Μια φορά και έναν καιρό όταν είχαμε πάει με τον Ηλία στη Ρώμη, ένα από τα πολλά φαγητά που αγάπησα ήταν νιόκι με σάλτσα τυριών. Μια συνταγή που έψαξα και εξέληξα και έχει μπει για τα καλά στο οικογενειακό μας μενού καθώς όλοι λατρεύουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με ζυμαρικά και τυριά. Μερικές φορές την φτιάχνω με τα δικά μου σπιτικά νιόκι (είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι φαντάζεστε) και άλλες όταν δεν έχω πολύ χρόνο, με έτοιμα φρέσκα νιόκι από το σούπερ μάρκετ.

Νιόκι με σάλτσα τυριών

4 άτομα

Προετοιμασία: 15 λεπτά – Μαγείρεμα: 20 λεπτά 

Υλικά

  • 500 γρ. νιόκι πατάτας (δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για σπιτικά νιόκι)
  • 3 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 1 φλ. ζωμός λαχανικών
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 φλ. γάλα, ζεστό
  • 1 1/4 φλ. φρεσκοτριμμένη γραβιέρα
  • 1 φλ. φρεσκτοτριμμένο τυρί Gouda
  • 1/2 φλ. φρεσκοτριμμένο τυρί Παρμεζάνα (& επιπλέον για το σερβίρισμα)
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και αλάτι (όπως για τα ζυμαρικά) και μόλις βράσει προσθέτουμε τα νιόκι. Περιμένουμε να ανέβουν στην επιφάνεια (περίπου 4-5 λεπτά) και τα αφαιρουμε με τρυπητή κουτάλα. Διατηρούμε τα νιόκι ζεστά την άκρη.
  2. Όσο περιμένουμε να βράσει το νερό για τα νιόκι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριών. Σε ένα μπόλ διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο ζωμό λαχανικών και αφήνουμε στην άκρη (ο ζωμός πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή λίγο πιο κρύος, διαφορετικά το κόρν φλάουρ δεν θα διαλυθεί).
  3. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε το μείγμα του κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ξανά καλά.
  4. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν. Αλατοπιπερώνουμε αναλόγως.
  5. Ρίχνουμε τη σάλτσα τυριών στα νιόκι και ανακατεύουμε μαλακά να καλυφθούν τα νιόκι. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως.

Σημ.

  • Μπορείτε να βάλετε τα νιόκι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, να τα πασπαλίσετε με λίγη φρυγανιά και να τα ψήσετε στο φούρνο μέχρι να αποκτήσουν τραγανή κρούστα. 
  • Προκειμένου να λιώσουν καλά τα τυριά, είναι προτιμότερο να τα αγοράσετε κομμάτι και να τα τρίψετε λίγο πριν τα προσθέσετε στη σάλτσα.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

2 Comments

  1. Καλησπέρα, έκανα την συνταγή, αλλά με έκαψες??? οι 3 σκελίδες σκόρδο είναι πολλές, είναι λες και τρως πατατες με σκόρδο, σκεπάζει όλες τις άλλες γεύσεις και είναι κρίμα.
    Σε ευχαριστώ!!

  2. Καλημέρα! Παίζει ρόλο – εκτός από τις προσωπικές προτιμήσεις – το μέγεθος αλλά και το είδος του σκόρδου. Συνήθως τα ελληνικά είναι πιο έντονα από τα εισαγωγής. Την έχω πατήσει και εγώ! Δοκίμασε την επόμενη φορά να προσθέσεις μόνο 1 ή και καθόλου.

Write A Comment