσημεριανό. 

Μπατζίνα, παραδοσιακή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

6 άτομα

Προετοιμασία: 20 λεπτά – Ψήσιμο: 40-50 λεπτά

Υλικά

  • 500 γρ. κολοκυθάκια χονδροτριμμένα στον τρίφτη
  • 250 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο 
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί, ιδανικά την λαμαρίνα του φούρνου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το γάλα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το τυρί, τα αυγά, το μπέικιν και το αλεύρι.
  3. Προσθέτουμε αρκετό αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός. 
  4. Στρώνουμε τον χυλό στο ταψί και ρίχνουμε στην επιφάνειά του μικρά κομματάκια βούτυρο.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 
  6. Αποσύρουμε από την φωτιά και την αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει. Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Τρώγεται τόσο ζεστή όσο και κρύα.

Καλή απόλαυση!

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment