Εάν αισθάνεστε ότι το πρόγραμμά σας έχει αρχίσει πάλι να «φορτώνεται», δεν είστε οι μόνοι. Ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν ήταν ο μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν. Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν τελειώσει, τα σχολεία ανοίγουν, κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του και έτσι ξαφνικά η ζωή μας ανεβάζει ρυθμούς. Καιρός να μπαίνουμε σε πρόγραμμα. Διότι εγώ χωρίς πρόγραμμα δεν μπορώ να λειτουργήσω.

Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα είναι το διατροφικό, το λεγόμενο meal planning. Σωτήριο εργαλείο για κάθε νοικοκυρά όχι μόνο για την εργαζόμενη, διότι ποιος δεν έχει πανικοβληθεί έστω και για μια φορά στο άκουσμα της – κλασικής πια – ερώτησης «Τι θα φάμε σήμερα;». Εάν δεν το έχετε εφαρμόσει μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, βαρετό ή και «ψυχαναγκαστικό» να προγραμματίζεις το φαγητό μιας ολόκληρης εβδομάδας αλλά εάν το έχετε ήδη κάνει, καταλαβαίνετε ότι αξίζει τον κόπο καθώς γλιτώνεις τόσο χρόνο όσο και χρήμα από τα περιττά ψώνια και το delivery.

Meal Planning Tips & Tricks | Έξυπνα tips για να οργανώσεις τη διατροφή σου

10+1 Meal Planning Tips & Tricks | Έξυπνα tips για να οργανώσεις τη διατροφή σου

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι διατροφικές μας συνήθειες δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. Τρώμε σχεδόν τα πάντα στο σπίτι, μαγειρεύω καθημερινά – εκτός και εάν έχει περισσέψει φαγητό από την προηγούμενη και τις περισσότερες φορές υπάρχει και κάτι γλυκό έτσι για την λιγούρα. Προσωπικά κερδίζω αρκετό πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήματα όταν γνωρίζω από πριν τι θα φάμε. Σας προτείνω να ξεκινήσετε και εσείς το meal planning έστω δοκιμαστικά και θα δείτε ότι μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά έξυπνα tips & tricks για να οργάνωσετε τη διατροφή σας αλλά και ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΟ Meal Plan:

  1. Ορίστε μια ημέρα που σας βολεύει για να κάνετε τον προγραμματισμό σας και μια για τα ψώνια σας: Εγώ συνήθως το κάνω αυτό την Τετάρτη το απόγευμα μιας και το απόγευμα της Πέμπτης είναι αφιερωμένο στα ψώνια μας. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνω το κόσμο της Παρασκευής και του Σαββάτου.
  2. Συμβουλευτείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας: Για τις «γεμάτες» ημέρες, προγραμματίστε είτε κάτι πρόχειρο είτε κάτι που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα. Σημειώστε τυχόν προσκλήσεις για φαγητό, εξόδους και κινηθείτε ανάλογα.
  3. Δοκιμάστε να ορίσετε θεματικές ημέρες: Μια ημέρα για ζυμαρικά, μια άλλη για θαλασσινά ή λαχανικά κλπ. Θυμηθείτε να κρατάτε μια ισορροπία στα φαγητά σας. Για παράδειγμα, το δικό μου πρόγραμμα συνήθως περιλαμβάνει, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά, λαχανικά ή όσπρια, πίτες, κρέας.
  4. Καταγράψτε το διατροφικό σας πρόγραμμα: Σε ένα ημερολόγιο ή ένα απλό μπλοκ σημειώσεων. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε τόσο τι έχετε προγραμματίσει όσο και να το επαναλάβετε μετά από λίγο καιρό. 
  5. Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε νέες συνταγές: Στο δικό μας πρόγραμμα, υπάρχει τουλάχιστον μια κάθε εβδομάδα. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με νέες συνταγές που βρίσκω στο internet αλλά και το Pinterest. Όταν συναντήσω μια ενδιαφέρουσα συνταγή την αποθηκεύω και την βάζω στο πρόγραμμα.
  6. Κάντε μια λίστα με τα ψώνια που χρειάζεστε: Από την στιγμή που θα φτιάξετε το πρόγραμμά σας, γράψτε και την λίστα σας ώστε να ξέρετε τι θα χρειαστείτε. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να ξεκινάς το μαγείρεμα και να ανακαλύπτεις ότι σου λείπουν υλικά.
  7. Σκεφτείτε έξυπνα: Είναι πλέον γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού σας πηγαίνει στα ψώνια του σπιτιού. Αφιερώστε λίγο χρόνο και ρίξτε μια ματιά σε στις προσφορές και τα φυλλάδια των super market. Εάν βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει γιατί να μην πάρετε επιπλέον;
  8. Ρίξτε μια ματιά στα ντουλάπια και το ψυγείο σας και δείτε τι υλικά ήδη έχετε: Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιήσετε τα τρόφιμα μας και θα γλιτώσετε χρήματα από τις περιττές αγορές. Στην κουζίνα τίποτα δεν πάει χαμένο.
  9. Δοκιμάστε πιο διατροφικό πρόγραμμα σας βολεύει: Για παράδειγμα, ξεκίνησα το meal planning σε μηνιαία βάση αλλά προχωρώντας είδα ότι με βόλευε να κάνω ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα και να «δουλεύω» πάνω σ’ αυτό. Τώρα που το πρόγραμμά μου έχει φορτωθεί αρκετά – και οι τιμές στα τρόφιμα έχουν πάει στα ύψη – έχω αρχίσει να δουλεύω πάνω στο μηνιαίο meal plan μου ώστε να μεγιστοποιήσω τα ωφέλη από τις προσφορές αλλά και να “ανακυκλώνω” έξυπνα τα φαγητά. Π.χ. Ετοιμάζω γαρίδες σαγανάκι τη μια ημέρα και την επόμενη βράζω ζυμαρικά στη σάλτσα που περίσσεψε!
  10. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας αγαπημένα φαγητά: Με αυτόν τον τρόπο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Επιπλέον έτσι θα εξισορροπήσετε τυχόν δυσαρέσκιες από μη δημοφιλή – αλλά θρεπτικά – φαγητά. Π.χ. Σπιτικός γύρος τη μια ημέρα, φασολάκια την επόμενη.
  11. Αναρτήστε το πρόγραμμα κάπου που θα μπορούν να το βλέπουν όλοι, π.χ. στην πόρτα του ψυγείου: Έτσι με μια ματιά θα ξέρετε τι θα μαγειρέψετε και γλιτώνετε και τις περιττές ερωτήσεις για το φαγητό. Μάλιστα έχω φτιάξει το δικό μου Meal Plan το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε ΔΩΡΕΑΝ εδώ ή πατώντας πάνω στην παρακάτω εικόνα.
Meal Planning Tips & Tricks | Έξυπνα tips για να οργανώσεις τη διατροφή σου
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment