Ο Νοέμβριος μόλις ξεκίνησε και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε την προετοιμασία γιορτές. Μιλώντας καθαρά από την σκοπιά της full εργαζόμενης μητέρας, σας προτείνω να ολοκληρώσετε όσο το δυνατό περισσότερες γιορτινές δουλειές μπορείτε. Έτσι όταν με το καλό έρθει ο Δεκέμβριος (σε 27 ημέρες δηλαδή!) θα μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτά που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε ήρεμα να απολαύσετε τις γιορτές με τους αγαπημένους σας και θα αποφύγετε τυχόν πίεση και στρες.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε το Νοέμβριο για να προετοιμαστείτε για τις γιορτές ώστε να απολαύσετε το Δεκέμβριο.

1| Καθαρίστε και τακτοποιήστε την κουζίνα

Ένα μεγάλο μέρος των γιορτών έχει να κάνει με το φαγητό, έτσι λοιπόν μια καθαρή, οργανωμένη κουζίνα είναι το κλειδί και επιτυχημένες γιορτές. Ακόμη και αν επιλέξετε να ταξιδέψετε τις Γιορτές, σίγουρα κάποιες βραδιές θα τις περάσετε παρέα με φίλους και συγγενείς.

Καθαρίστε την κουζίνα σας (ντουλάπια, νεροχύτης, πλακάκια) εγκαίρως. Τακτοποιήστε τους πάγκους και αποθηκεύστε οτιδήποτε δεν χρειάζεστε, απελευθερώνοντας έτσι πολύτιμο χώρο. Είναι μια καλή ευκαιρία να καθαρίσετε τον φούρνο, τις εστίες, το ψυγείο και το πλυντήριο πιάτων. Το ξέρω … ούτε σε εμένα αρέσει αλλά πιστέψτε με σε ένα μήνα θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας.

2| Καθαρίστε τα ντουλάπια και την κατάψυξη

Ένα απόγευμα – ιδανικά πριν πάτε για ψώνια – βάλτε στο πρόγραμμα να ξεκαθαρίσετε τα ντουλάπια και την κατάψυξη. Όχι μόνο θα δημιουργήσετε πολύτιμο χώρο αλλά θα ξεφορτωθείτε οτιδήποτε έχει λήξει ή δεν χρησιμοποιείτε πια. Πιστέψτε με σίγουρα θα βρείτε πράγματα που δεν ξέρατε ότι έχετε. Πετάξτε παλιά μπαχαρικά και σημειώστε οτιδήποτε πρέπει να αντικαταστήσετε. Ξεφορτωθείτε από την κατάψυξη οτιδήποτε έχει σημάδια “καμένου”. Όσο κάνετε όλα αυτά, καθαρίστε ντουλάπια και συρτάρια με ένα πανί και ξύδι.

3| Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα

Stock up on the basics

Σιγουρευτείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα για τον επόμενο μήνα. Σίγουρα δεν θα θέλετε να τρέχετε στο super market παραμονή Χριστουγέννων για να αγοράσετε απορρυπαντικό πιάτων. Εφοδιαστείτε εγκαίρως με τα απαραίτητα όπως χαρτί κουζίνας, αντικολλητικό χαρτί, χαρτοπετσέτες, υγρό πιάτων και πλυντηρίου, σπάγκο μαγειρέματος, σακούλες απορριμάτων, οδοντογλυφίδες, μπαταρίες, κεριά κλπ. Εάν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, κάντε τις αγορές σας online και θα έχετε τα ψώνια σας στην πόρτα. Η “ΑΒ Βασιλόπουλος”, η γνωστή σε όλους εταιρεία λιανικής τροφίμων, πρόσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες. Κάνοντας απλά εγγραφή στο site της ΑΒ έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε online από το ΑΒ Click2Shop, το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΑΒ. Επιπλέον μπορείτε να βλέπετε οnline τις αποδείξεις σας στα ΑΒ (άρα έχετε τον έλεγχο των αγορών σας) και να μαθαίνετε πόσους πόντους χρειάζεστε μέχρι την επόμενη 6€ επιταγή έκπτωσης.

4| Ελέγξτε τα μπαχαρικά

Χωρίς μπαχαρικά και μυρωδικά, νόστιμο φαγητό δεν γίνεται! Ελέξτε την ημερομηνία λήξεως των μπαχαρικών σας και σε περίπτωση που αμφιβάλλεται, αντικαταστήστε τα. Μερικά μπαχαρικά μπου ενδεχομένως να χρειαστείτε τις επόμενες ημέρες είναι: γαρύφαλλο, μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, δενδρολίβανο, δάφνη, τζίντζερ, εκχύλισμα βανίλιας.

5| Πλύντε πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, τραπεζομάντηλα

Δεδομένου ότι τα “καλά” σερβίτσια και τραπεζομάντηλα κάνουν την εμφάνισή τους 1-2 φορές το χρόνο, σίγουρα θα έχουν σκονιστεί. Βγάλτε λοιπόν σερβίτσια, ποτήρια, πιατέλες κλπ. και ρίξτε τους ένα καλό πλύσιμο. Αυτή είναι μια δουλειά που μπορεί να γίνει πολύ πριν τα χρειαστείτε πραγματικά. Επιπλέον ελέγξτε την κατάσταση των τραπεζομάντηλών σας και πράξτε αναλόγως.

6| Οργανωθείτε

Το σημαντικότερο πράγμα για να διατηρήστε την ηρεμία σας καθόλη τη διάρκεια των γιορτών και όχι μόνο είναι να καταπιαστείτε εγκαίρως με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν (τη λεγόμενη to-do list). Δεν έχει σημασία πόσο περιορισμένη μπορεί να είναι η λίστα σας, κάποιες δουλείες όπως τα ψώνια και το φαγητό δεν μπορείτε να τις αποφύγετε. Τίποτα δεν μειώνει την πίεση και το άγχος όσο ο έγκαιρος προγραμματισμός! 

Βάλτε σκοπό να τελειώσετε τις περισσότερες δουλειές μέχρι την 30η Νοεμβρίου. Για να το καταφέρετε αυτό, ξεκινήστε πρώτα με τα δώρα. Καταγράψτε τα άτομα στα οποία έχετε σκοπό να κάνετε δώρα καθώς και το ποσό που είστε διατεθειμένες να ξοδέψετε. Στη συνέχεια κάντε την έρευνα σας. Η ηλεκτρονική έρευνα αγοράς είναι ότι καλύτερο! Μην ξεχνάτε ότι μερικά δημοφιλή δώρα, όπως τα παιχνίδια, μπορεί να μην έχουν αρκετό απόθεμα και θα ήταν καλύτερα να τα αγοράστε εγκαίρως (μπαταρίες μην ξεχάσετε!).

Επίσης, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερώσετε το ημερολόγιό σας με όλες τις εκδηλώσεις, γιορτές και πάρτυ για τον μήνα Δεκέμβριο. Εμείς, στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και το σπίτι γενικότερα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου. Έτσι προγραμματίζω και αυτή τη δραστηριότητα στο ημερολόγιο μου, γιατί το σπίτι πρέπει να είναι καθαρό, τα κουτιά με τα χριστουγεννιάτικα να έχουν ανέβει από την αποθήκη κλπ. Επίσης, έχουμε αρκετές εκδηλώσεις και σχολικές δραστηριότητες τον Δεκέμβριο και έτσι τα καταγράφω και αυτά, προκειμένου να μην τρελαθώ!

Holiday Planner Free Printable - Δωρεάν Εκτυπώσιμο Γιορτινό Ημερολόγιο για να οργανώσετε τον πιο γιορτινό αλλά και πιο απαιτητικό μήνα του έτους.

Τα τελευταία χρόνια με βολεύει πολύ να κρατάω ένα μικρό γιορτινό planner όπου συγκεντρωνω όλες τις γιορτινές σημειώσεις μου. Σας προτείνω να κάνετε και εσείς το ίδιο, πιστέψτε με θα σας λύσει τα χέρια! Μπορείτε να “κατεβάσετε” το ΔΩΡΕΑΝ Holiday Planner του Ioanna’s Notebook και να το προσαρμόσετε στις δικές σας απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Είμαι σίγουρη ότι θα σας λύσει τα χέρια!

7| Προγραμματίστε τα γλυκά που θα φτιάξετε

Μην παρασυρθείτε από τις πολλές γιορτινέςεπιλογές. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε και κουραμπιέδες, και μελομακάρονα, και δίπλες, και κουλουράκια, και σοκολατάκια και ότι άλλο σκεφτείτε. Προσπαθήστε να φτιάξετε λίγα πράγματα, ενδεχομένως σε μεγάλες ποσότητες. Με λίγα λόγια σκεφτείτε έξυπνα και οργανωμένα.

Εάν πραγματικά θέλετε να φτιάξετε πολλά και διάφορα κουλουράκια για τους φίλους, γείτονες, σχολείο, συγγενείς κλπ. φτιάξτε μια βασική ζύμη και “παίξτε” με αρώματα, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε. Εγώ πάντα ετοιμάζω και κρατάω στην κατάψυξη 2-3 δόσεις από αυτή την εύκολη ζύμη για cookies. Την ξεπαγώνω, προσθέτω διάφορα και τα ψήνω. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι άπειροι και η όλη διαδικασία δεν παίρνει περισσότερο από 30 λεπτά. Εάν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε και Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με Ζαχαρόπαστα. Το αποτέλεσμα είναι νόστιμο, εντυπωσιακό και είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο με τα παιδιά. Εμείς το έχουμε κάνει παράδοση και τα φτιάχνουμε πάντα κάποιο Σάββατο μεσημέρι.

Επίσης η πεθερά μου φτιάχνει τους καλύτερους παραδοσιακούς κουραμπιέδες και φροντίζει πάντα να μας στέλνει. Βέβαια, είναι τόσο νόστιμοι που μετά βίας μας φτάνουν μέχρι τα Χριστούγεννα! Εάν προλάβω ετοιμάζω στη χύτρα χύτρα ταχύτητας σπιτική μαρμελάδα γάλακτος – dulce de leche αλλιώς χρησιμοποιώ την έτοιμη. Τα τελευταία χρόνια, προτιμώ να ετοιμάζω την δική μου σπιτική ζύμη για τάρτες, η οποία μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Έτσι προετοιμάζω και μια δόση ζύμη. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα την χρειαστείς!

8| Οργανώστε τα DIY υλικά σας

Υπάρχουν χρονιές που φτιάχνω και προσφέρω χειροποίητα δώρα, κυρίως δώρα που τρώγονται. Άλλες πάλι χρονιές δεν έχω ούτε τον χρόνο, ούτε την όρεξη, οπότε διατηρώ την ηρεμία μου και δεν το προσπαθώ καν. Εάν λοιπόν έχετε τη διάθεση, προμηθευτείτε εγκαίρως τα απαραίτητα και ξεκινήστε.

9| Ετοιμάστε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες σας για αποστολή

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είναι αγαπημένη παράδοση για εμένα. Όσο και αν είμαστε άνθρωποι της τεχνολογίας, η χαρά που παίρνω όταν βλέπω έναν γιορτινό φάκελο στο κουτί μου είναι πολύ μεγάλη. Είτε λοιπον φτιάχνετε τις δικές σας DIY Χριστουγεννιάτικες κάρτες είτε προμηθεύεστε έτοιμες, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις ετοιμάσετε. Μην ξεχάσετε τα προμηθευτείτε γραμματόσημα και να τις προγραμματίσετε για αποστολή έως τις 10 Δεκεμβρίου!

10| Meal Planning

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε να σκέφτεστε το μενού για το εορταστικό τραπέζι. Κάντε το και σας εγγυώμαι ότι όλα θα κυλήσουν πολύ πιο όμορφα και ομαλά και το κυριότερο με λιγότερο άγχος και πίεση. Γράψτε τα πάντα το μενού, τα συνοδευτικά, τα γλυκά, τα snacks. Επιπλέον μην ξεχάσετε να προγραμματίστε και άλλα γεύματα όπως το πρωινό, το βραδινό ακόμα και το γεύμα της επόμενης ημέρας. Διαβάστε τις συνταγές, καταγράψτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και σιγά σιγά ξεκινήστε να ψωνίζεται, διαγράφοντας ότι αγοράζετε.

Φροντίστε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τυχόν προσφορές (πέρσι πέτυχα σε προσφορά τόσο τον καπνιστό σολομό όσο και μερικά μπουκάλια Prosecco). Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στη λίστα σας και ήδη “πρώτης ανάγκης” για βραδιές εκτός προγράμματος όπως κράκερς, ξηροί καρποί, τυριά, επιπλέον κρασί, αναψυκτικά κλπ.

November To-Do list - Ioanna's Notebook

Συνοψίζοντας όλα αυτά η συμβουλή που θα ήθελα να σας δώσω είναι να είστε ελαστική, άνετη και να μην πιέζετε τον εαυτό σας. Ρίξτε τα standards σας λιγάκι και κρατήστε χαμηλά τις προσδοκίες σας. Αυτές οι ημέρες είναι ημέρες χαράς για όλους. Μην προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε όλους. Οι “ξινοί” άνθρωποι σίγουρα θα βρούν κάτι να σχολιάσουν αρνητικά, δεν θα το αποφύγετε.

Ακολουθήστε αυτές τις μικρές συμβουλές και οργανωθείτε και να προετοιμαστείτε για τις γιορτές. Έτσι όταν με το καλό έρθει ο Δεκέμβριος θα μπορέσετε να έχετε αρκετό χρόνο για την οικογένειά σας, να κάνετε βόλτες, να διαβάσετε Χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τα παιδιά, να δείτε Χριστουγεννιάτικες ταινίες και ότι άλλο εσείς επιθυμείτε.

Διαβάστε όλα τα γιορτινά άρθρα

Author

"Ioanna's Notebook" is a Greek Lifestyle blog focused primarily on Style, Beauty, Food, and Travel. Style and beauty advice posts are published daily along with some favorite product picks, travel diaries and life updates!

2 Comments

  1. Λοιπόν, τα πρώτα τα έχω κάνει, από το 7 και μετά έχω ακόμα να κάνω και να ετοιμάσω, φυσικά πρέπει να ετοιμάσω και τις ανταλλαγές που έχω πάρει μέρος το συντομότερο για να μην τρέχω τελευταία ώρα!Πάω εννοείται να δω τη ζύμη για μπισκότα γιατί οπωσδήποτε θα φτιάξω, δε φτιάχνω ποτέ κουραμπιέδες και μελομακάρονα γιατί αφενός δε μου αρέσει να τα φτιάχνω , δε με ιντριγκάρουν σαν γλυκά, αλλά χριστουγεννιάτικα μπισκότα φτιάχνω πάντα, έχω δοκιμάσει πολλές και διαφορετικές συνταγές και ακόμα δεν έχω βρει τα αγαπημένα μου.

    • Μπράβο βρε Δέσποινα! Εγώ φέτος έχω μείνει λιγάκι πίσω αλλά ελπίζω να τα καταφέρω να οργανωθώ. Σου προτείνω να δοκιμάσεις την συνταγή μου για τα μπισκότα, θα σε σώσει! Εγώ πια μόνο αυτή τη ζύμη φτιάχνω πια γιατί "φτουράει".

Write A Comment