Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, τα γιορτινά καλέσματα επέστρεψαν! Το ημερολόγιό σας σίγουρα έχει αρχίσει να γεμίζει. Η αλήθεια είναι ότι πλέον για πολλούς και διάφορους λόγους τα έχω περιορίσει πολύ. Λίγα και καλά με αγαπημένα πρόσωπα μόνο. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια έχω αποκτήσει μια κάποια σχετική εμπειρία στο θέμα. Κοινώς το έχω μελετήσει αρκετά και πλέον έχω πάψει να αγχώνομαι όπως παλιά, έτσι σήμερα σκέφτηκε να μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα μυστικά μου. Τα Ναι και τα Όχι των γιορτινών καλεσμάτων. Τι να προσέξετε, που να δώσετε σημασία και τι να αποφύγετε ώστε να περάσετε και εσείς καλά.

Τα Ναι

1| Ελαχιστοποιήστε το άγχος σας

Εντοπίστε ποιο είναι αυτό που σας αγχώνει περισσότερο και διαχειριστείτε το σωστά. Για παράδειγμα, μπορεί να σας αρέσει η όλη διαδικασία της προετοιμασίας ενός πάρτυ αλλά να σιχαίνεστε το καθάρισμα. Η λύση είναι να αναθέσετε σε κάποια οικιακή βοηθό να σας βοηθήσει με το καθάρισμα. Εάν πάλι το στήσιμο ενός μενού για το πάρτυ σας ή ακόμα και το μαγείρεμα δεν ειναι το φόρτε σας, αγοράστε έτοιμα φαγητά ή συνεννοήθείτε με κάποια φίλη σας να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα. Μην ξεχνάτε ότι δεν χρειάζεται να είστε σε όλα τέλεια, απλά χρησιμοποιείτε μερικά κολπάκια για να φαίνεστε τέλεια. Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια, υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να βοηθούν απλά χωρίς να κρίνουν! 

2| Ξεκινήστε νωρίς τον προγραμματισμό σας

Ξεκινήστε τον προγραμματισμό σας όσο το δυνατόν συντομότερα (2 εβδομάδες είναι αρκετές). Ορίστε το μενού, το στήσιμο του μπουφέ ή του τραπεζιού και φυσικά του μπαρ ώστε να ξέρετε που πηγαίνει το κάθετι. Κάτι που κάνω πάντα είναι ότι απλώνω όλους τους δίσκους, πιατέλες, μπολ κλπ. και κολλάω post it χαρτάκια με το περιεχόμενό τους, για να ξέρω τι βάζω που! 

3| Προετοιμάστε τη μουσική εγκαίρως 

Η μουσική φτιάχνει ατμόσφαιρα πάντα και παντού. Φροντίστε τη μουσική ανάλογα με την περίσταση, τους καλεσμένους αλλά και τα γούστα σας. Για μια άκρως γιορτινή ατμόσφαιρα προτείνω να ξεκινήσετε με γιορτινά τραγούδια και στη συνέχεια να το “γυρίσετε” σε πιο χορευτικά κομμάτια! Σας έχω ήδη ετοιμάσει μια playlist γιορτινά τραγούδια (μπορείτε να την βρείτε στο Spotify).

4| Φροντίστε να υπάρχει κάποιος χώρος για τα παλτά

Εάν είστε από τους τυχερούς που έχουν γκαρνταρόμπα (εδώ δεν είμαι!), τακτοποιήστε την, κάντε χώρο και βάλτε μερικές επιπλέον κρεμάστρες. Εάν δεν έχετε, απλά ορίστε ένα δωμάτιο για τα παλτά και τις τσάντες. 

5| Προγραμματίστε τον χρόνο σας  

Σιγουρευτείτε ότι θα είστε έτοιμη τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ξεκινήσει το πάρτι. Αυτό θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να ασχοληθείτε με τις τελευταίες λεπτομέρειες καθώς και να έχετε ένα ποτήρι κρασί στο χέρι! Βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμο το μπάρ σας πριν έρθουν οι πρώτοι καλεσμένοι. Πιστέψτε με κανέναν δεν ενδιαφέρει εάν το σουφλέ ψήνετε ακομα στον φούρνο αλλά σε κανέναν δεν αρέσει να μην έχει κάτι να πιεί! 

Η μαγεία των Χριστουγέννων έρχεται στην ΙΚΕΑ! Νέα προϊόντα με γιορτινή διάθεση για να μετατρέψετε το σπίτι σε μια μικρή χώρα των θαυμάτων.

Τα Όχι

1| Μην υπερβάλετε

Επικεντρωθείτε σε μερικά κομμάτια που θέλετε πραγματικά να ξεχωρίσετε. Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια ή συμβουλές. Όλοι ξέρουμε κάποιον που γνωρίζει λιγάκι περισσότερα πράγματα στο συγκεκριμένο αντικείμενο από ότι εμείς, οπότε γιατί να μην το εκμεταλλευθείτε;  

2| Μην είστε τρελαμένη

Ως οικοδέσποινα, εάν δεν περνάτε καλά αυτό φαίνεται και κατά συνέπεια δεν περνούν καλά ούτε οι καλεσμένοι σας. Γι’ αυτό λοιπόν, πάρτε μια βαθιά ανάσα, ηρεμήστε και απλά απολαύστε το!  

3| Μην αφήσετε κανέναν που έχει πιεί να οδηγήσει

Όλοι και όλες ξέρουμε ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο και πόσο μάλλον εάν το αφήσουμε να συμβεί. Γίνεται σκληρή … και μην αφήσετε κανέναν που έχει πιει λιγάκι παραπάνω να οδηγήσει. Καλέστε τους ένα ταξί και την άλλη ημέρα είμαι σίγουρη ότι θα σας ευχαριστήσει.  

4| Σε περίπτωση που παραγγείλετε φαγητό από έξω, ΜΗΝ το σερβίρετε ως έχει

Δεν απαγορεύεται να θέλεις να περιποιηθείς τους καλεσμένους σου και να παραγγείλεις κάτι διαφορετικό από έξω. Αυτό που απαγορεύεται (δια ροπάλου) είναι να το σερβίρεις μέσα στις συσκευασίες τους. Απλά μετέφερέτε το σε κάποια γιορτινή πιατέλα (ασημένια, χρυσή, κόκκινη, λευκή … οτιδήποτε) και σέρβιρέ τα. Εάν παρόλ’ αυτά θέλεις να χρησιμοποιήσεις πιατικά μιας χρήσεως, καλύτερα να αποφύγεις τα απλά εκδρομικά και να αγοράσεις κάποιο γιορτινό σετ από τα πολλά που κυκλοφορούν. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά. Μετέφερε χυμούς και άλλα ποτά (όπως σαγκριά) σε όμορφες κανάτες και καράφες.

5| Φρόντισε να μην ξεμείνεις από φαγητό, ποτά και πάγο

Εφοδιάσου! Ξέρεις τι λένε … καλύτερα να σου περισσέψει παρά να σου λείψει.  

Αυτά είναι μερικά από τα μυστικά μου για εύκολα τραπεζώματα κατά τη διάρκεια των γιορτών και όχι μόνο! Θυμηθείτε μην προσπαθείτε υπερβολικά απλά απολαύστε την όλη διαδικασία και διασκεδάστε και εσείς όσο και οι καλεσμένοι σας!  

Διαβάστε επίσης

5 Μυστικά για γιορτινά καλέσματα χωρίς άγχος

Πως να διοργανώσετε το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο Party

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

2 Comments

  1. Πολύ ωραία το Ναι και Όχι σου αγάπη μου. Η αλήθεια είναι πως είμαι λίγο control freak οπότε φροντίζω να είναι όλα έτοιμα από νωρίς όταν έχω κάποια γιορτή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχω και πολύ άγχος! Χαχαχα
    Φέτος στον 8ο μήνα εγκυμοσύνης και ετοιμάζω ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με καμιά 15αρια ενήλικες στο σπίτι…άντε να δούμε!

    • Σε ευχαριστώ Μαρίνα μου. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ είμαι control freak τα θέλω όλα έτοιμα εγκαίρως και φυσικά … τέλεια και φυσικά τα κάνω όλα μόνη μου! Χαράς το κουράγιο σου! Εγώ στον 8ο μήνα δεν μπορούσα ούτε να πόδια μου να πάρω!

Write A Comment