Η πέστο βασιλικού είναι από τις αγαπημένες μας. Ειδικά ο γιος μου τη λατρεύει. Είναι ικανός να φάει μονομιάς ολόκληρο το βάζο. Η μητέρα μου από την άλλη, καθόλου δεν συμερίζετε την αγάπη μας για τον βασιλικό καθώς δεν αντέχει καθόλου τη μυρωδιά του στο φαγητό αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να φυτεύει κάθε χρόνο αμέτρητους βασιλικούς στον κήπο της. Ετσι λοιπόν κάθε φορά που τα φυτά φουντώνουν και θέλουν “αραίωμα”φροντίζει να μου στέλνει τα φύλλα για να φτιάξω πέστο. Η παρασκευή του δεν απαιτεί πολύ χρόνο και για ευκολία το φτιάχνω στο μπλέντερ. Πιστέψτε με μόλις δοκιμάσετε το δικό σας σπιτικό πέστο, δεν θα αγοράσετε ξανά έτοιμο.

All about Pesto Genovese

Το πέστο είναι ιταλικό παρασκεύασμα με βάση τα φύλλα του βασιλικού, σκόρδο και ελαιόλαδο, κουκουνάρι και τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα, που πολτοποιούνται ώστε να έχουν υφή σάλτσας. Χρησιμοποιείται κυρίως ως σάλτσα σε μακαρόνια αλλά μπορούμε να το προσθέσουμε σε σαλάτες, σε βραστές πατάτες ή ακόμα και στη πίτσα. Το όνομα pesto προέρχεται από τη λέξη pestare, που σημαίνει κοπανίζω, συντρίβω. Σύμφωνα με την παράδοση, τα συστατικά αλέθονται σε μαρμάρινο γουδί με ένα ξύλινο γουδοχέρι. Το πέστο είναι ένας γενικός όρος για οτιδήποτε γίνεται με κοπάνισμα αλλά το πέστο βασιλικού της Γένοβας (Pesto Genovese) είναι το πιο δημοφιλές πέστο.

Πέστο Βασιλικού (Pesto Genovese)

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Υλικά

  • 1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1/2 – 3/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (ή πεκορίνο)
  • 1/2 – 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το βασιλικό και χωρίζουμε τα φύλλα του.
  2. Χτυπάμε λίγα λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσουμε όλα, προσθέτουμε το κουκουνάρι.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε εναλλάξ το τυρί και το ελαιόλαδο.
  4. Στο τέλος δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώσουμε.
  5. Μεταφέρουμε το πέστο σε γυάλινο βάζο, καλύπτουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και διατηρούμε στο ψυγείο.

Σημ.

  • Φροντίστε να μην αφήσετε καθόλου κοτσάνι, γιατί το πέστο θα πικρίσει.
  • Το τυρί πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένο.
  • Για να προσθέσουμε το πέστο στο φαγητό, πρώτα αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και μετά βάζουμε το πέστο, διότι διαφορετικά θα ψηθεί το τυρί και θα χωρίσει το λάδι.

Δείτε μερικές ιδέες για το που αλλού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Pesto dip με κριτσίνια και προσούτο

Pesto Tortellini στον φούρνο

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment