Η παράδοση προστάζει στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου να πρωταγωνιστεί ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Λέγεται ότι το έθιμο του μπακαλιάρου πάει πολλούς αιώνες πίσω – στον 15ο – όπου λόγω της μεγαλιότητας της γιορτής του Ευαγγελισμού καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Από το 1838 και την καθιέρωση της επετείου της Επανάστασης του 1821, ο μπακαλιάρος με την συνοδεία της σκορδαλιάς έγιναν το επίσημο πιάτο της ημέρας αυτής. Μια μεγάλης ημέρας, διπλής γιορτής για όλους τους Έλληνες.

Και αφού λοιπόν ξεσκονίσαμε τις γνώσεις μας, ελάτε να φτιάξουμε παρέα τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο σκορδαλιά. Τηγανητός μπακαλιάρος, με τραγανή, αέρινη κρούστα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η αλήθεια βέβαια είναι πώς θέλει την προετοιμασία του και καλό ξαλμύρισμα, όμως αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέψει γιατί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, που είναι εξίσου νόστιμος. Προσωπικά, εγώ πάντα ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο χρησιμοποιώ αλλά σας δίνω παρακάτω και τις οδηγίες για σωστό ξαλμύρισμα, όπως τις έχω μάθει από τη μητέρα μου. Ένεκα της ημέρας, απολαύστε αφόβα τον μπακαλιάρο με μπόλικη σκορδαλιά. Άλλωστε, όλοι και όλες θα την τιμήσουμε και δεν θα το καταλάβει κανείς!

Μπακαλιάρος σκορδαλιά, το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου που πρωταγωνιστεί στο οικογενειακό τραπέζι.

Μπακαλιάρος  

6 άτομα 

Προετοιμασία: 2 ημέρες (για το ξαλμύρισμα) + 10 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά 

Υλικά
  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός
  • 1 1/2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το αλεύρωμα
  • 500 ml μπύρα ή αναψυκτικό σόδα (1 μεγάλο κουτάκι)
  • 1 κ.γλ. λευκή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
  1. Για την επιτυχία της συνταγής, είναι πολύ σημαντικό να ξαλμυρίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο. Για να το κάνουμε, μουσκεύουμε το ψάρι σε νερό και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο. Το αφήνουμε για 2 ολόκληρες ημέρες και φροντίζουμε να αλλάζουμε το νερό 3 φορές την ημέρα. Μπορείτε φυσικά να παραλείψετε όλη αυτή την διαδικασία και να χρησιμοποιήσετε έτοιμο ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο.  
  2. Όταν το ψάρι είναι έτοιμο, το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε τα κόκκαλα. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (4-5 εκ.).
  3. Στο μπολ του πολυκόφτη (multi) βάζουμε το αλεύρι, την μπύρα, τη ζάχαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο χυλό. 
  4. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε λίγο αλεύρι σε ένα μπολ. Παίρνουμε κάθε κομμάτι ψαριού, το αλευρώνουμε, το τινάζουμε να φύγει το περιττό και μετά το βουτάμε στον χυλό. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι βγάζουμε το ψάρι από τον χυλό και το βάζουμε στο τηγάνι. Βουτάμε το κουτάλι σε ένα ποτήρι νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλα τα κομμάτια ψαριού.
  5. Τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει.
  6. Σερβίρουμε το ψάρι ζεστό συνοδευόμενο από σκορδαλιά.  
Μπακαλιάρος σκορδαλιά, το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου που πρωταγωνιστεί στο οικογενειακό τραπέζι.

Σκορδαλιά με πατάτες

6 άτομα

Προετοιμασία: 15 λεπτά – Μαγείρεμα: 30 λεπτά (για τις πατάτες)

Υλικά
  • 5-6  μέτριες πατάτες
  • 5-7 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζ. νερό (από τις βραστές πατάτες)
  • 1 κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε τις πατάτες καλά, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καλύπτουμε με κρύο νερό και βράζουμε. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά (πρέπει να είναι αρκετά μαλακές).
  2. Στραγγίζουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε 1/2 φλ. από το νερό που έβρασαν.
  3. Στο μπολ του μπλέντερ προσθέτουμε το νερό, το σκόρδο, το ξύδι και αλατίζουμε. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
  4. Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις προσθέτουμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο-λίγο και χτυπάμε σιγά-σιγά (όπως στην μαγιονέζα).
  6. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ελαιόλαδο ενσωματωθεί και το μείγμα είναι λείο και κρεμώδες.   
Σημ.
  1. Είναι πολύ σημαντικό, οι πατάτες να είναι ζεστές. Εάν είναι κρύες, δεν θα ομογενοποιηθούν σωστά με τα υπόλοιπα υλικά και η σκορδαλιά θα έχει σβόλους.  
  2. Το μυστικό για νόστιμη σκορδαλιά, είναι το καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment