Τα σχολεία ξεκίνησαν ήδη και αν δεν το έχετε κάνει ήδη … τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να οργανωθείτε. Με τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσετε τη σχολική χρονιά εύκολα, ομαλά και όλα θα πάρουν το δρόμο τους χωρίς να το καταλάβετε. Για το λόγο αυτό σκέφτηκα ότι μερικά – 40 για την ακρίβεια – Back to School Tips & Tricks θα ήταν ιδανικά για να κλείσει αυτό το μικρό Back to School αφιέρωμα. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται είναι μια καλή ευκαιρία να οργανωθείτε ενόψει της νέας εβδομάδας. Back to School Tips & Tricks γιατί και οι γονείς έχουν ψυχή. Κάποια από αυτά ίσως είναι πολύ προφανή και ενδεχομένως να τα εφαρμόζετε ήδη αλλά καλό είναι να τα έχουμε όλα συγκεντρωμένα. Για την ευκολία σας τα έχω χωρίσει σε κατηγορίες. Δείτε λοιπόν παρακάτω 40 Back to School Tips & Tricks.
Α. Γενικά
1. Κρατήστε ένα αντίγραφο από το πρόγραμμα μαθημάτων των παιδιών (εγώ τα έχω κρεμασμένα στο ψυγείο) κάπου που σας βολεύει. Γνωρίζοντας το πρόγραμμά τους θα μπορέσετε όχι μόνο να τα βοηθήσετε με τις εργασίες τους – αν είναι αυτό απαραίτητο – αλλά και να έχετε έναν γενικότερο έλεγχο.
2. Κάποιοι άνθρωποι είναι πρωινοί τύποι άλλοι πάλι βραδινοί. Το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειες. Αν λοιπόν τα πρωινά σας είναι δύσκολα, προετοιμαστείτε όσο καλύτερα μπορείτε το προηγούμενο βράδυ (ρούχα, τσάντες, πρωινό, κολατσιό). Αν πάλι είστε πρωινοί τύποι προετοιμαστείτε το πρωί. Αν δεν εργάζεστε, εκμεταλλευτείτε τις ώρες που τα παιδιά είναι στο σχολείο και εντάξτε στο πρόγραμμά σας όσες περισσότερες δουλειές μπορείτε (φαγητό, ψώνια, καθαριότητα κλπ.).
3. Προσπαθήστε να ορίσετε ένα πρωινό αλλά και ένα απογευματινό πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμόζετε αυστηρά. Το πρόγραμμα κάθε οικογένειας είναι μοναδικό και ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός αλλά το δικό μας είναι κάπως έτσι:
Πριν το σχολείο:
- Ντύσιμο
- Πλύσιμο δοντιών
- Πρωινό
- Παπούτσια
Μετά το σχολείο:
- Παπούτσια
- Πλύσιμο χεριών
- Αλλαγή ρούχων (στο σπίτι φοράμε όλοι τα πρόχειρά μας)
- Snack
- Άδειασμα τσάντας
- Διάβασμα, εργασίες κλπ.
- Προετοιμασία τσάντας για την επόμενη ημέρα
4. Αν η διαρρύθμιση του σπιτιού σας το επιτρέπει, ορίστε έναν χώρο όπου θα αφήνουν τα παιδιά τις τσάντες τους. Επιπλέον καλό είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος όπου θα αφήνετε κλειδιά, χαρτιά και διάφορα έγγραφα του σχολείου (και όχι μόνο).
5. Επιλέξτε επίσης έναν χώρο όπου θα κρεμάσετε το μηναίο ημερολόγιο σας. Εμείς το έχουμε στο ψυγείο και είναι το βασικό μας εργαλείο για να προγραμματίζουμε τις ημέρες μας. Γράφουμε τα πάντα εκεί, ωράρια εργασιών, ιατρικά ραντεβού, δραστηριότητες κάθε είδους, μαθήματα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προγραμματίζουμε τις ημέρες μας και δεν χρειάζεται να ρωτάμε συνέχεια ο ένας τον άλλον «Μπορείς;» Αν κάτι δεν είναι γραμμένο στο ημερολόγιο, απλά δεν υπάρχει. Γενικά εγώ είμαι πολύ τύπος του χαρτιού, δοκίμασα αρκετά ψηφιακά ημερολόγια και δυστυχώς δεν με βόλεψε κανένα. Στο ψυγείο επίσης κρατάμε το «Μενού της Εβδομάδας» αλλά και μια λίστα με τα ψώνια, όπου γράφουμε ότι τελειώνει.
6. Μιλώντας για πρόγραμμα, καλό είναι να κρατάτε και ένα αντίγραφο αυτού του ημερολογίου είτε στο τηλέφωνό σας (μια φωτογραφία αρκεί) είτε στο προσωπικό σας ημερολόγιο.
7. Μια καλή λύση για να μην ξεχνάτε να επιστρέψετε τα έντυπα του σχολείου, είναι να τα συμπληρώνετε μόλις σας τα φέρνουν τα παιδιά στο σπίτι και να τα επιστρέφετε την επόμενη ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να χαθούν.
8. Φροντίστε τα έντυπα του σχολείου να τα βάζετε πάντα στο ίδιο μέρος για να τα βρίσκουν τα παιδιά πιο εύκολα ή να τους τα δίνετε να τα βάζουν αυτά στην τσάντα.
9. Μην παραφορτώνετε το πρόγραμμα των παιδιών με εξωσχολικές δραστηριότητες στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Βασικό μέλημά σας θα πρέπει να είναι να έχουν πρώτα από όλα αρκετό χρόνο για να μελετούν τα μαθήματά τους. Το να γυρίζουν στο σπίτι στις 9 το βράδυ κατάκοπα από κάθε είδους προπόνηση και να πρέπει να διαβάσουν για την επόμενη ημέρα, δεν τα βοηθά καθόλου.
10. Όποια δραστηριότητα και να κάνει το παιδί σας, φροντίστε να έχετε ξεχωριστή τσάντα για την κάθε μια. Άλλη για το ποδόσφαιρο,άλλη για το κολυμβητήριο κλπ. Αδειάστε, καθαρίστε και ξαναγεμίστε για το επόμενο μάθημα. Έτσι θα τις έχετε έτοιμες και δεν θα πρέπει να τρέχετε την τελευταία στιγμή για κάλτσες και πετσέτες.
Β. Πρωινό
11. Προετοιμάστε το πρωινό εγκαίρως, αναλόγως βέβαια και τις προτιμήσεις σας. Ετοιμάστε τηγανήτες, βάφλες κλπ. Επίσης μπορείτε να έχετε έτοιμα βραστά αυγά από το προηγούμενο βράδυ ή να αρκεστείτε (όπως εμείς) σε πιο απλά πράγματα όπως δημητριακά με γάλα, γιαούρτι με μέλι ή ψωμί με βούτυρο, μέλι, μαρμελάδα, μερέντα κλπ.
12. Αν είστε πολύτεκνοι, ίσως χρειαστεί να βάλετε ένα πρόγραμμα και για το μπάνιο ώστε να μην ξυπνάνε όλα την ίδια ώρα και μετά περιμένουν στο διάδρομο την σειρά τους για το μπάνιο.
13. Όσο τα παιδιά τρώνε το πρωινό τους, βάλτε στις τσάντες τους το κολατσιό τους (το οποίο θα έχετε φτιάξει από το προηγούμενο βράδυ). Αν δεν έχετε φάει πρωινό, καθίστε μαζί τους να φάτε. Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, μην το παραλείψετε.
Γ. Πριν το σχολείο
14. Προγραμματίστε να φύγετε από το σπίτι 10 λεπτά νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα. Έτσι θα έχετε 10 λεπτά στη διάθεσή σας για να διαχειριστείτε τυχόν επείγοντα περιστατικά (λερωμένες μπλούζες, χαμένα τετράδια κλπ.)
15. Ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα χρειαστείτε. Αν τα παιδιά σας είναι δύσκολα στα ρούχα όπως η Μάγδα, αναθέστε τους να επιλέξουν τα ίδια τα ρούχα τους.
16. Για τις μικρές πριγκίπισσες, φυλάξτε σε ένα κουτί όλα τα τσιμπιδάκια, λαστιχάκια, βούρτσες κλπ. ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.
Διαβάστε επίσης: DIY Κουτί αποθήκευσης αξεσουάρ μαλλιών
17. Στο δρόμο για το σχολείο, θυμίστε στα παιδιά τυχόν έντυπα που πρέπει να παραδώσουν στην δασκάλα τους.
18. Αν τυχόν πηγαίνετε τα παιδιά με το αυτοκίνητο στο σχολείο, φροντίστε να έχετε στο ντουλαπάκι κάποιο στυλό καθώς επίσης και έναν μικρό φάκελο και μερικά κέρματα για όλα αυτά που θα θυμηθούν τελευταία στιγμή ότι πρέπει να συμπληρώσετε. Επίσης, κρατήστε και μερικά δείγματα αντιηλιακού για τις ζεστές ημέρες αλλά και ένα πακέτο μωρομάντηλα, ποτέ δεν ξέρεις!
Δ. Κολατσιό & φαγητό
19. Βασικό σας κριτήριο για την αγορά μπουκαλιού και φαγητοδοχείου είναι να μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων (εφόσον βέβαια έχετε!).
Διαβάστε επίσης: Back to School – 5+1 Συμβουλές για το σχολικό φαγητό
20. Αν τα παιδιά σας έχουν την τάση να χάνουν, ξεχνάνε τα φαγητοδοχεία τους με το κολατσιό στο προαύλιο (συμβαίνει συχνά!) τότε μια καλή λύση είναι να το βάζετε σε σακουλάκια μιας χρήσης ή να το τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη.
21. Αν το παιδί σας παραμένει στο ολοήμερο και ζεσταίνει το φαγητό του, προτιμήστε να βάζετε το φαγητό, την σαλάτα ή/και τα τυρί κλπ. σε ξεχωριστά τάπερ και όχι σε ένα με χωρίσματα. Αντίστοιχα, αυτά με τα χωρίσματα είναι ιδανικά για φαγητά που δεν απαιτούν ζέσταμα.
Διαβάστε επίσης: Back to School – 10 Συμβουλές για το κολατσιό των παιδιών
22. Αναφορικά με το φαγητό, όσο λιγότερα πράγματα τόσο το καλύτερο! Φρούτο, κάποιο σάντουιτς, μερικά αγγουράκια και καροτάκια, μακαρόνια, μπανάνα, χυμός κλπ. απλά πράγματα.
23. Κρατήστε το φαγητό απλό και αποφύγετε όλα αυτά τα χαριτωμένα που βλέπετε στο Google. Κάμπιες σάντουιτς, σταφύλια με ματάκια και καροτάκια λουλουδάκια κρατήστε τα για τα παιδικά πάρτυ και όχι για το φαγητό των παιδιών. Εκτός βέβαια και δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε ή βοηθά στην ψυχοθεραπεία σας … τότε κάντε το!
24. Επιλέξτε φαγητά στεγνά που δεν θα αφήσουν τα χέρια τους βρώμικα και λιπαρά. Αποφύγετε σούπες και σάλτσες που θα δυσκολέψουν τα παιδιά και ίσως τα φέρουν σε δύσκολη θέση αν λερωθούν. Επίσης μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά σπαγγέτι με κάποιο άλλο κοντό ζυμαρικό όπως βίδες, πένες, φιογκάκια. Μην ξεχνάτε ότι κατά τους ζεστούς μήνες καλό είναι να αποφεύγετε ευαίσθητα φαγητά όπως γιαούρτι, σάντουιτς με κοτόπουλο κλπ.
Διαβάστε επίσης: Back to School – 30 Συνταγές για σχολικά σνάκς
25. Διατηρήστε χυμούς και μπουκάλια νερού στο ψυγείο ώστε μέχρι να έρθει το διάλειμμα αυτά να είναι δροσερά.
26. Αποφύγετε τα μπισκότα σε μικρές συσκευασίες και προμηθευτείτε τις κανονικές συσκευασίες. Εκτός του ότι κοστίζουν λιγότερο, ελέγχετε εσείς πόσα μπισκότα θα φάνε.
Ε. Μετά το σχολείο
27. Ορίστε ένα μέρος για τις ζωγραφιές των παιδιών. Αυτό μπορεί να είναι είτε η πόρτα του ψυγείου είτε κάποιος πίνακας ανακοινώσεων.
28. Ορίστε ένα κουτί ή έναν φάκελο με κουμπί όπου θα κρατάτε τις δημιουργίες των παιδιών. Στο τέλος της χρονιάς μπορείτε να επιλέξετε τι θα κρατήσετε και τι θα ανακυκλώσετε.
29. Εάν δεν αντέχετε τα πολλά χαρτιά μπορείτε να φωτογραφήσετε τις δημιουργίες των παιδιών και να τα αρχειοθετήσετε ηλεκτρονικά. Έτσι θα τα έχετε για πάντα.
30. Μόλις τα παιδιά γυρίσουν από το σχολείο, καλό είναι να τακτοποιήσουν τις τσάντες τους και να αλλάξουν ρούχα. Μόλις μάλιστα φάνε και το απογευματινό τους σνάκ, τότε θα είναι έτοιμα να διαβάσουν (λέμε τώρα!).
31. Φροντίστε να έχετε όλα τα σνακς τακτοποιημένα σε ένα ντουλάπι, ώστε να τα παίρνουν μόνα τους. Διαφορετικά θα σας φάνε τα πέρα-δώθε και τα «Μαμααααα». Επίσης, φροντίστε να έχετε τα σνακς όπως και τα φρούτα κάπου εύκολα προσβάσιμα για τα παιδιά, ώστε να αυτοεξυπηρετούνται.
ΣΤ. Μικροπράγματα που κάνουν τη διαφορά
32. Για λόγους ασφαλείας, αποφύγετε να αναγράψετε το όνομα του παιδιού σας σε πολύ εμφανές σημείο στην τσάντα. Αναφέρομαι φυσικά σε κάποιες τσάντες που είναι κεντημένο ή ζωγραφισμένο το όνομα του παιδιού από άκρη σε άκρη. Σίγουρα δεν θα θέλετε κάποιος άγνωστος να πλησιάσει το παιδί σας χρησιμοποιώντας το όνομα που διάβασε στην τσάντα! Αντ’ αυτού, αν θέλετε να την ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες ίδιες, κρεμάστε ένα όμορφο μπρελόκ.
33. Αν το παιδί σας έχει την τάση να ξεχνάει ή να μπερδεύει ζακέτες και μπουφάν, γράψτε το όνομά του στα εσωτερικά ταμπελάκια με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο.
34. Αν και στο σχολείο σας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, μάθετε στο παιδί σας να βάζει στην τσάντα του το βιβλίο που μόλις τελείωσε ώστε να το επιστρέψει εγκαίρως. Έτσι δεν θα φέρνετε το σπίτι πάνω – κάτω κάθε φορά που θα έχετε καθυστερήσει να επιστρέψετε τα δανεισμένα βιβλία. Επιπλέον, τα παιδιά θα μάθουν να είναι υπεύθυνα και να φροντίζουν τα πράγματα που δανείζονται.
35. Ορίστε ποια είναι τα ρούχα του σχολείου και ποια της εξόδου και των πάρτυ. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε πάντα κάτι καθαρό για τις εξόδους σας και δεν θα καταστραφούν ακριβά και επώνυμα ρούχα στο σχολείο.
36. Φροντίστε να έχετε μερικές ουδέτερες κάρτες γενεθλίων για τα ξαφνικά πάρτυ των παιδιών.
37. Για τα ξαφνικά καλέσματα, σημειώστε 1-2 ιδέες δώρων για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών για να μην τρώτε ώρες ολόκληρες αναζητώντας το ιδανικό δώρο στα καταστήματα.
38. Εφοδιάστε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας με όλα τα βασικά ώστε να έχετε πάντα κάτι για φαγητό. Από το σπίτι μας δεν λείπουν ποτέ τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το γάλα και το ψωμί.
Διαβάστε επίσης: Τα βασικά του ψυγείου
39. Ορίστε ένα πρόγραμμα ύπνου για τις ημέρες του σχολείου και προσπαθήστε να μείνετε πιστοί σε αυτό. Όσο ψυχαναγκαστικό και αν ακούγεται για μερικούς, τα παιδιά αγαπούν την ρουτίνα και το πρόγραμμα διότι το να γνωρίζουν τι θα γίνει μετά τους δημιουργεί ασφάλεια.
40. Ανάλογα με το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών και τις υποχρεώσεις τους, αναθεωρήστε ή ορίστε τις ώρες που αυτά θα βλέπουν τηλεόραση ή θα ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τους. Για εμάς η τηλεόραση επιτρέπεται εφόσον έχουν τελειώσει τα μαθήματά τους. Αντίστοιχα ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (tablet, Playstation) μόνο Παρασκευή, Σάββατο και την Κυριακή εφόσον έχουν τελειώσει με το διάβασμα.
Αυτά λοιπόν ήταν τα δικά μου Back to School Tips & Tricks Μοιραστείτε τα δικά σας, αφήνοντας ένα σχόλιο παρακάτω.
Για περισσότερα Back to School Tips & Tricks, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα
Back to School: Πώς να βοηθήσετε τους μαθητές να οργανωθούν
Back to School: 5 Τρόποι για να οργανωθείτε
Back to School: 3+1 Συμβουλές για τους γονείς των μαθητών
Back to School: Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει γραφή και ανάγνωση
Καλή σχολική χρονιά!
