Εύκολη συνταγή για αφράτο, λαχταριστό, ζουμερό κανταΐφι | Ioanna's Notebook



Kανταΐφι, ένα γλυκό που αγαπώ πολύ το οποίο πάντα μου φέρνει μια κάποια μελαγχολία, μιας και το έχω συνδυάσει με τα παιδικά μου χρόνια, τότε που συνόδευα τους “μεγάλους” για καφέ στο χωριό και η δική μου παραγγελία ήταν πάντα ένα λαχταριστό, ζουμερό κομμάτι κανταΐφι.

Σπιτικό κανταΐφι λοιπόν και μην σας τρομάζει καθόλου η παρασκευή του καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύκολο γλυκό, το οποίο συντηρείται πολύ καλά και κρατά καιρό (εάν τα καταφέρεις βέβαια και δεν φας όλο το ταψί  – #truestory). Το μυστικό για πετυχημένο κανταΐφι είναι το καλό “ξάσιμο”. Το άνοιγμα δηλαδή με τα χέρια ώστε να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους. Εάν έχεις παιδιά στο σπίτι, μην διστάσεις να τους αναθέσεις αυτό το κόμματι της προετοιμασίας. Δεν φαντάζεσαι πόσο θα χαρούν! Πίστεψέ με θα κάνουν πολύ καλύτερα τη συγκεκριμένη δουλειά, μιας και είμαι σίγουρη ότι θα βαρεθείτε μετά από ένα σημείο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μετά θα χρειαστείτε ένα καλό σκούπισμα αλλά το βασικό είναι να πετύχει το γλυκό μας!

ΚΑΝΤΑΪΦΙ

Περίπου 15-20 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος)
Προετοιμασία: 30 λεπτά – Ψήσιμο: 50 λεπτά έως 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ 
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
300 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλο, τριμμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο, λιωμένο ή ελαιόλαδο
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
150 γρ. γλυκόζη
φλούδα από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπόλ, ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλο και το ξύσμα. Κόβουμε μισή χούφτα κανταΐφι, το ανοίγουμε με τα χέρια μας ώστε να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους και βάζουμε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση (περίπου 1 κ.σ.). Τυλίγουμε το κανταΐφι σε ρολό, διπλώνοντας παράλληλα τα πλαϊνά προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Το μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 24 εκ.
2. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας ρολά και βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί κολλητά. Όταν τελειώσουμε, περιχύνουμε τα ρολά με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 50-60 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. 
3. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Μόλις κρυώσει καλά το κανταΐφι, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι (έτσι θα γίνει πιο τραγανό). Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
Σημ.
* Την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε και με αμύγδαλα αντί για καρύδια. 
Καλή απόλαυση!
Εύκολη συνταγή για αφράτο, λαχταριστό, ζουμερό κανταΐφι | Ioanna's Notebook
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

2 Comments

Write A Comment