Τίποτα δεν είναι πιο γιορτινό από μια πιατέλα γεμάτη λαχταριστές φέτες χοιρινό κρέας. Μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω ιδιαίτερες συνταγές και η σημερινή δεν αποτελεί εξαίρεση. Την δοκίμασε πριν από πολλά χρόνια και από τότε έχει μπει στο γιορτινό μας μενού. Μαριναρισμένο χοιρινό, σιγοψημένο με μπύρα στη γάστρα. Δοκιμάστε το! 

Χοιρινό μπούτι στη γάστρα με πορτοκάλι και μπύρα

6 Άτομα 

Προετοιμασία: 40 λεπτά – Αναμονή: 1 βράδυ – Ψήσιμο: 2 ώρες 

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι, ξεκοκαλισμένο, τυλιγμένο ρολό (ζητάμε να μας το ετοιμάσουν και να το περάσουν σε δίχτυ ελαστικό)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες 
  • 500 ml μπίρα ξανθιά 
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες 
  • 1 πορτοκάλι, κομμένo στα 4 
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.σ. ξερό θυμάρι 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 200 γρ. μέλι θυμαρίσιο 
  • 50 ml ελαιόλαδο 
  • 2 κ.σ. χοντρό αλάτι 
  • 1,5 λίτρα ζωμός κρέατος 
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Για τη σάλτσα

  • το ζουμί από το ψήσιμο 
  • 1 καρότο, βρασμένο 
  • μουστάρδα πικάντικη 
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε το κρέας με το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα σκεύος, τόσο μεγάλο όσο να το χωράει ακριβώς.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη μισή μπίρα, το πορτοκάλι και το χοντρό αλάτι.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ να μαριναριστεί. Το γυρνάμε όσο πιο συχνά μπορούμε για να μαριναριστεί ομοιόμορφα. 
  4. Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  5. Στραγγίζουμε το κρέας, φροντίζοντας να κρατήσουμε το πορτοκάλι, το σκουπίζουμε καλά και το ροδίζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, στο λάδι (περίπου 10 λεπτά). 
  6. Το μεταφέρουμε σε μία γάστρα και προσθέτουμε την υπόλοιπη μπίρα, το μέλι, τα φύλλα δάφνης, το πορτοκάλι, πιπέρι και όσο ζωμό κρέατος χρειάζεται για να μισοσκεπαστεί το κρέας.
  7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να ψηθεί το κρέας. Για να ελέγξουμε το ψήσιμο μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε ένα θερμόμετρο ψησίματος (πρέπει να έχει φτάσει τους 65°C) είτε – εάν δεν διαθέτουμε – κόβουμε λίγο σε ένα σημείο και ελέγχουμε (δεν πειράζει αν έχει μια απαλή ροζ γυαλάδα το ψαχνό, αρκεί να μην υπάρχει ζωντανό αίμα).
  8. Αποσύρουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό. 
  9. Σουρώνουμε το ζουμί του κρέατος σε ένα στενό δοχείο και το βάζουμε στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά ή μέχρι να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος. Στη συνέχεια αφαιρούμε το λίπος με ένα κουτάλι.
  10. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το καρότο με το ζουμί του κρέατος, μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας και να δέσει.
  11. Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας όση μουστάρδα επιθυμούμε και αλατοπίπερο. Στο τέλος, ρίχνουμε το θυμάρι. 
  12. Όταν το κρέας κρυώσει, αφαιρούμε τους σπάγκους προσεκτικά και κόβουμε το κρέας σε φέτες.
  13. Σερβίρουμε με τη σάλτσα και αρωματικό ρύζι.

Καλή απόλαυση!

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

2 Comments

  1. Πεντανόστιμη συνταγή & υπέροχο blog!!! Χαίρομαι πολύ που βρέθηκα εδώ και σου εύχομαι Καλές Γιορτές!!!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    • Αγαπημένη συνταγή, την φτιάχνω σχεδόν σε κάθε τραπέζι που κάνω. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!Καλές Γιορτές με Υγεία και Κάθε Καλό!

Write A Comment