Ένα από τα πράγματα που έμαθα μεγαλώνοντας είναι ότι τελικά δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξεις σπιτική λαγάνα. Εάν δεν το έχετε τολμήσει ακόμη, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Ετοιμάστε νόστιμη, σπιτική αρωματική λαγάνα με γλυκάνισο για την Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο! Απολαύστε την με σπιτική ταραμοσαλάτα, χούμους και ότι άλλο ποθεί η καρδιά σας. Μια καλή ιδέα είναι (αυτό κάνω εγώ) να την φτιάχνετε όλο τον χρόνο για τα σαντουιτσάκια σας, νηστίσιμα ή μη αλλά και τις σούπες σας.

Αρωματική Λαγάνα με γλυκάνισο

2 τεμάχια

Προετοιμασία: 10 λεπτά – Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά

  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 1 κύβος νωπής μαγιάς (25 γρ.)
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
  • 1 κ.γλ. γλυκάνισο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
Αρωματική Λαγάνα με γλυκάνισο | Συνταγή για νόστιμη, σπιτική αρωματική λαγάνα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και όχι μόνο!

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4-5 λεπτά, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο και κρατάμε το νερό.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.
  3. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5-6 λεπτά.
  4. Τη βάζουμε ξανά στο μπολ και τη σκεπάζουμε με πετσέτα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, (περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα).
  5. Όταν η ζύμη μας διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα οβάλ με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά, να φουσκώσουν λίγο.
  6. Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Δοκιμάστε επίσης

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment