Προσωπικά είμαι μεγάλη οπαδός του αλατιού. Προτιμώ κάτι να είναι ελαφρώς αλμυρό από κάτι εντελώς ανάλατο. Πολλές φορές στο τραπέζι πρώτα απλώνω το χέρι στην αλατιέρα και μετά δοκιμάζω το φαγητό. Κακή συνήθεια το ξέρω και προσπαθώ να την κόψω. Γνωρίζω άλλωστε ότι όσο λιγότερο αλάτι καταναλώνουμε τόσο καλύτερα για τον οργανισμό μας. Ευτυχώς δεν έχει προκύψει ακόμη κάτι κακό από όλη αυτή την υπερκατανώλωση αλατιού, αλλά των φρονίμων τα παιδιά … Έτσι λοιπόν, έψαξα και βρήκα 9+1 υποκατάστατα του αλατιού που θα μας βοηθήσουν να το περιορίσουμε χωρίς όμως να στερηθούμε τη νοστιμιά των φαγητών.
9+1 Υποκατάστατα του αλατιού
1| Καρυκεύματα

Αντικαταστήστε το αλάτι με κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο ακόμη και τζίντζερ. Θα εκπλαγείτε από το πόση νοστιμιά μπορεί να δώσει στα πιάτα σας ο σωστός συνδιασμός καρυκευμάτων.
2| Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά είναι ίσως το καλύτερο υποκατάστατο του αλατιού. Μεμονομένα μπαχαρικά, αλλά και σπιτικά μείγματα μπαχαρικών μπορούν να απογειώσουν ακόμη και το πιο άνοστο πιάτο.
3| Λεμόνι

Οι παλιοί θεωρούσαν το λεμόνι γιατρικό και συμφωνώ απόλυτα. Τολμήστε να το προσθέσετε στο φαγητό σας και δεν θα σας λείψει το αλάτι.
4| Ξύδι
Όπως και το λεμόνι, έτσι και το ξύδι και ειδικά το μηλόξιδο και το μπαλσάμικο θα νοστιμήσουν τα φαγητά σας χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι.
5| Αρωματικά
Εκμεταλλευτείτε το μπαλκόνι σας ή ακόμη και το παράθυρό σας και φυτέψτε τα δικά σας αρωματικά φυτά. Μικρές γλάστρες με ρίγανη, θυμάρι, μέντα, δενδρολίβανο, ακόμη και λεβάντα όχι μόνο θα ομορφύνουν τον χώρο σας αλλά θα νοστιμίσουν και τα φαγητά σας. Επιπλέον εκτός από φρέσκα μπορείτε να τα αποξηράνετε και να τα έχετε στο ντουλάπι σας.
6| Σάλτσα σόγια
Η σάλτσα σόγιας δίνει στα πιάτα μια έξτρα γεύση αλατιού αλλά πρέπει να χρησιμοποιείτε με σύνεση καθώς έχει υψηλά ποσοστά νατρίου. Μερικές σταγόνες φτάνουν για να δώσετε ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό σας. Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε αυτή χωρίς με το λιγότερο αλάτι.
7| Κύβοι λαχανικών

Οι κύβοι λαχανικών δίνουν γεύση και άρωμα ακόμη και σε ένα απλό – σκέτο – ρύζι. Προσθέστε ένα κύβο λαχανικών στη σάλτσα, στα ζυμαρικά, στο ρύζι ή στα λαχανικά σας. Θα νοστιμήσει το φαγητό σας χωρίς να χριαστεί να προσθέσετε αλάτι. Και εδώ προτιμήστε τους κύβους με λιγότερο αλάτι.
8| Λιαστές ντομάτες
Οι λιαστές ντομάτες έχουν μια ιδιαίτερα πικάντικη και αλμυρή γεύση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε σαλάτες αλλά και στο μαγείρευμα. Προσθέστε τις σε σάλτσες αλλά και στα κρεατικά. Μην παραλείψετε να εκμεταλλευτείτε και το ελαιόλαδο από το βάζο.

9| Λάδι τρούφας
Το λάδι τρούφας έχει μια δυνατή γεύση και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους λάτρεις του φαγητού. Καθώς η γεύση και η μυρωδιά του μπορούν να επισκιάσουν οτιδήποτε άλλο στο πιάτο σας, προσθέσετε μια μικρή ποσότητα αντί για άλατι. Δοκιμάστε το με και σε αυγά, πουρέ, λαχανικά, ρύζι κ.α. Θα εκπλαγείτε από τη διαφορά που θα κάνει στη γεύση!
10| Διαιτητικό αλάτι
Αυτονόητο και γι’ αυτό το άφησα για το τέλος. Στην αγορά τελευταία κυκλοφορούν υποκατάστατα αλατιού ή αλάτι διαίτης, τα οποία δεν περιέχουν νάτριο και δίνουν την ίδια γεύση με το κανονικό.