Ας μιλήσουμε για γλυκά. Για γλυκά … μυστικά! Για όλα αυτά που κάνουν τα γλυκά μας πετυχημένα και νόστιμα. Παρακάτω θα βρείτε 9+1 Συμβουλές για νόστιμα γλυκά. Κάποιες από αυτές είναι αρκετά βασικές, που πιθανότατα να τις γνωρίζετε και εσείς. Κάποιες άλλες τις έμαθα στην πορεία, διότι “όσο ζεις … μαθαίνεις”!

9+1 Συμβουλές για νόστιμα γλυκά

1| Το βούτυρο πρέπει να έχει πάντα την σωστή μορφή

Το βούτυρο είναι το κύριο συστατικό των περισσότερων γλυκών και είναι σημαντικό να είναι στην μορφή που απαιτεί η συνταγή. Μόνο και μόνο η θερμοκρασία του βουτύρου μπορεί να επηρεάσει δραματικά την υφή και την δομή των γλυκών. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές βουτύρου που απαιτούνται συνήθως στις συνταγές: μαλακό, κρύο και λιωμένο.

2| Η θερμοκρασία δωματίου είναι σημαντική

Εάν μια συνταγή απαιτεί τα αυγά ή άλλο γαλακτοκομικό συστατικό όπως γάλα ή γιαούρτι, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τότε θα πρέπει να είναι. Απλά σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να χτυπήσετε κρύο βούτυρο σε σχέση με το μαλακό. Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά και ιδιαίτερα για τα ασπράδια, τα οποία όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου κάνουν την ιδανική μαρέγκα.   

3| Διαβάζουμε ΠΑΝΤΑ όλη τη συνταγή πριν ξεκινήσουμε

Αυτό μπορεί να σας φαίνεται χαζό αλλά πριν ξεκινούσε να δουλεύουμε μια συνταγή πρέπει οπωσδήποτε να την διαβάσουμε ολόκληρη προκειμένου να ξέρουμε τα επόμενα βήματα. Θα σας πάρει το πολύ 5 λεπτά από τον χρόνο σας αλλά θα σας γλυτώσει από το να πάνε χαμένα τα υλικά σας και να καταλήξετε με ένα γλυκό που δεν θα τρώγεται.   

4| Προετοιμάζουμε πάντα τα υλικά μας

ΠΡΙΝ ξεκινήσουμε να δουλεύουμε την συνταγή. Διαβάζουμε τα υλικά προσεκτικά, τα προετοιμάζουμε και διαβάζουμε την συνταγή ολόκληρη. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιούμε το περιθώριο λάθους.    

5| Μαθαίνουμε να μετράμε σωστά

Σίγουρα θα ξέρετε ότι η ακρίβεια των υλικών παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ζαχαροπλαστική. Ακρίβεια στη θερμοκρασία, ακρίβεια στην εκτέλεση της συνταγής, ακρίβεια στα υλικά. Η επιτυχία ή η αποτυχία του γλυκού σας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ακρίβεια των υλικών. Χρησιμοποιήστε  για τα υλικά σας (υγρά ή στερεά) τα ειδικά κουτάλια ή δοχεία μετρήματος. Εάν δεν διαθέτετε, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο φλυτζάνι ή κουτάλι για όλα τα υλικά. Ειδικά για τα στερεά υλικά όπως είναι το αλεύρι φροντίστε να γεμίσετε το δοχείο μέτρησης και να το πατήσετε με ένα κουτάλι ώστε να φύγει ο περιττός αέρας.

6| Ζυγίζουμε τα υλικά μας  

Η πιο πολυχρησιμοποιημένη συσκευή στην κουζίνα μου (μαζί με το μίξερ) είναι μια μικρή επιτραπέζια ψηφιακή ζυγαριά. Επειδή όπως έχουμε ήδη πει, η ακρίβεια είναι πολύ σημαντική στην ζαχαροπλαστική … το γραμμάριο είναι πάντα γραμμάριο αλλά τα φλυτζάνια δεν είναι όλα ίδια.   

7| Κλείνουμε πάντα την πόρτα του φούρνου

Η θερμοκρασία του φούρνου και μόνο μπορεί επίσης να καταστρέψει μια συνταγή. Αυτό που αλλάζει την θερμοκρασία του φούρνου είναι το ανοιγόκλεισμα του φούρνου είτε για να θαυμάσουμε το φούσκωμα του κέικ ή το ψήσιμο των κουλουριών. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπουμε στον κρύο αέρα να εισέλθει στον φούρνο και να διακόψει το ψήσιμο του γλυκού μας. Εάν πρέπει να δοκιμάσουμε το ψήσιμο του κέικ με μια οδοντογλυφίδα το κάνουμε γρήγορα και μετά τα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, κλείνουμε την πόρτα γρήγορα, δοκιμάζουμε και εάν χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο το ξαναβάζουμε γρήγορα στον φούρνο.   

8| Κρυώνουμε πάντα τη ζύμη για τα κουλουράκια

Εάν η συνταγή το αναφέρει ή εάν η ζύμη σας είναι μαλακή και κολλώδης ή εάν θέλουμε να ψήσουμε τα κουλουράκια μας αργότερα, βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο, η ζύμη σφίγγει και μειώνετε η πιθανότητα να απλώσουν πολύ τα κουλουράκια κατά το ψήσιμο. Επιπλέον τα κουλουράκια θα έχουν πιο συμπαγή υφή και θα είναι πιο νόστιμα. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 10 λεπτά (ή περισσότερα, εάν είναι πολύ παγωμένη) και μετά πλάθουμε τα κουλουράκια μας.   

9| Δεν βουτυρώνουμε τα ταψιά

Αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί το οποίο κάνει και το καθάρισμα εύκολο αλλά και τα κουλουράκια πιο εμφανίσιμα.    

10| Αφήνουμε πάντα τα γλυκά να κρυώσουν

Μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά μέσα στη φόρμα του πάνω σε μια σχάρα αλλά στην περίπτωση του ψήσαμε muffins ή cupcakes τα αφαιρούμε αμέσως από το ειδικό ταψάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν μόνα τους πάνω στην σχάρα. 

Αυτές είναι οι δικές μου 9+1 Συμβουλές για νόστιμα γλυκά, ποιές είναι οι δικές σας; Αφήστε παρακάτω το σχόλιό σας.

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment