BOOK CLUB: "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ; Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"

21.5.18Την εβδομάδα που μας πέρασε είχα την χαρά να παρευρεθώ σε μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου, ενός βιβλίου πολύ διαφορετικού από αυτά που κοσμούν τα ράφια της βιβλιοθήκης μου αλλά ταυτόχρονα άμεσα συνδεδεμένου με την δουλειά μου. Ο λόγος για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του μεγάλου νομικού και ακαδημαϊκού Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, με τίτλο «Τί είναι δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους», οποία πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο επιβλητικό μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, νομικοί και δικαστικοί της χώρας μας, διακεκριμένοι εκπρόσωποι του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και πλήθος πολιτών, τίμησαν με την παρουσία τους τον πολυγραφότατο συγγραφέα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μοναδική - γεμίζοντας όχι μόνο την αίθουσα αλλά και τον προθάλαμο αυτής - και το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου, που μας αφορά όλους. 


Το πρωτοποριακό έργο του Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, αποτυπώθηκε μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, του Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Ακαδημαϊκού Χαράλαμπου Μουτσόπουλου, της αντιπροέδρου του ΣτΕ Ειρήνης Σαρπ, και του πεζογράφου Χρήστου Χωμενίδη. Την εκδήλωση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης κ. Δασκάλου, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο μοναδικό εγχείρημα του Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, τονίζοντας τη σημασία του για κάθε ενεργό μορφωμένο πολίτη, που αναζητά αξιόπιστες απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα δικαίου. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Μαρτίνος, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αγάπη και το πάθος του συγγραφέα για την νομική επιστήμη που διαπνέει το βιβλίο, μέσα από τον απλό λόγο και τα εύληπτα παραδείγματα. Ακολούθησε, η ομιλία του κ. Μουτσόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της κατανόησης των εννοιών του δικαίου για τη λειτουργία της κοινωνίας, ευχαριστώντας τον συγγραφέα για την αξιέπαινη προσφορά για όλους μας, μέσα από ένα βιβλίο που αποτελεί «απόσταγμα της μακροχρόνιας ακαδημαϊκής, διδακτικής και μαχόμενης υπηρέτησης της νομικής επιστήμης». Στη συνέχεια, η κ. Σαρπ αναφέρθηκε στην κορυφαία πορεία του Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, ως πρότυπο ολοκληρωμένου νομικού, της θεωρίας και της πράξης. Σχετικά με το βιβλίο, τόνισε ότι αποτελεί μια «συνοπτική, ολοκληρωμένη επιστημονική παρουσίαση του δικαίου και στοιχείων της ελληνικής έννομης τάξης με τρόπο κατανοητό για τον μέσο αναγνώστη». Tέλος ο κ. Χωμενίδης, αναφέρθηκε στην ευθύβολη απλότητα του λόγου με την οποία αποτυπώνονται οι δύσκολες έννοιες του δικαίου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, ως απόσταγμα βαθιάς κατανόησης και γνώσης του συγγραφέα, καλώντας κάθε απλό πολίτη να το έχει στη βιβλιοθήκη του


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Απόστολου Σ. Γεωργιάδη, ο οποίος με βαθιά συγκίνηση, μίλησε για τα εναύσματα που τον οδήγησαν στη συγγραφή ενός απλού οδηγού δικαίου για κάθε ενεργό πολίτη και ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους παρευρισκόμενους που τον τίμησαν με την παρουσία τους στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Το βιβλίο "Τι είναι Δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους" είναι το πρώτο βιβλίο που κάνει απλή τη νομική ορολογία για κάθε σύγχρονο μορφωμένο άνθρωπο, για κάθε πολίτη που αναζητά αξιόπιστες νομικές γνώσης με υπογραφή εγκυρότητας, για κάθε απλό πολίτη που θέλει να διαβάζει στη γλώσσα του σήμερα, είναι πραγματικότητα. Με λίγα λόγια είναι το μοναδικό βιβλίο στο είδος που καταφέρνει να κάνει ακόμα και τις πιο δυσνόητες και περίπλοκες νομικές έννοιες σαφείς και κατανοητές για όλους. Το βιβλίο αποτελεί έναν «πρακτικό οδηγό» κατανόησης της σημασίας και του τρόπου εφαρμογής των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν την καθημερινότητά μας, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. 

Στο πρωτοποριακό βιβλίο-τομή για τα ελληνικά δεδομένα αποκρυπτογραφούνται, με τη βοήθεια απλών και κατανοητών παραδειγμάτων, όλα τα ζητήματα αστικού, εμπορικού, οικογενειακού, κληρονομικού, ποινικού, διοικητικού κλπ. δικαίου, τα οποία συναντάμε καθημερινά. Έννοιες όπως «ψιλή κυριότητα και επικαρπία», «νομή και κατοχή», «μήνυση και αγωγή», «επιταγή και συναλλαγματική» κλπ. αποσαφηνίζονται με τη δεξιότητα και την αξιοπιστία του διακεκριμένου Δασκάλου, που γαλούχησε πολλές γενιές Ελλήνων νομικών. 
Ο συγγραφέας, θεωρώντας ότι με τα νομικά συγγράμματά του έχει εκπληρώσει το χρέος του απέναντι στους Έλληνες νομικούς, αποφάσισε να στρέψει το ενδιαφέρον και προς όλους τους «άλλους». Δηλαδή τους μορφωμένους ανθρώπους, σπουδαγμένους ή μη, που ενδιαφέρονται – πέρα από την επιστήμη που θεραπεύουν ή το επάγγελμα που ασκούν – ν’ ανοίξουν και ένα παράθυρο στον «παράδεισο» των νομικών εννοιών καθώς και σ’ αυτό που αποκαλείται «νομική επιστήμη». 
Σκοπός του συγγραφέα είναι, με το βιβλίο αυτό να φέρει το δίκαιο και τη νομική επιστήμη ποιο κοντά στον απλό πολίτη∙ να πάρει το δίκαιο από το επίπεδο της θεωρίας και να το κατεβάσει στην πραγματικότητα της καθημερινής ζωής. 

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο στο είδος του, που θα μας βοηθήσει όλους να «διαβάσουμε» τη γλώσσα του σήμερα και να βρούμε επιτέλους το δίκαιό μας! Καλοτάξιδο!

Το βιβλίο "Τι είναι Δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους" κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και στο e-shop των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.


You Might Also Like

0 σχόλια

myTaste.gr