Συνήθως λέμε ότι όταν η μητρότητα έρθει στη ζωή μας τότε προτεραιότητα έχουν τα παιδιά και μετά ο εαυτός μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τον εαυτό μας όσο πολυάσχολη και εάν είναι η καθημερινότητά μας. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας καθώς αυτό είναι που μας δίνει δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Ακόμα και εάν αυτό φαίνεται σχεδόν αδύνατον μερικές φορές.

Σε πρόσφατη έξοδο που είχα με φίλες μου (όλες μαμάδες) συζητήσαμε όχι μόνο για τον αγώνα που χρειάζεται να δώσει κάθε σημερινή μητέρα για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι το self-care, η αυτοφροντίδα, να φροντίζουμε δηλαδή αλλά και να αγαπάμε τον εαυτό μας. Προσωπικά ξέρετε ποια θεωρώ εγώ καλή μητέρα και καλή σύζυγο; Είναι αυτή που πάνω από όλα και όλους αγαπά τον εαυτό της. Εάν είσαι χαρούμενη με το ποια είσαι, τα έχεις καλά με την ψυχή σου και το σώμα σου τότε αυτό φαίνεται και τότε μόνο μπορείς να προσφέρεις το καλύτερο τόσο στα παιδιά σου όσο και στο σύζυγό σου. Καλή μητέρα είναι η ευτυχισμένη μητέρα.

Τι είναι η αυτοφροντίδα … το λεγόμενο self-care;

Η φροντίδα του εαυτού μας, το λεγόμενο self-care είναι το σύνολο των πράξεών που κάνουμε για να αναπτύξουμε, προστατέψουμε και βελτιώσουμε την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής μας.

Μήπως είναι δείγμα εγωπάθειας το self-care;

Δεν είναι καθόλου εγωιστικό να αγαπάς τον εαυτό σου. Είναι απαραίτητο. Το να φροντίζεις τον εαυτό και να νοιάζεσαι για την υπαρξή σου σημαίνει καταρχήν ότι αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι και αναγνωρίζεις τόσο τις αδυναμίες σου όσο και τα δυνατά σου σημεία. Επιπλέον το πόσο πολύ φροντίζεις τον εαυτό σου μπορεί να αποτελέσει και ένα πολύ καλο οδηγό για το πως θέλεις οι άλλοι να σε αντιμετωπίζουν.

Μην ξεχνάς ότι εάν είσαι άδεια μέσα σου δεν μπορείς να προσφέρεις σε κανέναν. Δεν είναι πάντα εύκολο να φροντίζεις τον εαυτό σου όταν δουλεύεις και πρέπει να φροντίζεις και όλους τους άλλους. Αλλά που και που χρειάζεται να δείξεις λίγη αγάπη στον εαυτό σου. Δεν χρειάζονται μεγάλα πράγματα. Μια βόλτα στο κομμωτήριο ή μια έξοδος γαι φαγητό μπορούν να κανουν την διαφορά. Φόρα το αγαπημένο σου άρωμα κάθε μέρα, άναψε εκείνα τα αρωματικά κεριά που έχεις για πάντα φυλαγμένα στο ντουλάπι και γιατί όχι; Φάε στο καλό πορσελάνινο σερβίτσιο αν θέλεις. Η ζωή είναι μικρή για να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για αρώματα, κεριά, σερβίτσια. Μακάβριο αλλά ξέρεις πόσοι άνθρωποι φεύγουν και αφήνουν πίσω τους κλειστά αρώματα, κρασιά και άκαυτα κεριά; Απόλαυσε λοιπόν μικρές στιγμές πολυτέλειας χωρίς ενοχές. Η στιγμή είναι τώρα … μην περιμένεις την κατάλληλη.

Η φροντίδα του εαυτού μας, το λεγόμενο self-care είναι το σύνολο των πράξεών που κάνουμε για να αναπτύξουμε, προστατέψουμε και βελτιώσουμε την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής μας. 

Η σημασία του self-care

Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά και φροντίζω να προσέχω ώστε να μπορώ να είμαι στα καλύτερά μου πάντα.

1| Πρόληψη

Όσο πολυάσχολη και εάν είσαι, μην παραλείπεις το ετήσιο ραντεβού σου με τον γυναικολόγο για ένα τέστ Παπ. Ξέρω πολύ καλά ότι με τους έντονους ρυθμούς που έχει η ζωή μας είναι πολύ εύκολο να το βάλουμε στην άκρη για μια άλλη στιγμή και τελικά να το ξεχάσουμε (το έκανα μάλιστα κι εγώ … με μεγάλη επιτυχία!). Όταν κάτι δεν πάει καλά με το σώμα μας, αυτό μας στέλνει τα σημάδια του. Από εμάς εξαρτάται εάν θα του δώσουμε σημασία και θα αντιληφθούμε το πρόβλημα εγκαίρως. Δεδομένου ότι διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, του ροζ μήνα της πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνου του μαστού, νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προγραμματίσετε τόσο τις εξετάσεις σας όσο και την ετήσια μαστογραφία σας, δεν νομίζετε;

2| Ύπνος

Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα και κοιμηθείτε αρκετά. Ξέρω από πρώτο χέρι πόσο πολυάσχολη είναι η ζωή μιας εργαζόμενης μητέρας αλλά όταν έρθει η ώρα του ύπνου αφήστε τα όλα και κοιμηθείτε. Θα βρίσκονται εκεί και το επόμενο πρωί, ο ύπνος σας όμως όχι. Είναι σημαντικό να ξυπνάτε γεμάτη ενέργεια, έτοιμη να κατακτήσετε τον κόσμο και όχι να θέλετε να κρυφτείτε στο πάπλωμα για την υπόλοιπη εβδομάδα. Θα δείτε ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά όχι μόνο στο σώμα σας αλλά και στο πνεύμα σας.

3| Διατρόφη

Η σωστή διατροφή και το φαγητό γενικότερα, είναι πολύ σημαντικά για την ποιότητα ζωής μας αλλά και για τις αντοχές μας. Προσωπικά είμαι υπέρ της ισορροπίας στη διατροφή. Μην αποκλείεται κάτι χωρίς λόγο και προσπαθήστε να δοκιμάζετε νέες γεύσεις με την πρώτη ευκαιρία. Δείτε το φαγητό ως ένα καύσιμο για τον οργανισμό σας και όχι απλά ένα μέσο για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας. Ισορροπήστε το κάθε γεύμα μας με τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και φροντίστε να γνωρίζετε τι πραγματικά τρώτε. Ένα πρώτο βήμα για μια καλύτερη διατροφή είναι να καταναλώνεται εποχιακά φρούτα και λαχανικά, καθώς με αυτόν τον τρόπο τρώτε μόνο ότι είναι στην καλύτερη εποχή του και έχει περισσότερες βιταμίνες και λιγότερα χημικά. Μην ξεχνάς ότι το φαγητό εκτός από βασική κινητήρα δύναμη του οργανισμού μας, είναι και απόλαυση, γι’ αυτό πρέπει να τρώμε και τα φαγητά που μας αρέσουν.

4| Άσκηση

Όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι τη σημασία της άσκησης. Βέβαια, όσοι με ξέρουν καλά, ξέρουν πόσο κακή σχέση έχω με τη γυμναστική και οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί άσκηση. Τώρα πια, τη θεωρώ αναγκαία για τη φροντίδα του εαυτού μου. Κακά τα ψέματα, μου έδειξε ποιο πραγματικά είναι το σώμα μου και τι μπορεί να καταφέρει. Για αρκετό καιρό, ειδικά μετά την γέννηση των δύο παιδιών μου, ήμουν πολύ απογοητευμένη τόσο με το σώμα μου όσο και με κάποια κιλά που είχα επιπλέον. Μου πήρε αρκετό καιρό να συνειδητοποιήσω ότι με το να παραπονιέμαι γι’ αυτό δεν άλλαζε πραγματικά τίποτα. Έπρεπε να κάνω κάτι. Σίγουρα το έχεις ακούσει παντού ότι η άσκηση μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά πίστεψέ με μόλις δεις τη διαφορά τότε μόνο το πιστεύεις πραγματικά και συνεχίζεις.

5| Κάνε ένα διάλειμμα

Μπορεί απλά να δουλεύεις για να καλύψεις τις ανάγκες της οικογενειάς σου ή μπορεί να είσαι από τους τυχερούς που όχι μόνο καλύπτουν τις ανάγκες τους αλλά κάνουν και μια δουλειά που πραγματικά λατρεύουν. Όπως και να έχει πρέπει να εργαζόμαστε για να ζούμε … όχι να ζούμε για να εργαζόμαστε. Όσο και εάν αγαπάμε τη δουλειά μας είναι σημαντικό να κάνουμε ένα διάλειμμα, να πάρουμε λίγες ημέρες άδεια και να απομακρυνθούμε για λίγο από οτιδήποτε έχει να κάνει με τα άγχη και την πίεση του εργασιακού περιβάλλοντος. Μην ξεχνάς ότι εάν συνεχώς δουλεύεις “στο φούλ”, κάποια στιγμή θα “καείς”. Ο κινητήρας σου θα παραδώσει πνεύμα, όπως συμβαίνει και στα αυτοκίνητα. Όπως συνηθίζω να λέω “και τη Ferrari αν την δουλεύεις συνέχεια στον κόφτη, κάποια στιγμή ο κινητήρας θα καεί”.

6| Απόλαυσε τα μικρά πράγματα της ζωής

Είμαι από αυτούς που πάντα δουλεύουν βάσει προγράμματος. Έχω την ρουτίνα μου και τα κουτάκια μου, τι να κάνουμε. Αυτά τα μικρά λοιπόν πραγματάκια είναι που κάνουν τη διαφορά στην ημέρα μου. Μικρά πραγματάκια όπως ο πρωϊνός καφές που χωρίς αυτόν δεν μπορώ να λειτουργήσω, η ατζέντα με το πρόγραμμα της ημέρας γιατί είπαμε χωρίς πρόγραμμα αγχώνομαι και χάνω την μπάλα αλλά και μικρές απολαύσεις όπως να ακούω το αγαπημένο μου podcast όση ώρα κάνω για να πάω στη δουλειά μου ή να κάνω catch up στην αγαπημένη μου σειρά όσο σιδερώνω. Σίγουρα και εσείς θα έχετε τέτοιου είδους μικρές απολαύσεις που σας φτιάχνουν την ημέρα και σας κάνουν να αισθάνεσθε ότι μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. Παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις-ιδέες για μικρές απολαύσεις.

20 Ιδέες για μικρές απολαύσεις μόνο για σένα

  1. Παρακολουθήστε την αγαπημένη σας ταινία, ακόμα και εάν είναι για 100η φορά (για μένα θα είναι είτε το “Dirty Dancing” είτε το “The Best of Me”).
  2. Χαρίστε στον εαυτό σας ένα αφρόλουτρο, αυτά τα μεγάλα, απολαυστικά αφρόλουτρα με άλατα και αιθέρια έλαια που κάνατε τον παλιό καιρό, τότε που όλα ήταν πιο απλά, ανάψτε και κανένα κερί, γεμίστε ένα ποτήρι με prosecco και ακούστε χαλαρωτική μουσική.
  3. Αφήστε στην άκρη το τηλέφωνο και οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκεύη για λίγη ώρα.
  4. Κλείστε ένα ραντεβού στο κομμωτήριο ή απολαύστε ένα μανικιούρ (θα αισθανθείτε καινούργιος άνθρωπος).
  5. Κάντε μια μεγάλη βόλτα ή πάτε για τρέξιμο.
  6. Φορέστε το αγαπημένο σας άρωμα κάθε μέρα.
  7. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και χορέψτε ή απλά κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε.
  8. Δειπνήστε στο αγαπημένο σας εστιατόριο.
  9. Αγοράστε στον εαυτό σας μερικά λουλούδια, μην περιμένετε απλά να το κάνει κάποιος άλλος.
  10. Ξυπνήστε νωρίς, φτιάξτε πρωϊνό και απολαύστε τον πρωϊνό σας καφέ με ηρεμία και ησυχία (αυτό το προσπαθώ ακόμα … ).
  11. Ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί, παραγγείλτε από το αγαπημένο σας delivery και απλά ξεφυλλίστε όλα αυτά τα περιοδικά που έχετε στοιβάξει στο καλάθι σας.
  12. Κοιμηθείτε όσο θέλετε.
  13. Τεντωθείτε σαν γάτα. Το stretching κάνει καλό!
  14. Φτιάξτε την ντουλάπα σας, αυτό βέβαια μπορεί να μοιάζει περισσότερο σαν αγγαρεία και λιγότερο σαν απόλαυση αλλά θα μείνετε έκπληκτη με το πόσα ξεχασμένα πράγματα θα ανακαλύψετε. Την τελευταία φορά που έφτιαξα την δική μου, βρήκα σε ένα κουτί το μονόπετρο που νόμιζα ότι έχασα πριν 5 χρόνια!
  15. Παρακολουθήστε τον μαραθώνιο της αγαπημένης σειράς με back to back επεισόδια (αυτό το συνδυάζω πάντα με σιδέρωμα … χρυσώνει το χάπι!).
  16. Απολαύστε τον καφέ σας μόνη ή με παρέα στον αγαπημένο σας μέρος.
  17. Βγείτε έξω με τις φίλες σας (ή μείνετε μέσα με τις φίλες σας!).
  18. Βγείτε για φαγητό με μια φίλη σας που έχετε να δείτε πολύ νκαιρό.
  19. Επισκεφθείτε ένα μουσείο και ξεναγηθείτε με ξεναγό.
  20. Βγείτε έξω και φωτογραφήστε οτιδήποτε σας αρέσει.

Μην ξεχνάτε ότι το να φροντίζεται να να νοιάζεστε για τον εαυτό σας δεν είναι πολυτέλεια ούτε εγωισμός … είναι αναγκαιότητα.

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

2 Comments

Write A Comment