Οι Γιορτές είναι η ομορφότερη περίοδος του χρόνου αλλά και μια άκρως αγχωτική περίοδος. Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε τόσα πολλά αλλά και να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και οι προσδοκίες είναι τόσο υψηλές που καμιά φορά “χανόμαστε” και τελικά δεν το απολαμβάνουμε καθόλου. Ειδικά εάν έχετε την τύχη να διοργανώσετε το Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Οι απαιτήσεις – τόσο των άλλων όσο και εσάς της ίδιας – είναι τόσες πολλές και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας να ευχαριστήσετε τους πάντες, το όλο εγχείρημα καταλήγει σε απίστευτο άγχος. Ελάτε λοιπόν να καταστρώσουμε το “Σχέδιο Δράσης” για γιορτινά καλέσματα χωρίς άγχος. 

1| Καταστρώστε ένα Σχέδιο Δράσης 

Συνθέστε το μενού σας και εκτυπώστε όλες τις συνταγές που θα χρειαστείτε. Γράψτε σε μια λίστα όλα τα υλικά και καταγράψτε τους χρόνους ψησίματος/μαγειρέματος. Στη συνέχεια ρίξτε μια ματιά και δείτε εάν υπάρχει κάτι που μπορείτε να προετοιμάσετε εκ των προτέρων. Αυτό το βήμα είναι η βάση για εγγυημένη επιτυχία. Καμία λεπτομέρεια δεν είναι μικρή. Ξεκινήστε με το τι μπορεί να γίνει αρκετές ημέρες νωρίτερα και μετά μέρα με την μέρα. Προσπαθείστε να αποφύγετε τα ψώνια την παραμονή των γιορτων και εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, ψωνίστε νωρίς το πρωί την ώρα που ανοίγουν τα καταστήματα. Μπορεί να σας φανεί τρελό, αλλά όταν προετοιμάζω μεγάλες γιορτές γράφω τη σειρά με την οποία τα φαγητά μπαίνουν στο φούρνο ή μαγειρεύονται, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. 

2| Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων

Ρίξτε μια ματιά στο μενού και δείτε τι μπορείτε να φτιάξετε εκ των προτέρων. Τα διάφορα σουφλέ και ογκρατέν μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη ημέρα, να τα σκεπάσετε με διάφανη μεμβράνη και να τα κρατήσετε στο ψυγείο. Την άλλη ημέρα απλά ψήστε τα. 

3| Ζητήστε βοήθεια

Το έχουμε πει ξανά. Δεν είναι κακό να ζητήσετε βοήθεια. Αλλωστε στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να βοηθάνε και θα χαρούν πολύ να το κάνουν. Δεν χρειάζεται κάτι να είναι τέλειο ούτε πρέπει να τα κάνετε όλα μόνη σας, το σημαντικό είναι απλά απλά να γίνει η δουλειά. Το γεγονός ότι είστε η οικοδέσποινα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ευχαριστηθείτε. Μπορείτε να παράδειγμα να αναθέσετε σε κάποιον τα ποτά ή τις φωτογραφίες. 

4| Αποφασίστε τι θα φτιάξετε και τι θα αγοράσετε

Δεν χρειάζετε να φτιάξετε τα πάντα με τα χεράκια σας. Το σημαντικό είναι να περάσετε ευχάριστα με φίλους και συγγενείς. Εάν λοιπόν προτιμάτε να αγοράσετε τα γλυκά από το να τα φτιάξετε κάντε το! Επικεντρωθείτε στο τι θα μαγειρέψετε και συμπληρώστε το υπόλοιπο μενού ανάλογα. Μια πολύ καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε την γάστρα για το κυρίως φαγητό σας. Μαγειρεύει πεντανόστιμα και δεδομένου ότι τη βάζετε στο φούρνο και την “ξεχνάτε” σας επιτρέπει να ασχοληθείτε με άλλα πράγματα. 

5| Απλώστε πιατέλες και μπωλ

Φανταστείτε αυτό  … Την στιγμή που είστε έτοιμη να βάλετε την γαλοπούλα σας στην πιατέλα θυμάστε ότι αυτή είναι καταχωνιασμένη στο μπουφέ, στο σαλόνι. Έχει συμβεί σε όλους κάποια στιγμή. Για να το αποφύγω αυτό, την προηγούμενη ημέρα βγάζω ότι πιατέλα και μπωλ θα χρειαστώ μαζί με σπάτουλες κλπ. εργαλεία σερβιρίσματος και γράφω σε χαρτάκια που θα χρησιμοποιήσω το καθένα (… δεν θέλω σχόλια! … χωρίς πλάκα πάντως είναι πολύ χρήσιμο). Μια τελευταία ματιά στο μενού ότι έχω καλύψει τα πάντα και είμαι έτοιμη. Επιπλέον διάφορα ψητά όπως πίτες, κρέπες, σουφλέ μπορούν να σερβιριστούν στο σκεύος που ψήθηκαν!

Διαβάστε επίσης

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment