Ενώ η γαλοπούλα είναι η πρωταγωνίστρια του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ανήκει στο χοιρινό. Χοιρινό με χίλιους δύο τρόπους. Για κάποιον περίεργο λόγο, αυτές τις γιορτινές ημέρες οι περισσότεροι προτιμούν να μαγειρεύουν το κρέας με κάποιο φρούτο όπως τα εσπεριδοειδή ή τα αποξηραμένα. Τα φρούτα ταιριάζουν πολύ στο χοιρινό κρέας όπως και το μέλι, το οποίο δίνει μια ιδιαίτερη γεύση σε αυτό το φαγητό.

Η γιαγιά έλεγε ότι την Πρωτοχρονιά το έθιμο απαιτεί χοιρινό στο τραπέζι, για να μαζεύουν τα χωράφια τη σοδειά όπως το γουρούνι το λίπος. Δοκιμάστε λοιπόν φέτος αυτή τη συνταγή για χοιρινό μπούτι με μέλι και πορτοκάλι. Επειδή θέλει τον χρόνο της, σας προτείνω να αφήσετε το κρέας να μαριναριστεί όλο το βράδυ και να το ψήσετε την επομένη. Εγγυημένη νοστιμιά!

Χοιρινό μπούτι με μέλι και πορτοκάλι

4 άτομα

Προετοιμασία: 15 λεπτά – Αναμονή: 5 ώρες – Ψήσιμο: 1 ώρα & 30 λεπτά

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκκαλο
  • 500 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • 70 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. ματζουράνα ξερή
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε μικρές φέτες
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 150 ml νερό
  • 2 κ.σ. κόρν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Χαράσουμε με το μαχαίρι το κρέας, κάνοντας μικρές σχισμές και βάζουμε μέσα το σκόρδο.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τον χυμό, αλάτι, πιπέρι και την ματζουράνα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 5 ώρες, γυρίζοντάς το 2-3 φορές.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την μαρινάδα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα.
  4. Κρατάμε στην άκρη την μισή ποσότητα και με την υπόλοιπη αλείφουμε καλά το κρέας. Τυλίγουμε το χοιρινό με λαδόκολλα και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί για να στραγγίζουν τα υγρά του. Ρίχνουμε το νερό στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 1,5 ώρα στους 160οC.
  5. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σταθεί για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  6. Ζεσταίνουμε την μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και προσθέτουμε το διαλυμένο κόρν φλάουρ ώστε να πήξει η σάλτσα. Περιχύνουμε το κρέας με την σάλτσα και σερβίρουμε.
  7. Ιδανικά συνοδεύεται με πατάτες φούρνου.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment