Οι καλοί γείτονες είναι σπουδαίο πράγμα. Μένουν σε απόσταση αναπνοής και προσφέρουν σημαντική υποστήριξη σε κρίσιμες καταστάσεις. Όταν δε έχουν και παιδιά, τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Δεν θα αναφερθώ στα πιάτα και τα ταπεράκια που πάνε και έρχονται πάντα γεμάτα σε καθημερινή βάση.
Με την δική μας αγαπημένη γειτόνισσα γνωριστήκαμε όταν μετακομίσαμε και οι δύο στην πολυκατοικία. Ευγενική και μετρημένη είναι πάντα δίπλα μας όταν την χρειαστούμε. Η κόρη της, παρόλο που έχει αρκετά χρόνια διαφορά με τα παιδιά, τρελαίνεται να παίζει μαζί τους και πάντα βρίσκει χρόνο να μας επισκευθεί.
Ένα από τα πολλά κοινά μας είναι ότι λατρεύει την μαγειρική και πάντα ανταλλάσουμε συνταγές. Όταν λοιπόν μου έφερε να δοκιμάσω το Κέικ Λεμόνι της με διαβεβαίωσε ότι δεν έχω ξαναφάει νοστιμότερο. Λοιπόν είχε δίκαιο. Πρόκειται για ένα απίστευτα αφράτο κέικ, γεμάτο αρώματα λεμονιού.
Με την άδειά της λοιπόν – αφού οι καλές συνταγές δεν πρέπει να μένουν κρυφές – σας την παρουσιάζω. Εάν σας αρέσει το λεμόνι, θα ξετρελαθείτε.

ΑΠΙΘΑΝΟ ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙ

6-8 άτομα 
Προετοιμασία: 10 λεπτά – Ψήσιμο: 1 ώρα & 20 λεπτά 
ΥΛΙΚΑ
2 1/2 φλ. ζάχαρη
4 αυγά
3/4 φλ. αναψυκτικό λεμονάδα (με ανθρακικό)
ξύσμα από 2 λεμόνια
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. απόσταγμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
225 γρ. βούτυρο
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το γλάσο
1 φλ. ζάχαρη άχνη
1-2 κ.σ. χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC και βουτυρώνουμε μια φόρμα κέικ. Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη με τα αυγά για περίπου 3-4 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το αναψυκτικό, το ξύσμα, τον χυμό και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τελειώνουμε με το αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε στους 160οC για 1 ώρα και 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε το ψήσιμο με ένα μαχαίρι ή ξύλινο καλαμάκι (το κέικ θα είναι έτοιμο όταν βυθίζοντας ένα μαχαίρι ή ξύλινο καλαμάκι, αυτό βγαίνει καθαρό). Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά πριν το αναποδογυρίσουμε.
Ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το χυμό λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εάν το γλάσο είναι πολύ σφικτό, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμόνι, εάν είναι ρευστό προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ προσέχοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Having good neighbors is a great thing. They live so close and their support in critical situations is huge. I will not mention the exchange of plates filled with food and desserts, daily for no reason. Having great neighbors is a huge deal.

We met our amazing neighbor when we both moved in the same apartment building. She is kind, pleasant and supportive and she is always here for us. Her daughter, although she is several years older from our kids, loves to play with them and she always finds time to visit us.
We share a lot in common and cooking is one of them. We love to exchange and review recipes. So when the other day she brought over some Lemon Cake, she assured that it’s the best ever. Well she was right. It is an incredibly fluffy cake, filled with lemon sense.

So with her permission – since the good recipes should not be kept secret – I’m posting the recipe. If you like lemon, you’ll love it.

AMAZING LEMON CAKE
6-8 servings
Preparation: 10 minutes – Cooking: 1 hour & 20 minutes
 
INGREDIENTS
2 1/2 cups sugar
4 eggs
3/4 cup  lemonade drink (carbonated)
zest of 2 lemons
2 tbsp lemon juice
1 tsp lemon extract
1 pinch salt
225 gr. butter
400 gr. self raising flour
For the glaze
1 cup powdered sugar
1-2 tbsp lemon juice
DIRECTIONS
Preheat oven at 160oC and butter a cake pan. In the mixer bowl, beat the sugar with the eggs for about 3-4 minutes and then lower the speed and add in the soda, zest, juice and salt. Beat until combine.
In the microwave, melt the butter and add it to sugar mixture, continuing to stir. At the add the flour.
Pour the mixture into the cake pan and bake at 160oC for 1 hour and 20 minutes. Test baking with a knife or wooden skewer (the cake is ready when plunging a knife or wooden skewer into it, it comes out clean). Remove from heat and let cool for about 15 minutes before turning over.
Prepare the glaze. In a bowl mix the sugar with the lemon juice until combine. If the glaze is too thick, add some lemon juice, if it’s watery add some more sugar. Pour the glaze over the cake making sure to cover the whole surface.
Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

Write A Comment